ΕΠΙΣΤΗΜΗΥΓΕΙΑ

Ένας υπερυπολογιστής προβλέπει σοβαρές εγκεφαλικές αιμορραγίες πριν συμβούν

0

Ερευνητές από το υπερυπολογιστικό κέντρο Pawsey στο Περθ της Αυστραλίας δημιούργησαν τον πρώτο λειτουργικό αλγόριθμο πρόβλεψης ενδοκρανιακής υπέρτασης στον κόσμο, ο οποίος μπορεί να προβλέψει σοβαρές εγκεφαλικές αιμορραγίες πριν αυτές συμβούν στους ασθενείς. 

Ο εν λόγω αλγόριθμος αναπτύχθηκε με περισσότερες από 40.000 ώρες δεδομένων ασθενών από μια ομάδα 200 ασθενών από τρία νοσοκομεία, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Data Science του Royal Perth Hospital, Σιβ Μέκα.

Αφού δοκίμασαν διαφορετικά μοντέλα δεδομένων, ο Μέκα και η ομάδα του ανέπτυξαν ένα που μπορεί να προβλέψει επικείμενες εγκεφαλικές αιμορραγίες, επιτρέποντας στο ιατρικό προσωπικό να προβλέψει το συμβάν έως και 20 λεπτά νωρίτερα, ώστε να μπορέσει να επέμβει. 

Ο υπερυπολογιστής Pawsey Setonix, ο οποίος πρόσφατα κατατάχθηκε ως ο 15ος ισχυρότερος παγκοσμίως, έπαιξε μεγάλο ρόλο στην προσπάθεια, καθώς η κανονική αποθήκευση των δεδομένων θα κόστιζε στους ερευνητές ένα σημαντικό χρηματικό ποσό.

Ο εν λόγω αλγόριθμος μπορεί να φέρει σημαντικά οφέλη στον τομέα της ιατρικής, δεδομένου ότι χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο υφίστανται σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Συχνά, το ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία αιφνιδιάζεται από σοβαρές εγκεφαλικές αιμορραγίες, καθώς υπάρχουν λίγα προειδοποιητικά σημάδια. 

Με πληροφορίες από Design Taxi

Β.Νανόπουλος: Διαμορφώνουμε το μέλλον της Αρχαίας Κορίνθου με ένα συνολικό, ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπλασης αξιοποίησης

Previous article

Ένας Βαν Γκογκ που λεηλάτησαν οι ναζί, εκτίθεται στην Αθήνα: Οι κληρονόμοι μηνύουν το Met και το ίδρυμα Γουλανδρή

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.