Life

Η διάσημη συγγραφέας Τατιάνα Κίρχοφ μιλάει για το αγαπημένο της Βραχάτι

0

Το Βραχάτι είναι η ιδανική επιλογή για να συνεχίσεις τις διακοπές μέσα στην καρδιά του Σεπτέμβρη. Απέχει μόνο μία ώρα από την Αθήνα και έχει το εφέ ενός νησιού. Μας ξεναγεί σε αυτό η Τατιάνα Κίρχοφ.

Μπορεί οι διακοπές για τους περισσότερους από εμάς να έχουν τελειώσει, όμως οι κοντινές εκδρομές στην Αθήνα θα μας δώσουν την ενέργεια, τη χαλάρωση και τη διασκέδαση που θα μας βοηθήσουν να προσαρμοστούμε εύκολα στην πόλη. Η Τατιάνα Κίρχοφ, νευροεπιστήμονας, ψυχολόγος και συγγραφέας της εξαιρετικής συλλογής διηγημάτων «Ιστορίες που (δεν) είπα στον ψυχολόγο μου», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πόλις, μας προτείνει τα καλύτερα μέρη για κολύμπι, φαγητό, καφέ, βόλτες, πεζοπορίες και διαμονή στο Βραχάτι Κορινθίας, όπου η οικογένειά της διατηρεί το εξοχικό της σπίτι και το οποίο επισκέπτεται από μικρή.

Yπέροχα ηλιοβασιλέματα στον Κορινθιακό Κόλπο / Φωτογραφία: Τατιάνα Κίρχοφ

Αν το Βραχάτι ήταν ήρωας σε βιβλίο, τι χαρακτήρας θα ήταν;
Σίγουρα ένας χαρακτήρας με παλμό, νεανικός, απρόβλεπτος και με μεγάλη ποικιλία και αντιθέσεις. Ήρεμος και ενθουσιώδης, ξενύχτης και μοναχικός, χαβαλές και σοφός.

Είστε στην Αθήνα και σκέφτεστε το Βραχάτι: Ποια είναι η εικόνα που σας έρχεται στο μυαλό; 
H θάλασσα. Είναι μια πάρα πολύ συχνή και καθημερινή σκέψη μου αυτή: μέσα στο μπετό της πόλης, στους γρήγορους ρυθμούς της, στη βίαιη αποκοπή μας από τη φύση, η σκέψη που με ξεκουράζει και μου δίνει δύναμη είναι αυτός ο θαλασσινός τόπος.

Η θέα της θάλασσας εμπνέει τη συγγραφέα Τατιάνα Κίρχοφ / Φωτογραφία: Τατιάνα Κίρχοφ

Ποια είναι η σχέση σας με το Βραχάτι; Πότε πήγατε πρώτη φορά;
Απ’ όταν γεννήθηκα είμαι κάθε καλοκαίρι εδώ. Γέννημα-θρέμμα. Η καταγωγή του πατέρα μου είναι από ένα διπλανό χωριό, το Περιγιάλι, αλλά ο παππούς αγόρασε το οικόπεδο στο Βραχάτι. Μάλιστα, τότε οι αδερφοί του παππού τον είχαν θεωρήσει τρελό για την κίνηση του αυτή, να αγοράσει ένα οικόπεδο μπροστά στη θάλασσα στη μέση του πουθενά. Έκτοτε όλα μου τα καλοκαίρια είναι συνδεδεμένα με αυτό το μέρος, το οποίο εγώ θεωρώ γενέθλιο τόπο.

Ποια είναι η αγαπημένη σας γωνιά εκεί;
Τα βράχια στη θάλασσα κοντά στο σπίτι μου. Έχω καθίσει και αγναντέψει τη θάλασσα ουκ ολίγες φορές. Από εκεί βλέπω και την ανατολή και τη δύση του ηλίου. Με γαληνεύει αυτό το σημείο. Είναι, νομίζω, το μέρος όπου έχω πάρει και αρκετές σημαντικές αποφάσεις.

Η Τατιάνα Κίρχοφ με τον σκύλο της, τον Αντώνη, απολαμβάνουν παραθαλάσσιες βόλτες στο Βραχάτι / Φωτογραφία: Τατιάνα Κίρχοφ

Ποια είναι τα «πλεονεκτήματα» και ποια τα «ελαττώματα» της περιοχής; Τι αγαπάτε στο Βραχάτι και τι δεν σας αρέσει σε αυτό;
Σίγουρα στα πλεονεκτήματα είναι το ότι απέχει μία ώρα από την Αθήνα. Ο δρόμος, εδώ και χρόνια, είναι εξαιρετικός, μια ευθεία στην Εθνική και έφτασες. Δεν χρειάζεται να πάρεις άλλο μεταφορικό μέσο. Oποιαδήποτε στιγμή της ημέρας θελήσεις, μπαίνεις στο αυτοκίνητό σου και σε μία ώρα είσαι εδώ. Μ’ αρέσει αυτή η αίσθηση, ότι η ελευθερία είναι τόσο κοντά μου. Εκτός από την εύκολη προσβασιμότητα, είναι ένας χώρος που έχει πληθώρα επιλογών: μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, πιτσαρίες, καφετερίες, ξαπλώστρες, ανοργάνωτες παραλίες, θερινό σινεμά, παιδότοπους – έχει τα πάντα. Επειδή είναι ένας τόπος κοντά στην Αθήνα, ο τουρισμός είναι κατά βάση οι Αθηναίοι. Οπότε, και ο τόπος προσφέρει ανάλογες παροχές με αυτές που έχουν συνηθίσει οι Αθηναίοι. Στα αρνητικά θα έβαζα σίγουρα τον αέρα. Άμα πιάσει βοριάς εδώ, είναι δύσκολα τα πράγματα.

Κοντινές εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους, δάση για πεζοπορίες, σπα για ευεξία και sports
Κοντινές εκδρομές και αξιοθέατα που μπορεί κανείς να δει γύρω από το Βραχάτι;
Μια επίσκεψη στη λίμνη Ηραίου στην Περαχώρα Λουτρακίου, περίπου 40’ μακριά απ’ το Βραχάτι, είναι κάτι που σίγουρα αξίζει τον κόπο. Άλλωστε, δεν συναντάς και σε πολλά μέρη τη χαρά να κολυμπάς δίπλα σε αρχαία μνημεία. Εκεί βρίσκεται και ο φάρος Μελαγκάβι, τον οποίο βλέπω απ’ το σπίτι μου στο Βραχάτι. Προσφέρει καταπληκτική θέα και η θάλασσα εκεί είναι ένας ονειρεμένος κόλπος.

Ο φάρος Μελαγκάβι στο Λουτράκι έχει υπέροχη θέα στο ηλιοβασίλεμα / Φωτογραφία: visitloutraki.com

Στην Αρχαία Κόρινθο, 15’ από το Βραχάτι, αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη στο μουσείο. Μπορείς να περιπλανηθείς ανάμεσα στα αρχαία μνημεία και να θαυμάσεις από κοντά πράγματα μεγάλης ιστορικής σημασίας, καθώς και τον Ναό του Απόλλωνα. Ο Ακροκόρινθος με το φρούριό του είναι, επίσης, ένα ιστορικό σημείο της περιοχής και προσφέρει μια μαγευτική θέα στον Κορινθιακό Κόλπο.

Η ενέργεια στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου είναι μαγευτική / Φωτογραφία: corinth-museum.gr

Η Κόρινθος, εξάλλου, στα αρχαία χρόνια αποτελούσε μια μεγάλη δύναμη, μετά την Αθήνα και τη Σπάρτη, οπότε το μέρος προσφέρεται για ιστορικές περιπλανήσεις. Στην Κόρινθο, για μένα ένα εκπληκτικό σημείο είναι το άγαλμα που αναπαριστά τον κυνικό φιλόσοφο Διογένη και τον Μ. Αλέξανδρο στη γνωστή τους συνομιλία, που όταν ο Μ. Αλέξανδρος ρώτησε τον Διογένη τι χάρη θέλει να του κάνει, επειδή ο Διογένης δεν συγκινήθηκε με την επίσκεψη του Αλεξάνδρου στην Κόρινθο, εκείνος του απάντησε το περίφημο «αποσκότησων με», βγάλε με δηλαδή από τη λήθη, ένα έξυπνο λογοπαίγνιο για να εννοηθεί η φράση «σταμάτα να μου κρύβεις τον ήλιο», κορωνίδα της κυνικής φιλοσοφίας.

Η λίμνη Δόξα στα ορεινά της Κορινθίας, μια ωραία εκδρομή κοντά στο Βραχάτι / Φωτογραφία: Shutterstock

Εγώ θα πρότεινα πάντα και μια εκδρομή στη λίμνη Δόξα στα ορεινά της Κορινθίας, στον Φενεό, καμιά ώρα μακριά απ’ το Βραχάτι. Η τεχνητή λίμνη είναι περιτριγυρισμένη από κατάφυτη βλάστηση. Δεν θα ήταν υπερβολή αν πω ότι το τοπίο θυμίζει Ελβετία. 

Η Κορινθία προσφέρεται επίσης και για πεζοπορίες στο όρος Γεράνεια και Ζήρεια, έχοντας καλά κρυμμένα μονοπάτια για περπάτημα σε φαράγγια. Ας ελπίσουμε το γιγάντιο πρόβλημα με τις φωτιές να μη βλάψει παραπάνω τον τόπο. Κοντά στο Βραχάτι υπάρχει, επίσης, ο ιστορικός χώρος της Νεμέας, με το εκπληκτικό μουσείο και τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς. Για τους πιο τολμηρούς, υπάρχει και η δυνατότητα για bungee jumping απ’ τη γέφυρα του Ισθμού. Εάν κάποιος έχει περισσότερο χρόνο να διαθέσει στην περιοχή μας, θα πρότεινα σίγουρα ένα πέρασμα απ’ τον Ισθμό με καραβάκι.

H βίλα του Άγγελου Σικελιανού στο Ξυλόκαστρο έχει μετατραπεί σε ένα υπέροχο ξενοδοχείο / Φωτογραφία: sikyoncoastresort/Instagram

Τέλος, μια βόλτα στο πευκοδάσος του Ξυλόκαστρου και μπάνιο στην ομώνυμη παραλία θα ήταν επίσης μια κοντινή εκδρομή που αξίζει τον κόπο. Το Ξυλόκαστρο απέχει απ’ το Βραχάτι περίπου μισή ώρα. Εκεί επιβάλλεται μια επίσκεψη στο σπίτι του Άγγελου Σικελιανού.

Η Τατιάνα Κίρχοφ σε μία από τις οργανωμένες παραλίες που διαθέτει το Βραχάτι.

Τι θα προτείνατε σε κάποιον που έρχεται για πρώτη φορά στο Βραχάτι να δει οπωσδήποτε ώστε να έχει μια πλήρη και ωραία εικόνα για το μέρος αυτό;
Να κολυμπήσει στις θάλασσές μας που έχουν γαλάζια σημαία, να περπατήσει στο πλακόστρωτο παραλιακό δρομάκι, να αφήσει τα παιδιά του να παίξουν χαρούμενα στις κούνιες και στο λούνα παρκ, να απολαύσει το ποτό του σε ένα από τα πολλά νυχτερινά μαγαζιά, να δει μια ταινία στο θερινό σινεμά «Λαΐς» που φέρνει πρώτης προβολής έργα και σίγουρα να περάσει μια βόλτα απ’ το σπίτι του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη.

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Στην κορυφή των σκόρερ της φάσης των ομίλων στο Eurobasket

Previous article

Αυλαία σήμερα για τις Εκκλησιάζουσες από τη θεατρική ομάδα του Λύσιππου στο Αρχαίο στάδιο της Σικυώνας

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Life