Mε αρκετά μεγάλη συμμετοχή έγινε η χτεσινή ανοικτή λαϊκή συνέλευση που διοργάνωσαν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Άσσου Λεχαίου και ο αγροτικός συνεταιρισμός της περιοχής για την έλλειψη νερού.
Ως γνωστόν η ώρα πλέον έχει περάσει για τους αγρότες της Κορινθίας, που -πληγωμένοι από τις καιρικές συνθήκες και λαβωμένοι από την κλιματική αλλαγή- παλεύουν με ένα σύστημα απαρχαιωμένο, χωρίς πυξίδα και χωρίς κορμό μιας εθνικής στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα.
Παλεύουν με την έλλειψη νερού, κυρίαρχο θέμα δίχως λύση, αφού έχουν πέσει στην βορά των συμφερόντων, με ένα επίσης απαρχαιωμένο καθεστώς διαχείρισης στον ΑΟΣΑΚ που όλοι επισημαίνουν εδώ και δεκαετίες και ουδείς αγγίζει.
Σήμερα δεν έχουν σταγόνα νερό να ποτίσουν, δεν γνωρίζουν εάν θα αποζημιωθούν από την παρατεταμένη ζέστη και κανείς δεν μπορεί να τους εγγυηθεί άμεση λύση.
Σε αυτό το ζοφερό σκηνικό η είδηση πως πάγωσαν οι εργασίες στο Φράγμα του Ασωπού έφερε μεγαλύτερη ένταση.
Από την συζήτηση έχουμε την αίσθηση πως δεν βγήκε κανένα αποτέλεσμα σχετικά με τις ενέργειες που άμεσα πρέπει να ληφθούν και βύθισε ακόμα περισσότερο στα αδιέξοδά τους τους αγρότες.
Το φράγμα του Ασωπού ως τεχνικό έργο αντιμετωπίζει προβλήματα, δεν έχει σταματήσει και χρειάζεται και συμπληρωματικές μελέτες και συμπληρωματική χρηματοδότηση είπε ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας.
Η αντιπεριφερειάρχης Αθηνά Κόρκα μας θύμισε πως δεν είναι ευθύνη της Περιφέρειας το φράγμα του Ασωπού, απλώς εποπτεύει τις εργασίες παρά το γεγονός πως έχουμε την αίσθηση πως η Περιφέρεια αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις.
Το πιθανότερο είναι να μην έχει τελειώσει στο τέλος του 2023 και να απαιτηθεί κι άλλη παράταση, πόσο μάλλον αν τελικά υπάρξει και δεύτερη συμπληρωματική σύμβαση όπως ζητάει η εταιρεία , κι αν βέβαια βρεθεί η πρόσθετη χρηματοδότηση.
Για το θέμα μίλησε και ο βουλευτής Γ. Ψυχογιός ο οποίος θύμισε πόσο είχε προχωρήσει το έργο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
Σε αρχικό στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την μελέτη του δικτύου, ώστε να διοχετεύεται το νερό του φράγματος στις καλλιέργειες με έναν νέο κανονισμό . Σε ορίζοντα δεκαετίας μπορούμε να μιλάμε για υλοποίηση του έργου, όπως έχει διατυπώσει ο Χ. Κασίμης
Απαιτείται άμεσα αλλαγή του Κανονισμού ΑΟΣΑΚ ,(είναι από το 1959) και επαρκής χρηματοδότηση για την επισκευή και συντήρηση του δικτύου ,ώστε να μην χάνεται νερό !!!
Κατασκευή δικτύου ώστε με το νερό του βιολογικού να αρδεύονται περιοχές Άσσου -Λεχαιου , όπως συμβαίνει στα Εξαμίλια και την Ξυλοκέριζα .
Οι αγρότες αναμένεται την Τρίτη να κάνουν σύσκεψη με την συμμετοχή και των συνεταιρισμών Νεμέας και Βέλου Βόχας ώστε να προγραμματίσουν τις κινήσεις τους.
Μετά το πέρας της συγκέντρωσης κοινή πεποίθηση είναι πως αποτέλεσμα δεν βγήκε. Και τα προβλήματα πλέον δεν περιμένουν.
Comments