Αντιπαράθεση έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Κορίνθου η θετική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Κορινθίων, για την δημιουργία αιολικού πάρκου gia 4 ανεμογεννήτριες, σε έκταση 900 στρεμμάτων, στον Αγιάννη, από την elpedison. Μία γνωμοδότηση η οποία είχε εντελώς συμβολικό χαρακτήρα (όπως άλλωστε όλες οι γνωμοδοτήσεις) και δεν θα εμπόδιζε σε τίποτα την δημιουργία του πάρκου. Υπέρ του πάρκου ψήφισαν οι παρατάξεις Νανόπουλου και Πνευματικού, απείχαν η “Πνοή Δημιουργίας” και η “Κίνηση Εμπρός”, ενώ κατά ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στην συζήτηση ήταν η παρέμβαση του –διαχρονικού και υπερπαραταξιακού- προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Ιωάννη, Γιάννη Στέφα, ο οποίος εκφράζοντας την βούληση όλης της τοπικής κοινωνίας (το τοπικό συμβούλιο είπε ομόφωνα “ναι”) κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να ψηφίσουν ΥΠΕΡ της δημιουργίας του τοπικού πάρκου! Και έχει ενδιαφέρον διότι όλοι γνωρίζουμε πως τέτοια πάρκα συναντούν συνήθως σθεναρή αντίσταση, πρώτα από όλα, από τους ίδιους τους κατοίκους των περιοχών αυτών. Εδώ συνέβη το ακριβώς αντίθετο με τον κ. Στέφα να λέει ότι ως τοπική κοινωνία «είμαστε υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και καλώ όλες τις πτέρυγες του δημοτικού συμβουλίου να πούνε ναι», καθώς, «τα περισσότερα σημεία της πρότασης είναι θετικά». Μάλιστα ο κ. Στέφης πήγε ένα βήμα παραπέρα και επανέλαβε το πάγιο αίτημα των κατοίκων εδώ και δεκαετίες που είναι η απομάκρυνση των λατομείων: «αν θέλουμε να πούμε τι κάνει ζημιά, αυτό είναι το λατομείο και όχι οι ανεμογεννήτριες».
Στα social media, ωστόσο, ξεκίνησε ένας δημόσιος διάλογος με τον πρώην δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Κίνηση Εμπρός» Παναγιώτη Σπύρου να βγαίνει με μία πολύ επιθετική ανάρτηση, κάνοντας λόγο για σκάνδαλο, την ίδια στιγμή που η νυν δημοτική σύμβουλος της παράταξης, Πόλυ Τσόγκα, απείχε, καθώς δεν είχε προλάβει να μελετήσει τις εισηγήσεις των 400 σελίδων (!) για όλα τα θέματα της διπλής συνεδρίασης…
Απόφαση Σ Κ Α Ν Δ Α Λ Ο στο αποψινό Δημοτικό συμβούλιο ………………………………
Με διαδικασίες FAST TRACK ( στην ΤΟΥΡΛΑ του Σαββάτου ) πάρθηκε απόφαση να χαριστούν 900 Σ Τ Ρ Ε Μ Α Τ Α στην εταιρεία ELPEDISON για να εγκατασταθούν 4 ανεμογεννήτριες με ανυπολόγιστες ζημιές στο περιβάλλον και στην τοπική κοινωνία!!!
Πνευματικός και Καρασάββας να επιχειρηματολογούν ΚΑΤΑ των Α/Γ και στο τέλος να ψηφίζουν ΘΕΤΙΚΑ !!
το κερασάκι στην τούρτα με τον πρόεδρο της κοινότητας να επιχειρηματολογεί ως διακεκριμένος επιστήμονας υπέρ της επένδυσης η οποία θα έχει μηδενικά οφέλη για την τοπική κοινωνία
## Πολλά ΜΠΡΑΒΟ στην ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και ιδιαίτερα στην ΒΙΒΗ ΤΖΕΚΟΥ που για άλλη μια φορά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.
Να δούμε, όμως, και κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά για τις ανεμογεννήτριες και τα αιολικά πάρκα, από τη Βικιπαίδεια.
Οι ανεμογεννήτριες που χρησιμοποιούνται σε αιολικά πάρκα για την εμπορική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούνται συνήθως από τρία πτερύγια. Αυτή η διάταξη έχει χαμηλή κυμάτωση ροπής, η οποία συμβάλλει στην καλή αξιοπιστία. Τα πτερύγια είναι συνήθως λευκό χρώμα για να είναι ορατά από τα αεροσκάφη και το μήκος τους κυμαίνεται στα 20 με 80 μέτρα. Το μέγεθος και το ύψος των ανεμογεννητριών αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου. Ο πύργος στον οποίο στηρίζεται η γεννήτρια είναι κατασκευασμένος συνήθως από χάλυβα, έχει σχήμα σωληνοειδές και ύψος 70 ως 120 μέτρα, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις φτάνει τα 160 μέτρα.
Χρειάζεται επίσης ένας δρόμος πρόσβασης για βαριά οχήματα για να περάσουν οι Α/Γ. Μια Α/Γ απαιτεί κατά μέσο όρο 14 χιλιόμετρα καλώδια, για τη σύνδεσή της με τον υποσταθμό. Τα καλώδια αυτά είναι είτε εναέρια, οπότε θα απαιτηθούν εκατοντάδες στήλες της ΔΕΗ για τη στήριξη τους, είτε υπόγεια, οπότε θα γίνεται εκσκαφή χαρακωμάτων πολλών χιλιομέτρων.
Αιολικά πάρκα
Είναι βιομηχανικές εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες αποτελούνται από τις ανεμογεννήτριες, τα καλώδια μεταφοράς ρεύματος, τους μετεωρολογικούς ιστούς, τους σταθμούς μετασχηματισμού και βοηθητικές υποδομές συμπεριλαμβανομένων των δρόμων. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους δε ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα με τη παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα ή άλλων αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η ρύπανση που σχετίζεται με τους ΑΣΠΗΕ είναι έμμεση λόγω του ότι λαμβάνει χώρα κατά τη παραγωγή, τη μεταφορά, τη διάνοιξη δρόμων όπου θεωρηθεί αναγκαίο και την εγκατάσταση των στοιχείων που το απαρτίζουν καθώς επίσης και με τη δυνατότητα ανακύκλωσης ή μη, των υλικών μετά το πέρας λειτουργίας του ΑΣΠΗΕ.
Πλεονεκτήματα
Παράγουν ρεύμα από μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.
Τα αιολικά πάρκα δε ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα όπως τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού τα οποία στηρίζονται στην καύση ορυκτών καυσίμων, όπως άνθρακα ή φυσικό αέριο. Οι ανεμογεννήτριες δεν εκλύουν χημικές ουσίες στο περιβάλλον οι οποίες προκαλούν όξινη βροχή ή αέρια του θερμοκηπίου.
Μειονεκτήματα
Κάνουν θόρυβο.
Μπορεί τα πτερύγια των ανεμογεννητριών να τραυματίσουν ή να σκοτώσουν τα πτηνά.
Δεν παράγουν τόσο ρεύμα όσο ένα ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο.
Υπάρχει μεγάλο κόστος και χρειάζεται μεγάλη έκταση για να κατασκευαστεί ένα αιολικό πάρκο.
Χρειάζονται άνεμο για να παράγουν ρεύμα και αν σε μία περιοχή δεν φυσάει καθόλου όλο το χρόνο υπάρχει πρόβλημα.
Τα κατάλληλα σημεία για αιολικά πάρκα συχνά βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, μακριά από πόλεις όπου χρειάζεται ο ηλεκτρισμός.
Comments