Πανελλαδική κινητοποίηση για σήμερα 20 Οκτωβρίου, με 24ωρη απεργία για τους υγειονομικούς της περιφέρειας, προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Στην Κορινθία η κινητοποίηση θα γίνει στις 10:00 το πρωί, στο προαύλιο του νοσοκομείου.
Τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Κορίνθου έχουν καταγραφεί πολλές φορές, ενώ κατατέθηκαν και στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη όταν επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Κορίνθου στις 11 Ιουνίου. Μάλιστα τότε είχε παραδοθεί στον κ. Πλευρη και υπόμνημα.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ
- τα νοσοκομεία υποφέρουν από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση, καθώς οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας παραμένουν στο χαμηλότατο ποσοστό του 5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος των δαπανών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5%. Η χρηματοδότηση για το τρέχον έτος σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας είναι μειωμένη σε σχέση με το 2021 και τρείς μήνες πριν το τέλος του έτους και οι προϋπολογισμοί βρίσκονται στο κόκκινο. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων είναι 1δισ. ευρώ δημιουργώντας ασφυκτικό πλαίσιο κάλυψης των λειτουργικών δαπανών -μόνο οι ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, φυσικό αέριο, πετρέλαιο).
- Υπάρχει αυξητική τάση στις αποχωρήσει γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού από τα νοσοκομεία λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς. «Εργαζόμαστε εφέτος το Σεπτέμβριο στα νοσοκομεία με 10.000 λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρυσι το Σεπτέμβριο (αποχωρήσεις χωρίς αναπλήρωση, αναστολές εργασίας κ.λπ.) επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ. Να θυμίσουμε ότι είναι σε αναστολή 7.000 υγειονομικοί ανεμβολίαστοι για περισσότερο από 1 έτος τώρα και αναμένεται εντός των ημερών η απόφαση του υπουργείου Υγείας για το πότε θα επιστρέψουν στις θέσεις τους.
- Οι λίστες χειρουργείων δεν έχουν επικαιροποιηθεί. Υπάρχουν ασθενείς εγγεγραμμένοι σε αυτές τις λίστες τρία χρόνια και κανείς δεν γνωρίζει εάν συνεχίζει να υφίσταται η ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Ενώ, το 40% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού.
- Όσον αφορά το θεσμό του προσωπικού γιατρού κινδυνεύει, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, να αποτύχει εάν δεν αναγκαστούν οι ιδιώτες γιατροί να ενταχθούν στο σύστημα. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 3.200 γιατροί εκ των οποίων οι 2.000 είναι από την πρωτοβάθμια περίθαλψη που αδυνατούν να ανταποκριθούν ως προσωπικοί ιατροί λόγω του αυξημένου όγκου δουλειάς στα Κέντρα Υγείας και τα κοντινά νοσοκομεία στα οποία συμμετέχουν στο εφημερειακό πρόγραμμα. «Μόνο 1.200 ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν παρότι οι αμοιβές είναι υπερδιπλάσιες από τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
- Όσον αφορά τις προσλήψεις προσωπικού, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «πλέον των 30.000 συμβασιούχων εργάζονται στα νοσοκομεία, τις Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας, το ΕΚΑΒ, την Πρόνοια, Επικουρικό προσωπικό μέσω του ΟΑΕΔ και άλλων συμβάσεων. Μόνο στα νοσοκομεία εργάζονται 22.000 συμβασιούχοι με 45.000 κενές οργανικές θέσεις και χιλιάδες καταργημένες στις υπηρεσίες στήριξης. Οι συμβασιούχοι αποτελούν το 40% του προσωπικού των νοσοκομείων και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πως θα λειτουργούν αυτά εάν απολυθούν».
Τα κύρια αιτήματα είναι:
- Αυξήσεις μισθών,
- Ένταξη στα ΒΑΕ,
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού,
- Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων,
- Ισχυρή Δημόσια Υγεία – Πρόνοια,
- Χρηματοδότηση ΕΣΥ,
- Άρση αναστολών.
Comments