ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Ποιες ζημιές έπαθαν οι αμπελοκαλλιέργειες στην Κορινθία – Πότε και πως θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί…

0

Η Νεμέα ήταν ή περιοχή που …την πλήρωσε περισσότερο απο κάθε άλλη στην Κορινθία από τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις του Αυγούστου, ενώ οι καλλιέργειες σε Βέλο και Βόχα, αλλά και Άσσο Λέχαιο έχουν πληγεί από την ξηρασία.

Αυτό είναι σε τίτλους το αποτέλεσμα των πρώτων εκτιμήσεων όπως παρουσιάστηκαν σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Αθήνα, υπό τον υπουργό Γιώργο Γεωργαντά.

Ειδικότερα για την Κορινθία και σύμφωνα με το υπόμνημα που κατατέθηκε από τον περιφερειάρχη:

  • Η περιοχή που επλήγη περισσότερο από τις συνεχείς βροχοπτώσεις του Αυγούστου 2022 είναι όλη η περιοχή του δήμου Νεμέας, όπου έπεσαν και οι περισσότερες βροχές. Οι ζημιές τόσο στην κορινθιακή σταφίδα, όσο και στην σουλτανίνα, είναι σημαντικές και υπολογίζονται σε ποσοστό άνω του 70%. Αναλογές ζημιές εμφανίζονται και στην Στιμάγκα που συνορεύει με την περιοχή του Κουτσίου.
  • Επίσης έπεσε χαλάζι και έχουμε σημαντικές ζημιές συνδυαζόμενες με τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις στις περιοχές Λεοντίου, Κουτσίου και Στιμάγκας.
  • Τοπικά αναφέρονται ζημιές από τις βροχοπτώσεις σε ημιορεινές περιοχές του δήμου Σικυωνίων (περιοχή Αστεροσκοπείου Κρυονερίου).
  • Ζημιές έχουν αναφερθεί, λόγω βροχοπτώσεων, και σε αμπελώνες του δήμου Κορινθίων (Εξαμίλια, Ξυλοκέριζα, Αθίκια, Χιλιομόδι, Αγιος Βασίλειος).
  • Αντίθετα με τα ανωτέρω, έχουν αναφερθεί ζημιές σε επιτραπέζιες ποικιλίες αμπελοειδών, λόγω καύσωνα-υψηλών θερμοκρασιών, σε συνδυασμό με την έλλειψη νερού, σε όλα τα δημοτικά διαμαρίσματα του δήμου Βέλου Βόχας, και πρώην δήμο Άσσου Λεχαίου, που υποβαθμίζουν την ποιότητα και την εμπορική αξία του προϊόντος.   

Οπως τονίστηκε, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται ότι θα υπάρχει ακριβής εικόνα της ζημιάς, ενώ πολύ σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί και το εκτιμητικό έργο, καθώς έχουν γίνει από το υπουργείο δεκάδες προσλήψεις έκτακτων εκτιμητών γεωπόνων -δεδομένου ότι τα καιρικά φαινόμενα έχουν πλήξει πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Ακόμα, ξεκαθαρίστηκε ότι οι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ αγρότες θα αποζημιωθούν στο ακέραιο και οι αποζημιώσεις θα είναι ακατάσχετες, ενώ στις 20 του μήνα θα γίνουν ακριβείς ανακοινώσεις ως προς το πώς θα κινηθούν ο ΕΛΓΑ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τονίστηκε, εξ άλλου, ότι πριν την λήξη του φετινού χρόνου θα δοθεί προκαταβολή της αποζημίωσης στους πληγέντες σε όλες τις Π.Ε., μετά την εξατομίκευση των ζημιών, ενώ παράλληλα από τον υπουργό ΑΑΤ υπήρξε συναίνεση ως προς την συνδεδεμένη ενίσχυση, σε συνεννόηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Εκτός από την Κορινθία, προκύπτουν ακόμα ζημιές στην Αρκαδία, κυρίως στην περιοχή Ζευγολατιού, στη Μεσσηνία με ολοκληρωτική καταστροφή συκεώνων σε περιοχές του Δήμου Μεσσήνης, ενώ μικρότερης έκτασης ζημιές υπήρξαν σε Αργολίδα και Λακωνία.

Η Λιζ Τρας νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας

Previous article

17,5 δισ. μόνο για ενισχύσεις των νοικοκυριών στην ενέργεια – στον αέρα ο Προϋπολογισμός

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.