ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Στεγνώνει η Κορινθία – τι λένε οι αγρότες από το Ξυλόκαστρο μέχρι τα Αθίκια

0

Με τον κίνδυνο της ερημοποίησης είναι αντιμέτωποι οι αγρότες της Κορινθίας καθώς ένα μεγάλο κομμάτι της υπαίθρου του νομού, χρόνο με το χρόνο, στεγνώνει. Η πολύχρονη ταλαιπωρία των παραγωγών λόγω της έλλειψης νερού άρδευσης δεν φαίνεται να έχει αίσιο τέλος, αφού υπάρχουν περιοχές όπως το Θαλερό, όπου οι αγρότες έχουν να ποτίσουν δύο χρόνια.

Το πρόβλημα του νερού έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Όλη η παραλιακή ζώνη της Κορινθίας, δηλαδή οι περιοχές Ευρωστίνης, Ξυλοκάστρου, Κιάτου, Βέλου, Βόχας, αλλά και της Κορίνθου (Ασσος, Λέχαιο), αντιμετωπίζου μία κατάσταση που επιδεινώνεται συνέχεια χωρίς να αλλάζει κάτι. Σε άλλες περιοχές το πρόβλημα είναι η αγορά νερού σε υψηλές τιμές. Η ώρα ποτίσματος φτάνει να πωλείται 60-70 ευρώ και αυτό εκτοξεύει το κόστος παραγωγής στα ύψη.

Ο δήμος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης, σύμφωνα με τον παραγωγό και μέλος του ΤΟΕΒ Ξυλοκάστρου Σπύρο Αποστολόπουλο, αποτελεί το 35% των καλλιεργούμενων εκτάσεων που πλήττονται από την έλλειψη νερού, οι επιπτώσεις είναι προφανείς και στην ποσότητα και στην ποιότητα. Το αυξημένο κόστος σπρώχνει καλλιέργειες εκτός παραγωγής. Η σουλτανίνα για παράδειγμα κρίνεται ασύμφορη για να καλλιεργηθεί, ενώ υπάρχουν καλλιέργειες που έχουν μετατραπεί από ποτιστικές σε ξερικές. Υπάρχουν λεμονιές που ποτίζονται κάθε 70 μέρες.

Σχετικά με την εξεύρεση λύσης ο κ. Αποστολόπουλος τονίζει πως είναι έργα που θα αποθηκεύουν το νερό που έρχεται από τα ορεινά. Η λιμνοδεξαμενή της Ρίζας θα έδινε την δυνατότητα άρδευση 5000 στρεμμάτων που αντιστοιχούν σε 1500 οικογένειες.

Ανάλογη είναι η κατάσταση στον Άγιο Βασίλειο, όπου οι στάθμες έχουν κατέβει πολύ και οι ανάγκες για νερό είναι μεγάλες. Το νερό είναι πανάκριβο και έχει ως συνέπεια να μειωθεί και ο αριθμός των δέντρων που ποτίζονται καθημερινά: «ενώ ποτίζαμε 150 δέντρα τη μέρα τώρα πάμε στα μισά», λέει ο παραγωγός Βασίλης Παρασκευάς. «Λάχανα κουνουπίδια και μπρόκολα δεν μπήκαν. Στην Σκοτεινή από τα τέλη Ιουνίου τους απαγόρεψαν να καλλιεργούν κηπευτικά λόγω έλλειψης νερού και λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα…».

Ο γεωπόνος Κώστας Παππάς από το Κιάτο εξηγεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει η Ανατολική Κορινθία: «Στις περιοχές από τη Βόχα μέχρι την Κόρινθο αρκετοί παραγωγοί καταστράφηκαν. Η σουλτανίνα δεν βγήκε και πολλά κτήματα δεν τρυγήθηκαν, επειδή δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε νερό. Στο Κιάτο έχουμε οδηγηθεί σε μεγάλο αδιέξοδο. Πέραν αυτού ακόμα κι όταν βρίσκουν νερό είναι πανάκριβο…».

Οι καλλιέργειες θα οδηγηθούν σε νέα δεδομένα. Αναγκαστικά θα πάμε σε καλλιέργειες που απαιτούν λιγότερο νερό. Το φράγμα του Ασωπού τείνει να γίνει το γεφύρι της Άρτας. Και φυσικά δεν υπάρχουν δευτερεύοντα δίκτυα. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο.

Τέλος ο Θωμά Γκότσης από τα Αθίκια λέει πως η έλλειψη νερού και στην περιοχή είναι τεράστια: «Αν και έχουμε κοντά στο μισό εκατομμύριο ελαιόδεντρα, θα βγάλουμε λάδι μόνο για τις ανάγκες του σπιτιού μας. Μία υπόσχεση για νερό από τον βιολογικό έμεινε υπόσχεση. Λείπουν τα έργα υποδομής και το αποτέλεσμα είναι από τους 1200 τόνους ελαιόλαδου πο βγάζαμε κάποτε σήμερα να μην φτάνει ούτε για προσωπική χρήση».

ΠΗΓΗ YPAITHROS.GR

ΔΕΙΤΕ LIVE: Ο καιρός της εβδομάδας – βροχές αύριο, καυτό το σαββατοκύριακο

Previous article

Εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για υποκλοπές, ακρίβεια και διεθνείς εξελίξεις

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.