ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Χαμός στα νοσοκομεία Παίδων: 300 παιδιά στην ουρά, βγήκαν μέχρι και ράντζα – Σαρώνουν γρίπη, πνευμονίες και βρογχιολίτιδα

0

Πάνω από τριακόσια παιδιά προσήλθαν για εξέταση στα επείγοντα του νοσοκομείου
Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού” κατά την τελευταία εφημερία του την Τρίτη. Η αναμονή μάλιστα ξεπερνούσε τις έξι ώρες.

Τα κρούσματα κορονοϊού ήταν ελάχιστα. Αντιθέτως, η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών εμφάνιζε συμπτώματα γρίπης, πνευμονίας και βρογχιολίτιδας (λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού προκαλείται κυρίως από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό).

Αυτή είναι η εικόνα που περιγράφουν γιατροί του νοσοκομείου, σημειώνοντας μάλιστα πως τη Δευτέρα, εξαιτίας των αυξημένων νοσηλειών, χρειάστηκε να βγουν και ράντζα, κάτι που όμως αντιμετωπίστηκε τις επόμενες ημέρες. Τα παιδιά που πρέπει να παραμείνουν για νοσηλεία, εξηγούν, παρουσιάζουν κλινική εικόνα που δεν επιτρέπει την ανάρρωση στο σπίτι, όπως ενδεικτικά πρέπει να τους χορηγηθεί οξυγόνο, ενδοφλέβια αντιβίωση ή να μείνουν για περαιτέρω διεύρυνση.

Χθες εφημέρευε το νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” και η εικόνα δεν έχει αλλάξει. Οι γιατροί μιλούν για μια πολύ δύσκολη κατάσταση που ξεπερνά την εικόνα των ιώσεων πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα περισσότερα περιστατικά γρίπης καταγράφονται σε παιδιά ηλικίας 4-15 ετών.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως είναι τεράστιες ελλείψεις στα ράφια των φαρμακείων σε βασικά παιδικά φάρμακα, όπως τα αντιβηχικά σιρόπια, τα αντιπυρετικά, όπως και σε αντιβιώσεις. Η ζήτηση είναι αυξημένη αλλά παράλληλα καταγράφονται ελλείψεις σε πρώτες ύλες, ένα παγκόσμιο φαινόμενο, όπως για παράδειγμα στην παρακεταμόλη.

Γιορτές στο κόκκινο
Θα έχουμε έξαρση των ιώσεων, η οποία συνδέεται και με τις γιορτινές ημέρες, είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

“Νομίζω ότι και για το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξαναθυμηθούμε τις εποχές του 2017- 2018 που πάντα εκεί, μεταξύ 20 Δεκεμβρίου και τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, είχαμε μία αυξημένη παρουσία λοιμώξεων και αυξημένη παρουσία νοσηλειών λόγω λοιμώξεων. Το βλέπω να συμβαίνει και να το έχουμε ξανά μπροστά μας και φέτος”, εξήγησε.

Ο κ. Λουκίδης είπε ότι αυτή η αύξηση των λοιμώξεων θα έχει άμεση σχέση με τις γιορτές, γιατί είναι οι πρώτες ελεύθερες γιορτές, οπότε θα υπάρχει μία δυναμικότητα της κοινωνίας στην διασκέδαση, στο ταξίδι και σε πράγματα που τους έχουν λείψει. Από την άλλη επισήμανε ότι όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να προστατεύσουμε τους μεγάλους ανθρώπους και τους ευάλωτους, γιατί απ’ ότι φαίνεται αυτοί είναι ο στόχος.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή εκδηλώνονται περίπου 50.000 γριπώδεις συνδρομές ανά ημέρα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, “σε ένα μήνα θα έχει αρρωστήσει ενάμισι εκατομμύριο κόσμος, συμπεριλαμβανομένου βέβαια και των παιδιών και των μικρών παιδιών”, όπως προέβλεψε.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο ανάπλασης της Αρχαίας Κορίνθου

Previous article

“Ένας φίλος ήλθε απόψε απ’ τα παλιά” για τα ΚΑΠΗ του Δ. Κορινθίων – Video

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.