ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜέΡΑ 25: Νέες αιτήσεις για αιολικά στα Γεράνεια έναν χρόνο μετά την καταστροφή (video)

0

Τρεις αιτήσεις για 58 ανεμογεννήτριες στα Γεράνεια Όρη έχουν ήδη κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς έρχεται στη βουλή να δηλώσει ότι “δε θα εγκατασταθεί ούτε θα χωροθετηθεί καμία ανεμογεννήτρια στις καμένες περιοχές των Γερανείων Ορέων”, είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του στη βουλή..

Από τη μία λένε ότι η περιοχή έχει κηρυχτεί αναδασωτέα και από την άλλη ξεκινούν τη διαδικασία για αιολικά πάρκα στην περιοχή. Το επιχείρημά τους είναι ότι “επειδή η διαδικασία αδειοδότησης ξεκινά δε σημαίνει ότι θα ολοκληρωθεί”.

“Θέλετε να πείτε ότι σε ένα μέρος όπου εσείς έχετε δεσμευτεί ότι δε θα μπουν ανεμογεννήτριες, αυτές οι 58 ανεμογεννήτριες θα προχωρήσουν με την διαδικασια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, θα καταθέσουν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θα πάρουν άδεια παραγωγού, δηλαδή θα ακολουθήσουν όλη τη διαδικασία και εσείς απλά στο τέλος θα τις απορρίψετε;

Είναι επείγουσα ανάγκη να προστατευτούν τα Γεράνεια Όρη και οι καμένες περιοχές, όπως επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η νομοθεσία. Η κυβέρνηση παραβιάζει την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που θυμίζει την απαγόρευση η οποία υπάρχει ήδη στη νομοθεσία -από το 1992- σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται να μπουν ανεμογεννήτριες, απαγορεύεται να γίνει οποιοδήποτε έργο σε προστατευόμενη περιοχή του ευρωπαϊκού δικτύου ΝΑTURA αν δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης. Στα Γεράνεια τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει.

Αντί να προστατεύσει τα Γεράνεια με επίσημη διοικητική απόφαση το υπουργείο κλείνοντας πριν καν αρχίσει οποιαδήποτε συζήτηση για ανεμογεννήτριες στην περιοχή, μας λέει ότι ξεκίνησε η διαδικασία από τη ΡΑΕ χωρίς να σημαίνει ότι θα ολοκληρωθεί. Μοιάζει με παραλογισμό -αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για σχέδιο. Βάζουν τη ΡΑΕ να δίνει άδειες σε οποιονδήποτε τις ζητά, χωρίς να εξετάζει τις ζώνες αποκλεισμού ενώ είναι υποχρεωμένη με βάση τον νόμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας αποχαιρετά τον Μιχάλη Γκίλα 

Previous article

Video: δείτε απο ψηλά τα έργα του προαστιακού στο Λουτράκι

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.