Ελάχιστες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά, στην Κορινθία, συνοδεία υπουργών, πολιτικων και κομματικών στελεχών, του περιφερειάρχη και άλλων τοπικών αυτοδιοικητικών στελεχών, φαίνεται πως οι εκκρεμότητες για τους αγρότες του νομού Κορινθίας, αντί να λυθούν, πολλαπλασιάζονται.
Αυτή την φορά στο επίκεντρο είναι η χορήγηση ενίσχυσης ήσσονος σημασίας de minimis, μόνο στους μηλοκαλλιεργητές της Λάρισας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, θα ενισχυθούν για τις ζημιές που έχουν υποστεί εξαιτίας του αυξημένου κόστους παραγωγής και των προβλημάτων που παρουσιάσθηκαν στις αγορές του εξωτερικού, οι παραγωγοί μήλων της Λάρισας με το ποσό των 300 ευρώ ανά παραγωγικό στρέμμα.
Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ προκάλεσε την αντίδραση άλλων παραγωγικών περιοχών της χώρας (ανάμεσά τους και της Κορινθίας), οι οποίες αντιμετωπίζουν τα ίδια σοβαρά προβλήματα τόσο από την μη διάθεση του προϊόντος όσο και από το κόστος παραγωγής. Έτσι, σε δεύτερο χρόνο το υπουργείο ανακοίνωσε εφόσον γίνει η επεξεργασία όλων των στοιχείων και δεδομένων, θα ανακοινωθούν ενισχύσεις και για μηλοπαραγωγούς των ΠΕ Καστοριάς, Κοζάνης, Πιερίας, Φλώρινας και Μαγνησίας, αφήνοντας και πάλι απ έξω την Κορινθία.
Ο πρόεδρος του Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Πασιου – Κλημεντιου, Βλάσσης Τσιόγκας με δημόσια ανάρτησή του κάνει αναφορά στο θέμα:
«Μετά την ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για την χορήγηση deminimis αποζημίωσης στα μήλα μείναμε έκπληκτοι όταν είδαμε ότι η ενίσχυση αφορά μόνο τον Νομό Λάρισας. Αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί ο υπουργός: είπε ότι εξετάζει να συμπεριλάβει και άλλους νομούς που καλλιεργούνται μήλα, όπως έπρεπε εξ αρχής να είχε γίνει. Αλλά και πάλι η ΚΟΡΙΝΘΙΑ μένει ΕΚΤΟΣ των νομών που περιλαμβάνει η ανακοίνωση.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται και ο νομός Κορινθίας; Γιατί δεν αφορά συνολικά πανελλαδικά το προϊόν;
Η ανακοίνωση έγραφε: «Το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της εξωγενούς ενεργειακής κρίσης, τα προβλήματα στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας και συγκομιδής, ζητήματα που παρουσιάσθηκαν στις αγορές του εξωτερικού, καθώς και στην εφοδιαστική αλυσίδα, οδήγησαν σε μια ζημιογόνο καλλιεργητική περίοδο…».
Οι παραπάνω λόγοι δεν ισχύουν για όλη την επικράτεια; Πώς γίνεται να επηρεάστηκαν μόνο οι συνάδελφοι από την Λάρισα και όχι οι άλλοι παραγωγοί σε όλη την χώρα;
Η καλλιέργεια σταφυλιού γιατί δεν είναι μεταξύ του πακέτου στήριξης, όταν αποδεδειγμένα και με τεκμηρίωση η τιμή του σταφυλιού φέτος ήταν πολύ κάτω του κόστους παραγωγής;
Αναμένουμε από τον υπουργό να αναθεωρήσει και να βάλει και τον νομό Κορινθίας, όπως και όλους τους παραγωγούς μήλων στην χώρα, στο πακέτο στήριξης.
Περιμένουμε και να μας πει τι θα πράξει με τα σταφύλια».
Τσιογκας Βλάσης
Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Πασιου – Κλημεντιου
Πρόεδρος Εθνικής Ένωσης Μικρών Αγροτικών Συνεταιρισμών
Comments