Με το ζήτημα του φράγματος Ασωπού και της λειψυδρίας που μαστίζει την παραλιακή ζώνη της Κορινθίας και ειδικότερα τις κοινότητες της περιοχής Άσσου Λεχαίου να τίθεται πρώτο στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης πραγματοποιήθηκε χτες εκτεταμένη συζήτηση στο περιφερειακό Συμβούλιο. Στην αίθουσα παραβρέθηκαν κάτοικοι και αγρότες της περιοχής, αλλά και ο δήμαρχος Σικυωνίων, ενώ την εισήγηση του θέματος έκανε ο επικεφαλής της παράταξης Νέοι Δρόμοι Γιώργος Δέδες, η πρόταση του οποίου πέρασε κατά πλειοψηφία.
Η συζήτηση κράτησε πάνω από τρεις ώρες και είχε αρκετές στιγμές έντασης. Στην εισήγησή του, ο κ. Δέδες (δείτε από το 56.20 μέχρι το 1.05.35) τόνισε ότι χρειάζονται καταρχάς άμεσες και σωστικές παρεμβάσεις για την επανεκκίνηση των εργασιών στο φράγμα Ασωπού με δέσμευση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου και παρεμβάσεις στην κεντρική αρδευτική διώρυγα του ΑΟΣΑΚ και τρίτον μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις που θα ξεκινήσουν άμεσα για να δοθεί νερό στους αγρότες της περιοχής.
Δύο κρίσιμες ερωτήσεις έθεσε ο Νίκος Γόντικας της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση (από το 1.06.00 μέχρι το 1.07.30). Οι ερωτήσεις αφορούσαν για τον τρόπο με τον οποίο καλύφτηκε η «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του έργου, καθώς όταν έγινε η έκπτωση της εταιρείας Ιόνιος, που είχε αναλάβει αρχικά το έργο, η εταιρεία είχε πληρωθεί για το 40% του έργου, αλλά είχε εκτελέσει μόλις το 12%. Η δεύτερη ερώτηση αφορά την τύχη που είχαν οι εγγυητικές επιστολές που είχε καταθέσει η εταιρεία και για τις οποίες υπήρχαν πληροφορίες ότι έχουν επιστραφεί σε αυτήν.
Η αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Αθηνά Κόρκα (1.09.35 έως ) τόνισε ότι έχει εκτελεστεί το 70% του έργου που ξεκίνησε από τα 31 εκατομμύρια και έχει φτάσει ύστερα από δύο Αναθεωρητικούς Πίνακες και ισάριθμες συμπληρωματικές συμβάσεις στα 49 εκατομμύρια.
Ο Πέτρος Τατούλης (από το 1.18.20 μέχρι 1.28.10) έκανε λόγο για ένα πολύ δύσκολο έργο, το οποίο κινδύνευε να απενταχτεί και διέσωσαν οι κοινές πρωτοβουλίες της προηγούμενης περιφερειακής αρχής και της προηγούμενης κυβέρνησης. Κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση ότι καρκινοβάτησε τρία χρόνια και επί 2,5 χρόνια συζητά την αναθεώρηση της σύμβασης, χωρίς να υπογράφει νέα και σημείωσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο να μην ολοκληρωθεί το έργο και να περάσει στην νέα προγραμματική περίοδο. Υποστήριξε ότι το έργο έχει σταματήσει, οι εργαζόμενοι έχουν απολυθεί και το εργοτάξιο σε μία νύχτα σταμάτησε να υπάρχει, έχοντας μεταφερθεί εκτός περιοχής παρεμβάσεων.
Οι πιο ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις ωστόσο ήρθαν από τους εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας και των αγροτών της περιοχής Άσσου Λεχαίου.
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λεχαίου Ανδρέας Πούλος (2.07.00 μέχρι ), ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές για την διαχείριση του νερού, εξαιτίας της απουσίας των εκπροσώπων αγροτών και αυτοδιοίκησης από τον δήμο Βέλου Βόχας: «είχαμε καλέσει να έρθουν και από τον δήμο Βέλου Βόχας. Δεν ήρθαν! Ξέρετε γιατί; υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα», σημείωσε και εξήγησε: «στην δέση στο Μούλκι ο ΑΟΣΑΚ μέτρησε ότι περνούσαν 1250 κυβικά νερό, αλλά στο Λέχαιο έφτασαν πέντε! Και κανένας δεν παραιτήθηκε από τον ΑΟΣΑΚ κανένας δεν πήγε στον εισαγγελέα, γιατί το νερό κλεβόταν στην διαδρομή». Ζήτησε επίσης να διαλυθεί ο ΑΟΣΑΚ, να αλλάξει ο κανονισμός και να δημιουργηθεί ένας νέος οργανισμός.
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Άσσου Ναπολέων Γιαννακουλόπουλος (3.11.00 μέχρι 3.13.25) κατήγγειλε ευθέως την περιφερειακή αρχή και τους αντιπεριφερειάρχες: «τι θα πείτε στον κόσμο; Θα πείτε ότι δυστυχώς, προσπαθήσαμε αλλά δεν καταφέραμε κάτι. Δεν έχουμε νερό ούτε στα σπίτια μας, πρέπει να βρούμε λύση σήμερα, όχι αύριο. Αν δεν βρείτε σήμερα λύση να παραιτηθείτε. Αυτό πρέπει να το κάνετε όλοι. Υπάρχει αγανάκτηση παραγωγών και κατοίκων. Απαντήστε μας θα καλλιεργήσουν αύριο οι αγρότες. Αυτό είναι το μόνο ερώτημα…».
«Δεν είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας η διαχείριση του νερού» είπε ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας (από 3.51.36 μέχρι 4.08.23), και ευθύς προσγείωσε τους αγρότες που είχαν φτάσει στην συνεδρίαση ζητώντας, να επιβιώσουν ουσιαστικά!
Ο Περιφερειάρχης όμως δεν είπε μόνο αυτό. Δεν σημείωσε απλά πως η αρμοδιότητα διαχείρισης νερού δεν είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας. Είπε ακόμα πως στο Φράγμα Ασωπού η περιφερειακή αρχή «απλά επιβλέπει, το Υπουργείο εκτελεί το έργο».
Είπε ακόμα πως η περιφέρεια δεν μπορεί να διαλύσει κανέναν οργανισμό, ούτε να δημιουργήσει άλλον ως απάντηση στο αίτημα κατάργησης του ΑΟΣΑΚ και δημιουργίας νέου φορέα. «Το υπουργείο έχει την ευθύνη» επανέλαβε ο κ.Νίκας.
Στα του οίκου του ο Περιφερειάρχης θύμισε στους αγρότες πως έγιναν έργα, όσα ζητήθηκαν και πως θα γίνουν και άλλα , αναφερόταν σε μικροέργα , καθαρισμούς κτλ.
Στην δευτερολογία του ο Γιώργος Δέδες (3.41.30 μέχρι 3.51.18), αφού αποδέχτηκε τις συμπληρωματικές προτάσεις των περιφερειακών συμβούλων Θανάση Πετράκου (για τον δημόσιο χαρακτήρα των νερών) και Δήμητρας Λυμπεροπούλου (για τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΑΟΣΑΚ) κατέθεσε την ολοκληρωμένη πρότασή που τελικά υπερψηφίστηκε και περιλαμβάνει:
- την άμεση επανεκκίνηση της κατασκευής του φράγματος Ασωπού με επιταχυνόμενο ρυθμό εργασιών
- την δημοσιοποίηση δεσμευτικού χρονιδιαγράμματος για την ολοκλήρωση του έργου.
- Την συνάντηση της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ με εκπροσώπους της Περιφέρειας, του ΠΕΣΥ, δημάρχων εκπροσώπους των αγροτών και των εργαζομένων στο φράγμα.
- Την χρηματοδότηση έργων διαχείρησης νερού ζωτικής σημασίας
- Την επέκταση των δικτύων άρδευσης του βιολογικού της Κορίνθου σε Άσσο και Λέχαιο.
Comments