ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΝΕΡΟ: Κραυγή αγωνίας των παραγωγών του Άσσου – Λεχαίου – “υπομονή τέλος, είστε όλοι συνυπεύθυνοι”

0

Ένα έγγραφο το οποίο υπογράφουν οι πρόεδροι των πέντε χωριών της Δ.Ε. Άσσου – Λεχαίου, αλλά και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άσσου αναδεικνύει σε όλη του την έκταση το αρδευτικό πρόβλημα στην περιοχή.

Το έγγραφο απευθύνεται προς όλους τους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, ήτοι: τους δύο υπουργούς (Δήμα και Ταγαρά), τους δύο βουλευτές (Κόλλια και Ψυχογιό), την σύμβουλο του πρωθυπουργό Μαριλένα Σούκουλη, τον δήμαρχο Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλο και το δημοτικό συμβούλιο και τέλος, τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και την χωρική αντιπεριφερειάρχη Αθηνά Κόρκα.

Στο έγγραφο γίνεται λόγος για σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή στις καλλιέργειες επιτραπέζιων σταφυλιών στην πιο πάνω περιοχή με τις ευθύνες για την κατάσταση αυτή επιρρίπτονται στον ΑΟΣΑΚ
(Αρδευτικός Οργανισμός Στυμφαλίας Ασωπού Κορινθίας).

Στο έγγραφο που υπογράφουν οι

  • Χρήστος Μερκούρης πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ασσου,
  • Ανδρέα Πούλος πρόεδρος Λεχαίου,
  • Δημήτρης Κελάμης πρόεδρος Περιγιαλίου,
  • Ναπολέων Γιαννακουλόπουλος πρόεδρος Ασσου και
  • Βασίλης Ανδριανόπουλος πρόεδρος Κάτω Ασσου

αναφέρεται ότι την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί, προγραμματίζεται “ανοιχτή λαϊκή συνέλευση, του αγροτικού αλλά και του αστικού πληθυσμού της περιοχής στο κλειστό γυμναστήριο Λεχαίου, για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων.

Ειδικότερα στο έγγραφο αναφέρεται:

Με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό μας για το μείζον θέμα που πλέον αφορά την επιβίωσή μας ως παραγωγούς αλλά και ως κατοίκους της περιοχής. Και φυσικά αναφερόμαστε στο νερό, την ύπαρξή του στην περιοχή και την σωστή διαχείρισή του.

Είναι γνωστό ότι οι καταστροφές φέτος στα επιτραπέζια σταφύλια ξεπέρασαν το 70% και σε αυτό τον μεγαλύτερο ρόλο έπαιξε η έλλειψη νερού, το οποίο σε μεγάλο βαθμό το δικαιούμασταν και οι παραγωγοί το έχουν ούτως ή άλλως πληρώσει.

Η πλήρης έλλειψη έργων υποδομής αλλά και η κάκιστη ως και ύποπτη διαχείριση του νερού από τον ΑΟΣΑΚ για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπών και συμφερόντων ήταν οφθαλμοφανής.

Ήδη, πολλοί παραγωγοί εγκαταλείπουν τις καλλιέργειές τους και εκριζώνουν τα κτήματά τους – που κάποτε αποτελούσαν πηγή πλούτου για την περιοχή και την εθνική οικονομία – αναζητώντας επαγγελματική αποκατάσταση για την στοιχειώδη επιβίωσή τους.

Ως γνωστόν, την καταστροφική χρονιά που πέρασε, χιλιάδες κυβικά νερού που διαχειριζόταν ο ΑΟΣΑΚ βρέθηκαν να τριπλοποτίζουν διάφορες περιοχές πλησίον του Δήμου Σικυωνίων και σε άλλες περιπτώσεις να χάνονται ασκόπως. Οι σχετικές νομικές διαδικασίες γίνονται από μέρους μας, αλλά ο χρόνος ως την εκδίκαση υπάρχει περίπτωση να μη βρει πολλούς από εμάς εδώ στην περιοχή.

Το νερό του βιολογικού καθαρισμού της Κορίνθου, που αποτελεί υπόσχεση εδώ και τρία χρόνια και θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημά του στο σύνολο στην Δημοτική Ενότητα Άσσου – Λεχαίου, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει ούτε η στοιχειώδης μελέτη.

Κύριοι, η κατάσταση δεν πάει άλλο…

Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η περιοχή μας δεν μπόρεσε να φτάσει στον τρύγο, με αποτέλεσμα την απόλυτη οικονομική καταστροφή, δεδομένου ότι οι παραγωγοί μας έκαναν όλα τα έξοδα ώσπου να φτάσουν στον τρύγο, έξοδα τα οποία ήταν υπερδιπλάσια από πέρσι, λόγω των ειδικών συνθηκών που βιώνουμε. Οι συνέπειες στην τοπική αλλά και εθνική οικονομία είναι ήδη τεράστιες και φυσικά η απόλυτη φτωχοποίηση θα «χτυπήσει» και όσα επαγγέλματα περιμένουν να κινηθούν από τον πρωτογενή τομέα.

Μην γελιόμαστε κύριοι… αυτά που σας γράφουμε σας είναι ήδη γνωστά και αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί δεν βλέπουμε από εσάς την ενεργή ανησυχία και ανταπόκριση.

Κουραστήκαμε ψυχικά να στέλνουμε συνεχώς επιστολές, να ζητάμε συναντήσεις, να κάνουμε συγκεντρώσεις, να δεχόμαστε υποσχέσεις και όμορφα λόγια αλλά το αποτέλεσμα ακόμα να είναι στο μηδέν. Εμείς οι παραγωγοί δεν επαιτούμε… συμβάλλουμε αποφασιστικά στην οικονομία, πληρώνουμε πάνω από τις δυνατότητές μας τόσο στους τομείς της ενέργειας όσο και στα γεωργικά εφόδια, οπότε πλέον ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΕΤΑΙΡΩ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ.

Για τους λόγους αυτούς ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

– Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου και ώρα 11:00 π.μ, καλούμε τον αγροτικό αλλά και τον αστικό κόσμο της περιοχής μας σε ανοικτή λαϊκή συνέλευση , στο κλειστό γυμναστήριο Λεχαίου με σκοπό την ενημέρωση και την λήψη αποφάσεων για την περεταίρω δράση μας. Θεωρούμε την παρουσία σας υποχρεωτική.

Εκεί θα σας αναφέρουμε τις απαιτήσεις μας πλέον με επίσημο, νόμιμο και δεσμευτικό τρόπο, κατόπιν λαϊκής εντολής από μια περιοχή που αριθμεί πλέον των 10.000 κατοίκων.

Εν αναμονή της συνάντησής μας λοιπόν. Περιμένουμε τις δικές σας συγκεκριμένες και άμεσες απαντήσεις και επαναλαμβάνουμε πως επιφυλασσόμαστε για την περαιτέρω στάση μας.

Π. ΝΙΚΑΣ “ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΕΣΠΑ 2021 – 2027”

Αναφερόμενος ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στην πιο πάνω κατάσταση,
σημείωσε ότι η Κορινθία όντως αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με το νερό, η διασφάλιση του οποίου αποτελεί -όπως τόνισε- προτεραιότητα στο νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Είναι σημαντικό να υπάρξουν αποφάσεις ως προς τις προτεραιότητες στη χρήση του νερού, όσον αφορά σε ύδρευση και άρδευση, καθώς οι χρήσεις αυτές συχνά είναι συγκεχυμένες”, παρατήρησε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι “από τις πρώτες βασικές κινήσεις της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης για την διασφάλιση του νερού θα πρέπει να είναι ο έλεγχος αφ’ ενός των δικτύων για ενδεχόμενες διαρροές και αφ’ ετέρου των μετρητών κατανάλωσης, των οποίων καθίσταται απολύτως αναγκαία η αντικατάσταση με ψηφιακούς – ηλεκτρονικούς”.

Έφυγε από την ζωή ο επιχειρηματίας Θανάσης Ευθυμίου

Previous article

Ήταν όλοι εκεί! Μπασινάς, Δέλλας, Καραγκούνης και Λυμπερόπουλος δήλωσαν παρών στην τιμητική εκδήλωση για τον Γιάννη Κόλλια

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.