ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδόθηκε το βιβλίο για την ιστορία της Αγίας Μαρίνας Βέλου, που σχεδίασε ο Τσίλερ

0

Ο Ναός της Αγίας Μαρίνας στο Βέλο αποτελεί ένα ιστορικό μνημείο αναφοράς, όχι μόνο για την κοινότητα του Βέλου, τον δήμο Βέλου Βόχας και την Κορινθία, αλλά πιθανότατα και για όλη την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί ο Ναός αυτός είναι ο πρώτος που σχεδίασε ο Έρνεστ Τσίλερ, ο Γερμανός αρχιτέκτονας και πανεπιστημιακός από τη Σαξονία, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του στην Ελλάδα.

Ο Τσίλερ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της ελληνικής επικράτειας, σχεδίασε και επέβλεψε την κατασκευή εκατοντάδων δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων (αναμεσά τους και το Προεδρικό Μέγαρο) και άφησε τη σφραγίδα του στην οικιστική φυσιογνωμία του ελληνικού αστικού χώρου στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα.

Υπό αυτή την έννοια η έκδοση του βιβλίου του Συλλόγου Βελιωτών «Η Αγία Μαρίνα», υπό το δραστήριο πρόεδρο Νίκο Κούτουλα, έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Στο βιβλίο αυτό έχει συγκεντρωθεί και συστηματοποιηθεί άφθονο υλικό για το ναό. Η συγγραφή των κειμένων έγινε από τον Σπυρίδωνα Μαρίνη, συντηρητή εικόνων και συγγραφέα αρκετών βιβλίων για την αισθητική της εικόνας. Ο σεμνός Σπύρος δεν αναφέρει το όνομά του ως συγγραφέα, παρά μόνον στο κάτω μέρος της 4ης σελίδας μαζί με όλους τους υπόλοιπους συντελεστές της έκδοσης, την οποία επιμελήθηκε ο εκδοτικός οίκος “Καταγράμμα”.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, στις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Βέλου. Για το βιβλίο μπορείτε να πληροφορηθείτε και στο βιβλιοπωλείο «Το Ρόδι» στο Βέλο, πιο συγκεκριμένα στο Γιάννη Χρυσικόπουλο που είναι και δραστήριο μέλος του συλλόγου.

Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο από τρία βιβλία που αναφέρονται στην ιστορία του Βέλου και θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις “Καταγράμμα”. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται και θα κυκλοφορήσει σύντομα σχετικά, το βιβλίο της Αθηνάς Ιωάννου για την ιστορία του (προσφυγικού) Συνοικισμού Βέλου, επετειακή συμμετοχή για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Το τρίτο θα αναφέρεται γενικά στην ιστορία του Βέλου και θα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας 3-4 ανθρώπων, όπως ο καθηγητής Γιάννης Λώλος και ο ιστορικός Κώστας Σχοινοχωρίτης. Το έργο θα δομηθεί, κυρίως, γύρω από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει υπομονετικά τα τελευταία 25 χρόνια ο Στυλιανός Φλεβοτόμος και θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το καθένα από αυτά, όταν ολοκληρωθεί η έκδοσή τους.

Ο Παντού ήρθε στην Κόρινθο, έγινε δικό μας παιδί και πρέπει να ζήσει ανάμεσά μας

Previous article

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο 47χρονος από το Ψάρι…

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΒΙΒΛΙΟ