ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Απίστευτο! Στις 8000 έφτασαν οι αιτήσεις αποζημιώσεων για τις καταστροφές μόνο στην Κορινθία

0

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ο ΕΛΓΑ αθροίζουν δυνάμεις προκειμένου να καταβληθούν μέσα στο πρώτο ή -το αργότερο- το δεύτερο δεκαήμερο του ερχόμενου Δεκεμβρίου οι αποζημιώσεις στους πληγέντες από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα παραγωγούς των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων.

Αυτό τονίστηκε στις συσκέψεις που έγιναν την Πέμπτη το απόγευμα στην Κόρινθο –και άλλες δύο το πρωί στην Καλαμάτα και το μεσημέρι στην Τρίπολη- παρουσία του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου.

Οπως επισημάνθηκε, δρομολογείται ήδη η άμεση συνεργασία του ΕΛΓΑ με τις 5 Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για έναρξη των πληρωμών έως τα ερχόμενα Χριστούγεννα.

Στο πλαίσιο αυτό, επισπεύδεται η ολοκλήρωση των εκτιμήσεων από τις ΔΑΟΚ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, ώστε η αξιολόγηση των φακέλων από τον ΕΛΓΑ να ξεκινήσει στις αρχές του ερχόμενου Νοεμβρίου για να γίνει δυνατή η έναρξη πληρωμών μέσα στο πρώτο μισό του ερχόμενου Δεκεμβρίου.

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Κορινθίας, αλλά και του μεγέθους των απαιτήσεων που θα πρέπει να ικανοποιηθούν είναι πως σύμφωνα με πληροφορίες του Korinthia.net.gr έχουν κατατεθεί πάνω από 8.000 αιτήσεις αποζημιώσεων, όταν κατά μέσο όρο στο παρελθόν ο αντίστοιχος αριθμός ήταν από 2.000 έως 3.000.

Αυτό δείχνει το μέγεθος της καταστροφής των αμπελουργών, ανεξαρτήτως ποικιλίας, που αγγίζει πλέον την Κορινθία στο σύνολό της. Ωστόσο, όπως μας εξήγησε γεωπόνος αποτελεί μια ύστατη προσπάθεια των παραγωγών να καλύψουν τις απώλειες του εισοδήματος σε μια χρονιά όπου η τιμή των σταφυλικών προϊόντων έχει πέσει πολύ χαμηλά:

«Πολλοί παραγωγοί προτιμούν να δηλώσουν καταστροφή στο 90-100% για να πάρουν την αντίστοιχη αποζημίωση, αντί να δηλώσουν την πραγματική στο 60% ή 70% και να κρατήσουν την υπόλοιπη παραγωγή προς διάθεση στην αγορά, αφού η τιμής της λόγω της ποιότητας του προϊόντος θα είναι εξαιρετικά χαμηλή και χαμηλότερη ή ίση με την τιμή αποζημίωσης…»   

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανδρέας Λυκουρέντζος έκανε αναφορά σε «ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό χρονοδιάγραμμα ώστε μέχρι τα Χριστούγεννα να καταβληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων, ένα δύσκολο και απαιτητικό έργο για το οποίο χρειάζεται και η συνεργασία των αγροτικών και συνεταιριστικών φορέων», όπως είπε.

VIDEO: Το πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου που πέθανε σήμερα 99 ετών

Previous article

“Πάμε σινεμά;” – Ο Βασίλης Ταγαράς και τα ΚΑΠΗ Κορίνθου είδαν την ταινία “Η πανσιόν” με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ (φωτο)

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.