ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Παντού ήρθε στην Κόρινθο, έγινε δικό μας παιδί και πρέπει να ζήσει ανάμεσά μας

0

Οι υπεύθυνοι του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος Κορίνθου, συμμαθητές και καθηγητές του, αλληλέγγυες οργανώσεις και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αξιώνουν να δοθεί άσυλο στο προσφυγόπουλο από το Κονγκό που έφτασε στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος και έχει ήδη ενταχθεί στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον, ξεδιπλώνοντας το ταλέντο του στη μουσική.

Το περασμένο Σάββατο, η Μαρία Χρισταρά, πρόεδρος του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος στην Κόρινθο, μίλησε στους μαθητές του ωδείου για τον κίνδυνο απέλασης που αντιμετωπίζει ο συμμαθητής τους, ο Παντού από το Κονγκό, αν απορριφθεί ξανά η αίτησή του για άσυλο που εξετάζεται από τη δευτεροβάθμια επιτροπή ασύλου την ερχόμενη Τρίτη.

Το θερμό χειροκρότημα των παιδιών συγκίνησε την κ. Χρισταρά και δείχνει την αγωνία των συμμαθητών του Παντού να μην ξεριζωθεί ξανά ένα προσφυγόπουλο, που έφτασε πριν από λίγα χρόνια στην Ελλάδα ασυνόδευτος ανήλικος αγκαλιά με την τρομπέτα του και σήμερα συμμετέχει στη Νεανική Ορχήστρα του Ιδρύματος, παρακολουθεί ιδιαίτερο μάθημα ως υπότροφός του και συμμετέχει στα ομαδικά μαθήματα που παρέχει το ίδρυμα σε προσφυγόπουλα της δομής φιλοξενίας της Κορίνθου σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό κέντρο El Sistema Greece.

Καθώς η κυβέρνηση έχει καταργήσει τη δυνατότητα παροχής του λεγόμενου καθεστώτος ανθρωπιστικής προστασίας, ο μόνος δρόμος για τον Παντού είναι να του αναγνωριστεί το καθεστώς του πρόσφυγα, όπως συνέβη πρόσφατα με τον Σισέ και τον Σαϊντού και με άλλους πρόσφυγες, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει για κάθε προσφυγόπουλο που έχει καταφέρει με μόχθο να ενταχθεί στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον και θέλει να συνεχίσει να ζει και να προσφέρει στη χώρα μας.

Ο Παντού έφτασε στην Κόρινθο πριν από ενάμιση χρόνο από το ΚΥΤ της Σάμου. H κ. Χρισταρά τον θυμάται όταν πρωτομπήκε στο Ιδρυμα «δειλά, σκυμμένος από φόβο». Μιλά για την ευγένεια και τη συστολή του, όπως και για την επιμέλεια και τη συνέπειά του στα μαθήματα και για την κλίση του στη μουσική. Διηγείται ότι στις αρχές Οκτωβρίου ο Παντού κατάφερε μέσα σ’ ένα βράδυ, μελετώντας με την τρομπέτα του στη δομή με σιγαστήρα, να μάθει τον εθνικό ύμνο και να παίξει την επομένη με την ορχήστρα του ιδρύματος στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Χαριλάου Τρικούπη στον Ισθμό.

Μαζί με τον Παναγιώτη Θεοδοσίου, καλλιτεχνικό διευθυντή και μαέστρο της ορχήστρας του ιδρύματος, η κ. Χρισταρά συνυπογράφει δημόσια έκκληση:

«Το Καλογεροπούλειο Ιδρυμα είναι αγκαλιά για όλους τους νέους από όπου και αν κατάγονται. Παρακαλούμε μη διώξετε τον Παντού, είναι άδικο. Η ευγένειά του, η επιμέλειά του, η συνέπειά του δείχνουν πως αξίζει να του δοθεί άσυλο. Θα έχουμε κερδίσει έναν πολύ καλό μουσικό και έναν καλό άνθρωπο. Ολοι εμείς οι άνθρωποι του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος σας λέμε πως ο Παντού είναι δικό μας παιδί. Απαιτούμε να του δώσετε την ευκαιρία να ζήσει ανάμεσά μας».

Ενδιαφέρον για να συνεχίσει ο Παντού να έχει μια ζωή με προοπτική στην Ελλάδα έχει δείξει το El Sistema, που βρίσκεται σε επικοινωνία με αλληλέγγυους της Κορίνθου. Το προσφυγόπουλο συμμετέχει επίσης στην ορχήστρα του El Sistema και πηγαίνει κάθε εβδομάδα στις πρόβες στην Αθήνα.

Αγωνιώδη έκκληση να παραμείνει ο Παντού στην Ελλάδα απευθύνει και η Πρωτοβουλία Κορίνθου «Αλληλεγγύη για τους Πρόσφυγες». Zητά από τις αρμόδιες αρχές «να επανεξετάσουν την υπόθεσή του με μια ματιά που θα αναγνωρίζει και την ηλικία του αλλά και τη σημαντική πρόοδο στη διαδικασία ένταξής του, που τον καθιστούν παράδειγμα για ανάλογες περιπτώσεις». Kαι καταλήγει με νόημα: «Αν και δεν μπορούμε να είμαστε μαζί του με φυσική παρουσία όταν συζητηθεί το αίτημά του, θα είναι κοντά του η σκέψη και η αγωνία μας. Δεν διαχωρίζουμε τους ανθρώπους από το χρώμα του δέρματος, δεν δεχόμαστε ότι κάποιοι είναι περισσότερο ή λιγότερο άνθρωποι από άλλους».

Την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας κατέθεσαν με αναφορά τους στο προεδρείο της Βουλής βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με πρωτοβουλία του βουλευτή Κορίνθου και τομεάρχη Προσφυγικού, Γιώργου Ψυχογιού. «Ζητάμε και από την κυβέρνηση να πάρει θέση και να σταματήσει την υποκριτική ευαισθησία και τις πολιτικές αποκλεισμού των παιδιών» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο κ. Ψυχογιός. Και καλεί μαζί με τους άλλους βουλευτές την κυβέρνηση να επαναφέρει «τη δυνατότητα των δικαστών των ανεξάρτητων Επιτροπών της Αρχής Προσφυγών να παραπέμπουν σε άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους όταν κρίνουν ότι συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας ή προστασίας της παιδικής ηλικίας ή έχουν αναπτυχθεί ισχυροί δεσμοί με τη χώρα».

ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ

Κιάτο: Εκδήλωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα δημοτικά τέλη

Previous article

Εκδόθηκε το βιβλίο για την ιστορία της Αγίας Μαρίνας Βέλου, που σχεδίασε ο Τσίλερ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.