ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Σήκωσε την αυλαία της προεκλογικής περιόδου ο Μανάβης στο Βραχάτι (φωτό) – το πρόγραμμα για οργανόγραμμα, δημοτικά τέλη και υποδομές

0

Την προεκλογική περίοδο στον δήμο Βέλου Βόχας, έναν ακριβώς χρόνο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές άνοιξαν ο Θανάσης Μανάβης και η Νέα Πνοή, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν.

Σε ένα πάνελ όπου τον πλαισίωσαν εκλεγμένοι δημοτικοί του σύμβουλοι, αλλά και άλλα παλιά και νέα στελέχη της παράταξης, ο υποψήφιος δήμαρχος Βέλου Βόχας και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κατέθεσε το πλαίσιο με το οποίο θα επαναδιεκδικήσει την ψήφο των συνδημοτών του. Από εκεί και πέρα τα άλλα μέλη του πάνελ ανέλυσαν, καθένα στον τομέα του, το πρόγραμμα της παράταξης.

Στην εισήγησή του, πάντως, ο κ. Μανάβης ήταν σαφής πάνω σε δύο κυρίως πράγματα, σε ό,τι αφορά την στόχευσή του. Το πρώτο είναι πως κατήγγειλε την δημοτική αρχή πως έχει αφήσει στάσιμο τον δήμο, ο οποίος, όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι τελευταίος σε αναπτυξιακά έργα και έργα υποδομών. Από το 2010 δεν κατάφερε να μπει αυτοτελώς σε κανένα ευρωπαϊκό ή εθνικό πρόγραμμα».  Κατά τον κ. Μανάβη αυτό οφείλεται στην έλλειψη στρατηγικής μελετών και ιεράρχησης, μειωμένο αίσθημα ευθύνης και προγραμματισμού στο θέμα του νερού κ.ά.

Προέβλεψε πως η προσπάθεια για την ανάταξη του δήμου θα είναι επίπονη και δύσκολη, έθεσε ως ορόσημο το 2030 και κατέληξε επαναλαμβάνοντας τουλάχιστον τέσσερις φορές ότι υπό την διοίκηση του ο δήμος Βέλου Βόχας θα πιει νερό από την Στυμφαλία, χωρίς πάντως, να εξηγήσει πως θα το πετύχει αυτό. Σημείωσε ότι η παράταξή του έχει στα στελέχη της πολλούς καταρτισμένους επιστήμονες, οι οποίοι με τις γνώσεις τους μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.

Μετά τον κ. Μανάβη ακολούθησε η παρουσίαση του προγράμματος σε ενότητες από καθέναν εκ των δημοτικών συμβούλων και συνεργατών του κ. Μανάβη.

Ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Πανταζής παρουσίασε τις σκέψεις της παράταξης για την αρχιτεκτονική και το οργανόγραμμα του δήμου. Ξεκίνησε υπογραμμίζοντας ότι το σύνθημα της διοίκησης Μανάβη θα είναι «διαφάνεια παντού και διαφάνεια για όλους», καθώς «δεν φοβόμαστε τίποτα, είμαστε καθαροί και θα παραμείνουμε καθαροί». Στο οργανόγραμμα της Νέας Πνοής ο δήμαρχος θα έχει τον συντονισμό και τον έλεγχο, αλλά οι ρόλοι θα είναι μοιρασμένοι. Από εκεί και πέρα θα υπάρχουν πέντε θέσεις  αντιδημάρχων, τέσσερις ειδικοί συνεργάτες, ο γενικός γραμματέας του δήμου, αλλά και μία ομάδα fast truck.

Οι ειδικοί συνεργάτες θα είναι τρεις συνεργάτες (μηχανολόγος μηχανικός, πολιτικός μηχανικός και αρχιτέκτονας), με τεχνικές γνώσεις και εμπειρία στην κατάρτιση μελετών, ενώ άλλος ένας θα είναι ειδικός στην διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και στην επικοινωνία.

Ο γενικός γραμματέας θα είναι επιστήμονας με εμπειρία στα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα και εμπειρία στην κατάρτιση φακέλων χρηματοδοτήσεων. Θα είναι ο εκπρόσωπος του δήμου στον Δημόπρακτο και θα έχει την ευθύνη για την διασύνδεση με την περιφέρεια.

Οι αντιδήμαρχοι θα είναι πέντε με τις εξής ιδιότητες:
Αντιδήμαρχος Οικονομικών, προγραμματισμού και τουριστικής ανάπτυξης.
Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Τεχνικών Υπηρεσιών, Υποδομών και Μελετών.
Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Μειονοτήτων, παιδείας και Κοινωνικής Μέριμνας
Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Καθημερινότητας και Περιβάλλοντος
Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Ψηφιακής Αναβάθμισης, Νέων Τεχνολογιών, Διεθνών Σχέσεων και Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.                    

 Όσο για την ομάδα fast truck θα αποτελείται από τον αντιδήμαρχο ψηφιακής αναβάθμισης,  τον γγ του δήμου, τους ειδικούς συνεργάτες του δήμου, τους διευθυντές των τεχνικών και οικονομικών υπηρεσιών. Η ομάδα αυτή θα είναι κάθε μέρα δίπλα στον δήμαρχο και θα παρακολουθεί τα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα αξιολογώντας τα ως προς τις ανάγκες του δήμου. Το έργο της ομάδας αυτής θα παρουσιάζεται στο δημοτικό συμβούλιο κάθε έξη μήνες.

Ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Ραχανιώτης παρουσίασε τις θέσεις της παράταξης για τα Δημοτικά Τέλη, τις μειονότητες, Αθλητισμό, Πολιτισμό και Παιδεία. Ειδικά για το πρώτο ο κ. Ραχανιώτης τόνισε ότι έχουν εκφραστεί οι ενστάσεις της παράταξης για την ανάθεση της διαχείρισης του δημοτικού φωτισμού σε ιδιωτική εταιρεία και γι αυτό «η σύμβαση θα επαναξιολογηθεί». Το ίδιο ισχύει και για τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, με την πρόταση που καταθέτει ο Νέα Πνοή είναι να ενταθεί η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή, αλλά και να γίνει επανακαταμέτρηση του εμβαδού των σπιτιών γιατί χάνονται μεγάλα ποσά σε αδήλωτα τετραγωνικά. Υποσχέθηκε ακόμα εξορθολογισμό των δαπανών, ώστε να μην χάνονται χρήματα και χρειάζεται να αυξάνονται τα δημοτικά τέλη.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι μειονότητες, για την οποία στόχος είναι η ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία, ώστε να αντιστραφεί και η παραβατικότητα. Για τον Πολιτισμό ο κ. Ραχανιώτης άφησε σαφείς αιχμές για την Ανέλιξη σημειώνοντας πως το μεγαλύτερο Νομικό Πρόσωπο του δήμου δεν μπορεί να γίνεται γνωστό κυρίως επειδή μοιράζει κοτόπουλα προεκλογικά. Η ανέλιξη θα έχει πολυκομματικό διοικητικό συμβούλιο και θα διαχειριστεί ζητήματα όπως η Κοινωνική Προστασία (Παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ), παροχή υπηρεσιών σε ευαίσθητες ομάδες (ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ κ.λπ), κοινωνικό παντοπωλείο συμβουλευτικά κέντρα κ.λπ. Ακόμα, θα συσταθεί ακόμα δημοτικό συμβούλιο Νεολαίας.

Στην “Ανέλιξη” θα μεταφερθεί και το σύνολο των πολιτιστικών δράσεων του δήμου. Θα σχεδιαστεί επίσης άμεσα ανοιχτό θέατρο στο Βραχάτι 600 θέσεων και διεθνές φεστιβάλ μουσικής Μίκης Θεοδωράκης.
Στην παιδεία θα υπάρχει αναβάθμιση όλων των σχολικών επιτροπών. Θα υπάρξει προσπάθεια για λύση στο στεγαστικό πρόβλημα των σχολικών μονάδων.
Τέλος στον Αθλητισμό θα υπάρξει στήριξη του σωματειακού αθλητισμού, ενώ θα σχεδιαστούν δύο γήπεδα 7Χ7 στο Ζευγολατιό και στο Βραχάτι και θα επιχορηγηθούν όλα τα σωματεία ανάλογα με την κατηγορία στην οποία βρίσκονται.

Ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Μανάβης μίλησε για τα μεγάλα έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο δήμος και θα σχεδιάσει η Νέα Πνοή. Ξεκίνησε με τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται στο αγροτικό οδικό δίκτυο, το οποίο αρχικά θα καταγραφεί μέσω κυκλοφοριακών μελετών, ώστε να ιεραρχηθούν οι πρωτεύουσες ανάγκες. Για το δημοτικό οδικό δίκτυο και για την ΠΕΟ Κορίνθου Πατρών ο σχεδιασμός είναι να γίνει ένας όμορφος δρόμος, με πεζοδρόμια και κόμβους, που θα τον καταστήσουν ασφαλή. Για τον παραλιακό δρόμο η σκέψη της παράταξης είναι να γίνει μελέτη για την διάνοιξη του δρόμου αυτού.
Ωστόσο, για τα άλλα ζητήματα υποδομών ο κ. Μανάβης μάλλον περιορίστηκε στο να καταγγέλλει τι δεν έκανε η σημερινή δημοτική αρχή παρά να καταθέτει κάποια συγκεκριμένη πρόταση.

Ειδικότερα στο ζήτημα ύδρευσης και αποχέτευσης ο κ. Μανάβης τόνισε ότι επί 12 χρόνια παραμένει στο ίδιο σημείο με το αποχετευτικό του Βέλου να μην έχει συνδεθεί με τον βιολογικό του Κιάτου και το αποχετευτικό Βραχατίου και Ζευγολατιού έχει μείνει στάσιμο από το 1997, χωρίς ωστόσο να σημειώσει με ποιον τρόπο θα ολοκληρώσει αυτά τα έργα η νέα διοίκηση. Κατήγγειλε ακόμα ότι τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν περιοριστεί στα ανακουφιστικά έργα που έκανε η Περιφέρεια καθαρίζοντας τα ρέματα. Το ίδιο και για το παραλιακό μέτωπο, όπου η πρόταση ήταν να μετατραπεί το δημοτικό λιμενικό ταμείο σε αναπτυξιακό εργαλείο (!) και συμπλήρωσε ότι δεσμευόμαστε για στρατηγική μελέτη ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου, μελέτη για διαμόρφωση του παραλιακού δρόμου κ.ά.

Παραλίγο συντριβή τουρκικού μαχητικού σε αερομαχία με ελληνικά F-16

Previous article

Ερώτηση Ψυχογιού στην Βουλή: Στο Σοφικό δεν τολμάνε να αρρωστήσουν

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.