MNHMEIA

(φωτο) ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΑ ΜΠΑΖΩΜΑΤΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ – Αποκαλύπτεται ο πρώτος πύργος του Ιουστινιάνειου τείχους

0

Μία ανασκαφική δραστηριότητα εξαιρετικής σπουδαιότητας εξελίσσεται εδώ και λίγες ημέρες στα μπαζώματα του αγίου Νικολάου, ακριβώς στο σημείο που είναι η διχάλα του δρόμου όπως έρχεται κανείς απο το Λουτράκι και απέναντι από το άγαλμά του Ποσειδώνα. Σε ένα σημείο δηλαδή απο όπου περνούν χιλιάδες Κορίνθιοι κάθε μέρα θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα η απαρχή ενός ιστορικού και πολύ σημαντικού μνημείου.

Πρόκειται για τα αποκαλυπτήρια του πρώτου πύργου του Ιουστινιάνειου τείχους, το οποίο ξεκινά από εκείνο το σημείο και εκτείνεται σε μήκος περίπου 7,3 χιλιομέτρων και αποτελεί το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο για την προστασία της Πελοποννήσου.

Αυτή την στιγμή εξελίσσονται εργασίες καθαρισμού του χώρου, απο χόρτα και άλλες ακαθαρσίες, προκειμένου να φωτογραφηθεί και χαρτογραφηθεί ο χώρος, ενώ θα ακολουθήσουν εργασίες στα ορατά κατάλοιπα που είναι το γέμισμα του πύργου στο σωζόμενο τμήμα.

Όπως ανέφερε η κυρία Κασίμη στο μεσημεριανό μαγκαζίνο του Ηλέκτρα και τον Γιώργο Γουγά, το συγκεκριμένο μνημείο βρίσκεται στον χώρο εδώ και πολλά χρόνια και πολλοί κάτοικοι του Συνοικισμού -κυρίως- που κατέβαιναν για να κολυμπήσουν στην Ποσειδωνία, πριν γίνουν τα μπαζώματα, το θυμούνται. Οι εργασίες, όμως, που έγιναν τότε για να δημιουργηθεί ο χώρος των μπαζωμάτων και η βλάστηση που αναπτύχθηκε “τραυμάτισαν” το μνημείο το οποίο σταδιακά εγκαταλείφθηκε.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι σύμφωνα με όσα είπε η κυρία Κασίμη, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες για τα μπαζώματα η 25η εφορεία βυζαντινών αρχαιοτήτων, που ήταν τότε η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία, είχε κάνει σχετικά έγγραφα που ενημέρωνε για την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης του έργου.

Ωστόσο, το έργο της ανάπλασης των μπαζωμάτων συνεχίστηκε με τον πύργο τελικά να επικαλύπτεται.

Το Ιουστινιάνειο τείχος συνεχίζει κάτω από τον δρόμο της Ποσειδωνίας, συνεχίζει στον μικρό λόφο δίπλα από το εστιατόριο στον βράχο και τον Άγιο Σπυρίδωνα, περνά κάτω από το Νοσοκομείο κάτι που σημαίνει ότι στο μεγαλύτερο τμήμα του έχει οριστικά χαθεί.

Ακούστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη της κυρίας Κασίμη η οποία μιλά και για τον Δίολκο και για το λιμάνι των Κεγχρεών…

Οι φορείς κοινωνικής υποστήριξης της Κορίνθου ενημερώνουν και ενώνονται

Previous article

Άγιοι Θεόδωροι: Η τραγική οικογενειακή ιστορία του πρώην μοντέλου που βρέθηκε νεκρό – Είχε αποπειραθεί 2 φορές να αυτοκτονήσει

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in MNHMEIA