ΚΟΣΜΟΣ

Τα παράξενα χριστουγεννιάτικα έθιμα σε διάφορες πόλεις του κόσμου

0

 Όλες οι πόλεις του κόσμου φόρεσαν τα γιορτινά τους και υποδέχθηκαν τα Χριστούγεννα! Τη σημερινή ημέρα, όλα τα σπίτια τηρούν τα τοπικά έθιμα! Σε κάποιες χώρες όμως ο εορτασμός των Χριστουγέννων διαφέρει πολύ. Υπάρχουν έθιμα που σπάνε το «κατεστημένο» των τυπικών συμβολισμών χαράς και φλερτάρουν επικίνδυνα με το… παράδοξο.

Ιρλανδία: Ο Άγιος Βασίλης θέλει μπύρα

Τη νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, όλα τα παράθυρα των σπιτιών που βλέπουν προς το δρόμο, φωτίζονται από ένα αναμμένο κερί, το οποίο τοποθετείται στο περβάζι. Το αναμμένο κερί στα παράθυρα είναι ένα σύμβολο καλωσορίσματος της Μαρίας και του Ιωσήφ, οι οποίοι εκείνο το βράδυ ψάχνουν απεγνωσμένα ένα πανδοχείο.

Μάλιστα, αν νομίζετε πως ο Άγιος Βασίλης εκεί προτιμά γάλα και μπισκότα, κάνετε λάθος. Στην Ιρλανδία θέλει μπύρα. Τα παιδιά αφήνουν έξω μία μεγάλη μπύρα και πίτα με κιμά για να απολαύσει ο Άγιος.

Γαλλία: Τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους δίπλα από το τζάκι

Την παραμονή των Χριστουγέννων, τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους δίπλα από το τζάκι, για να τους τα γεμίσει με γλυκά και ξηρούς καρπούς ο Πατέρας των Χριστουγέννων (Pere Noel), που θα κατέβει από την καμινάδα καθώς κοιμούνται. O Pere Noel συνοδεύεται από ένα άλλο παππούλη τον Pere Fouettard, ο οποίος δέρνει ελαφρά τα παιδιά που ήταν άτακτα κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Αυστρία: Krampus, ο σατανικός δίδυμος αδερφός του… Άγιου Βασίλη

Αν τα Χριστούγεννα σας φαίνονται πολύ «χαριτωμένα», καιρός να γνωρίσετε τον Krampus, τον σατανικό δίδυμο αδερφό του… Άγιου Βασίλη! Ο μύθος λέει πως το δαιμονικής μορφής αυτό πλάσμα ζούσε για να δέρνει και να τιμωρεί όλα τα άτακτα παιδιά που βρίσκονταν στη «μαύρη λίστα» του αδερφού του.

Η αυστριακή Νύχτα του Krampus έρχεται κάθε χρόνο στις 6 Δεκεμβρίου όταν ομάδες αντρών ντύνονται σαν δαίμονες και κυκλοφορούν τα μεσάνυχτα στην πόλη χτυπώντας ανθρώπους με ψεύτικα ρόπαλα.

Τσεχία: Οι γυναίκες θέλουν να μάθουν τι μέλλει γεννέσθαι στα ερωτικά

Εκεί το παράξενο έθιμο έχει να κάνει με τις γυναίκες που θέλουν να μάθουν τα ερωτικά τους για τη χρονιά που έρχεται. Οι προβληματισμένες υποψήφιες νύφες στέκονται με την πλάτη κολλημένη σε μια πόρτα και πετούν ένα από τα παπούτσια τους στον αέρα ώστε να φτάσει σε ύψος ακριβώς πάνω από τον ώμο.

Αν εκείνο προσγειωθεί με τη μύτη να κοιτάει την πόρτα, τότε η γυναίκα πρόκειται να παντρευτεί μέσα στην επόμενη χρονιά. Στην αντίθετη περίπτωση (αν το τακούνι κοιτάει την πόρτα) , το δαχτυλίδι θα αργήσει έναν ακόμη χρόνο να «εμφανιστεί».

Νορβηγία: Τα σατανικά πνεύματα βγαίνουν από τη λήθη

Νορβηγικοί μύθοι λένε πως την παραμονή των Χριστουγέννων μάγισσες και σατανικά πνεύματα βγαίνουν από τη λήθη ψάχνοντας σκούπες για να καβαλήσουν και να πετάξουν (κάτι που θεωρείται κακός οιωνός).

Για να το αποτρέψουν αυτό, οι Νορβηγοί κρύβουν όλες τις σκούπες του σπιτιού ενώ οι άντρες βγαίνουν έξω και ρίχνουν στον αέρα με ένα όπλο προκειμένου να τρομάξουν και να διώξουν τα πνεύματα.

Φινλανδία: Μια οικογενειακή βόλτα… στο νεκροταφείο

Η προπαραμονή των Χριστουγέννων μίας οικογένειας στη Φινλανδία ξεκινά με σάουνα. Ακολουθεί ένα καλό πρωινό και μετά μία χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στην κάθε πόλη, αφιερωμένη στην ειρήνη. Αφού όλη η οικογένεια απολαύσει το μεσημεριανό φαγητό, σειρά έχει το καθάρισμα του σπιτιού και το στόλισμα του δένδρου. Μέχρι εδώ καλά.

Τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται περίεργα, όταν όλη η οικογένεια ξυπνά στις 6 το πρωί της παραμονής, για να επισκεφτεί τους… τάφους των προγόνων και συγγενών της. Σκοπός της επίσκεψης είναι να ανάψουν κεριά στη μνήμη των εκλιπόντων.

Κι έχει και συνέχεια…

Το βράδυ της παραμονής δεν τρώνε όλο τους το φαγητό, αλλά αφήνουν λίγο για να έχουν ένα ωραίο γεύμα οι νεκροί που θα τους επισκεφτούν. Επίσης, δεν κοιμούνται στα κρεβάτια τους, έτσι ώστε να μπορούν τα πνεύματα να έχουν ένα μέρος να ξεκουραστούν……(!)

Ισπανία Caga Tió: Το τετράποδο κούτσουρο

Το Tió de Nadal (Κούτσουρο των Χριστουγέννων), είναι ένα τετράποδο κούτσουρο με μεγάλη μύτη και χαμογελαστό προσωπάκι. Αν και τίποτα περισσότερο από ένα κούφιο ξύλο, χρειάζεται τη φροντίδα των παιδιών, τα οποία από τις 8 Δεκεμβρίου μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων, πρέπει να το καλύπτουν με κουβέρτες για να μην κρυώσει και να το ταΐζουν για να παραμείνει υγιές.

Με τόσο φαΐ, όμως, το κούτσουρο κάποτε πρέπει να… αδειάσει (για να το θέσουμε κομψά). Αυτό γίνεται στις 24 του μήνα (αλλού, στις 25/12) όταν το κούτσουρο συναντά το τζάκι. Σε μία δραματική τροπή των πραγμάτων, η οικογένεια αρπάζει το Tió και το πετά μέσα στο τζάκι. Εκεί, αρχίζει και το χτυπά με ξύλα και το διατάζει να «βγάλει» όσα έχει φάει, τραγουδώντας του Caga Tió που σημαίνει «κάνε… caga, Tió».

Παράλληλα, τα παιδιά πρέπει να πάνε σε ένα άλλο δωμάτιο και να προσευχηθούν ότι το κούτσουρο θα φέρει πολλά δώρα και όταν έρθουν πίσω, ανακαλύπτουν ότι το Tió έχει «κάνει την ανάγκη του», δίνοντας από καραμέλες μέχρι ξηρούς καρπούς. Άραγε μέχρι ποια ηλικία τα παιδιά πιστεύουν ότι τα γλυκά που τρώνε προέρχονται από την κοιλιά ενός κούτσουρου;

Βενεζουέλα: Με… πατίνια roller στις εκκλησιαστικές λειτουργίες

Στο Καράκας της Βενεζουέλας οι θρησκευτικοί εορτασμοί των Χριστουγέννων διαρκούν κάθε χρόνο από τις 16 του Δεκέμβρη μέχρι την παραμονή. Τα πρωινά εκείνων των ημερών, πραγματοποιούνται εκκλησιαστικές λειτουργίες μεγάλης κλίμακας στις οποίες οι άνθρωποι καλούνται να πάνε με… πατίνια roller!

Η κυκλοφορία αυτοκινήτων απαγορεύεται μέχρι τις 8 η ώρα το βράδυ προκειμένου οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τα πατίνια τους ελεύθερα όλες τις μέρες. Το έθιμο μάλιστα υπαγορεύει στα μικρά παιδιά να παίρνουν μια μεγάλη κλωστή, να δένουν τη μία άκρη στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού τους και την άλλη να την αφήσουν να κρέμεται έξω από τα παράθυρά τους.

Το άλλο πρωί, οι άνθρωποι που περνούν με τα πατίνια έξω από το παράθυρό τους, τραβούν την κλωστή για να τους ξυπνήσουν και να μεταφέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα.

Ιταλία: Την παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά ντύνονται βοσκοί

Οι εορτασμοί των Χριστουγέννων ξεκινούν με το σύνθημα που δίνεται από ένα κανόνι που βρίσκεται στη Ρώμη. Την παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά ντύνονται βοσκοί και γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι, τραγουδώντας τα κάλαντα, ενώ ο κόσμος τους κερνά με γλυκά και ξηρούς καρπούς ή τους δίνει λεφτά.

O κόσμος μαζεύεται στις πλατείες όπου διεξάγεται διαγωνισμός για την καλύτερη φάτνη. Το βράδυ, καίνε το «appo» ( το κούτσουρο των Χριστουγέννων) και το Λυχνάρι της Mοίρας φέρνει δώρα σε όλους.

πηγή: notospress

Χριστουγεννιάτικη θύελλα χειροκροτημάτων στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου

Previous article

Ο Ηρώδης πίσω από τον μύθο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΚΟΣΜΟΣ