ΔΗΜΟΙ

“Βορίδη βάλε πλάτη”: απελπισμένοι οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου περιμένουν την κυβέρνηση να δώσει λύση με τα σκουπίδια

0

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο ζήτημα της εξόφλησης της ΤΕΡΝΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων προκαλεί την σημερινή ευρύτατη σύσκεψη στην Τρίπολη, στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Στην εν λόγω σύσκεψη, παρουσία και του γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη, έχουν κληθεί να μετάσχουν οι 26 δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι νομικοί και τεχνικοί σύμβουλοι της Περιφέρειας σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, η εταιρεία διαχείρισης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Τυπικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της περιφέρειας, αντικείμενο της σύσκεψης θα αποτελέσει η πορεία της κεντρικής διαχείρισης απορριμμάτων, το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η υλοποίησή της, αλλά και τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει. Όπου προβλήματα, δεν είναι άλλο από την αδυναμία των περισσότερων δήμων να προχωρήσουν στην απόφαση να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη, όχι μόνο για τεχνικούς λόγους, αλλά κυρίως για πολιτικούς. Βρισκόμαστε μόλις έναν χρόνο πριν από τις εκλογές και κανείς δήμαρχος (οι περισσότεροι των οποίων είναι γαλάζιοι) δεν είναι διατεθειμένος να βάλει το κεφάλι του στην γκιλοτίνα της κάλπης, αντιμετωπίζοντας την οργή των δημοτών του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του korinthia.net.gr οι δήμαρχοι θα ζητήσουν από τον κ. Βορίδη την βοήθεια της πολιτείας με γενναία χρηματοδότηση η οποία, αν είναι δυνατόν, να καλύπτει απολύτως το αυξημένο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, ή –σε κάθε περίπτωση- ένα μεγάλο μέρος αυτού του κόστους.

Αυτή την στιγμή ελάχιστοι δήμοι έχουν προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών (στην Κορινθία είναι μόνο οι δήμοι Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης και Βέλου Βόχας), ενώ ακόμα λιγότεροι έχουν εξοφλήσει την ΤΕΡΝΑ (στην Κορινθία, μόνο ο δήμος Κορινθίων) για τους πρώτους μήνες διαχείρισης απορριμμάτων. Αλλά ακόμα και μετά την αναπροσαρμογή τελών, για όσους δήμους την πραγματοποίησαν, θα σημειωθούν σημαντικές καθυστερήσεις, λόγω γραφειοκρατίας και ενστάσεων από τις αντιπολιτεύσεις των δημοτικών συμβουλίων.

Είναι εφικτό να βρεθεί λύση χρηματοδότησης; Τυπικά μοιάζει δύσκολο και παράνομο, καθώς τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού είναι ανταποδοτικά. Κάτι που σημαίνει πως μόνο μέσω της γνωστής οδού χρέωσης των δημοτών μπορεί να γίνουν οι σχετικές πληρωμές. Από την άλλη μεριά, στην Ελλάδα είμαστε και όλοι ξέρουμε ότι αν πρέπει να βρεθεί τρόπος να γίνει κάτι η κεντρική εξουσία μπορεί να τον βρει.

Στην τελική μην ξεχνάμε ότι ο δήμος Κορινθίων έχει βρει τρόπο να πληρώνει το αυξημένο κόστος με ίδια ανταποδοτικά. Ίσως ο δήμαρχος Κορινθίων να μπορέσει να δώσει το …know how.

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κορίνθου σήμερα το πρωί

Previous article

«Μία φωνή για τη ζωή, μια ζωή για τον θρύλο»: Διήμερο αφιέρωμα για τη Ρόζα Εσκενάζυ στην Κορινθία

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΔΗΜΟΙ