ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Υπογράφεται σήμερα η σύμβαση για την ανέγερση κτηρίου πολλαπλών χρήσεων στο Αστεροσκοπείο – Τι άλλο περιλαμβάνει η ανάπλαση

0

Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για την Περιφέρεια Πελοποννήσου χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας την υπογραφή, σήμερα Τετάρτη 4 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, της σύμβασης για την ανέγερση κτηρίου πολλαπλών χρήσεων στον χώρο του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου, έργο προϋπολογισμού 4.300.520 ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι τον Δεκέμβριο του 2021 υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας.

Η εν λόγω σύμβαση προβλέπει τον σχεδιασμό της γενικής διάταξης και τον στρατηγικό σχεδιασμό (master plan) για την ολοκλήρωση της ολότητας του Αστρονομικού Πάρκου, καθώς και την μελέτη εφαρμογής της α΄ φάσης που περιλαμβάνει, α) κτήριο με αίθουσα συνεδριάσεων – πολλαπλών χρήσεων, β) μικρό εκθεσιακό χώρο, κυλικείο, χώρους υγιεινής, γ) δημιουργία πρόσβασης προς τα κτήρια και δ) τα τεύχη δημοπράτησης.

Τι περιλαμβάνει όμως η ανάπλαση του Αστεροσκοπείου και η μετατροπή του σε Αστρονομικό Πάρκο;

Όπως μπορείτε να δείτε και στην φωτογραφία με το σχεδιάγραμμα ο σχεδιασμός αφορά ένα πολυθεματικό αστρονομικό πάρκο 90 στρεμμάτων, το οποίο – όπως περιέγραψε και ο αρχιτέκτονας μέλος της ομάδας ( με τον Καθηγητή του Ε.Μ.Π. Βασίλη Γκανιάτσα  που το σχεδίασαν), Σπύρος Μούντριχας- είναι διαμορφωμένο με βάση τον αστρονομικό χάρτη και την κίνηση των πλανητών.

Θα περιλαμβάνει διάφορες θεματικές ενότητες αφιερωμένες στην ναυσιπλοΐα, την μετεωρολογία, την ζώνη των αστεροειδών, την αρχαία ελληνική μυθολογία, την ονομασία των αστερισμών και ένα πάρκο γεωμετρίας. Θα υπάρχουν ακόμα τρία διοράματα, δηλαδή τρισδιάστατα μοντέλα που θα αναπαριστάνουν σκηνές του φυσικού περιβάλλοντος και των πλανητικών κινήσεων του Δία, του Κρόνου και του Άρη.

Στο φιλόδοξο σχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για την ενεργειακή αυτάρκεια όλου του συγκροτήματος, όχι μόνο με πάρκο φωτοβολταϊκών, αλλά και με πάρκο φωτοτροπισμού. Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη στην συγκέντρωση ηλιακής ενέργειας και συνιστά την δημιουργία πάρκων όπου τα τεχνητά λουλούδια «παρακολουθούν» την κίνηση του ήλιου διατηρώντας στο 100% την εκμετάλλευση της ακτινοβολίας.

Το πιο σημαντικό στοιχείο, ωστόσο, στον αναπλασμένο χώρο θα είναι το πλανητάριο, το οποίο θα αποτελέσει και το επίκεντρο του αστρονομικού πάρκου και θεωρείται βέβαιο ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών, έχοντας ως στόχο να συνδυάσει την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία.  

Αυξάνουν τις τιμές για να «χτυπηθούν» οι ελλείψεις – Ποια φάρμακα θα ακριβύνουν

Previous article

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: όλες οι αλλαγές – πόσοι σύμβουλοι εκλέγονται σε δήμους και περιφέρεια

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.