ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Φεοφάνεια στην Κόρινθο (φωτό)

0

Με την δέουσα Εκκλησιαστική τάξη και την λαμπρότητα που επιβάλλει η ημέρα εορτάστηκε η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Άγιων Επιφανείων στην πόλη της Κορίνθου με την ξεχωριστή ευλογία να παρίσταται «σωματικώς» η Τιμία Κάρα του Αγίου Σωφρονίου, Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων, που συνέγραψε τις Ευχές του Μεγάλου Αγιασμού, η οποία και φυλάσσεται στην Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου.

Από νωρίς το πρωί στον Ι. Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου έλαβε χώρα η πανηγυρική Θ. Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος συμπαρεδρεύοντος του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας, Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου και των Ιερέων του Ι. Ναού. Τον Ι. Άμβωνα διακόνησε, με τις ευλογίες του Σεβ. Ποιμενάρχου μας, ο Νομικός Σύμβουλος της Ι. Μητροπόλεώς μας, μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και Ιεροψάλτης κ. Πέτρος Θωμαΐδης, ο οποίος ομίλησε με λυρικό και ταυτόχρονα βαθιά θεολογικό λόγο για τον τρόπο με τον οποίο εκπληρώνεται η δικαιοσύνη, το θέλημα του Θεού, δηλαδή, με ταπείνωση, αγάπη και θυσία.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε ο καθιερωμένος Μέγας Αγιασμός, με την συμμετοχή όλων των Ιερέων της πόλεως Κορίνθου και παρουσία πλήθους πιστών ενώ ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας στο κήρυγμά του επεσήμανε την σπουδαιότητα της παρουσίας της Τιμίας Κάρας του Αγίου Σωφρονίου, την οποία ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί οφείλουμε να τιμούμε, καθώς αυτός ο μεγάλος Άγιος της Εκκλησίας μας εκτός από τις Ευχές του Μ. Αγιασμού, που διαβάσαμε σήμερα, και τα υπόλοιπα συγγράματα Του διέσωσε και κληροδότησε στο Γένος μας και στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία μας τα Ιερά Προσκυνήματα της Αγίας Γης.

Στην συνέχεια και σύμφωνα με το πρόγραμμα, που κατάρτισε ο Δήμος Κορινθίων, ξεκίνησε, υπό τον παιανισμό της Φιλαρμονικής του Δήμου Κορινθίων και υπό την συνοδεία αγήματος της Σχολής Μηχανικού, λιτανευτική πομπή προς τον «Φλοίσβο», το Κεντρικό Λιμάνι της Κορίνθου, όπου και περίμενε σκάφος (ευγενική προσφορά) της «Διώρυγας Κορίνθου», στο οποίο επιβιβάσθηκαν ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας και ο Ιερός Κλήρος προκειμένου να πραγματοποιηθεί η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα θαλάσσια νερά του Κορινθιακού.

Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυρε, μετά από έντονο συναγωνισμό 35 κολυμβητών όλων των ηλικιών, ο 23 ετών φοιτητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Γεώργιος Ορφανός, ο οποίος έλαβε ως ευλογία από τον Μητροπολίτη μας έναν χρυσό σταυρό και οι υπόλοιποι κολυμβητές έλαβαν αντιστοίχως από έναν ασημένιο σταυρό και ένα μπουρνούζι.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με το ολιγόλεπτο μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου που εκτός από την προτροπή να αποδεχθούμε το δώρο του Χριστού στην ζωή μας περιελάμβανε και τις ευχές, την ευλογία και τις θερμές ευχαριστίες του προς τις Αρχές, τον Κλήρο και τον Λαό, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Τοπικής μας Εκκλησίας και συμμετείχαν για ακόμη μία χρονιά πάνδημα στον εορτασμό των Θεοφανείων.

Στις Ι. Ακολουθίες παρέστησαν ο Υφυπουργός κ. Νικόλαος Ταγαράς, οι Βουλευτές κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας και κ. Γεώργιος Ψυχογιός, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νικάς, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας κ. Αθηνά Κόρκα, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος, ο Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Κορίνθου κ. Γεώργιος Πιέτρης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κορινθίας κ. Χαράλαμπος Τετράδης, ο Λιμενάρχης κ. Παναγιώτης Κοντός, ο Γενικός Διευθυντής της Ανωνύμου Εταιρείας Διώρυγος Κορίνθου κ. Γιώργος Ζουγλής, εκπρόσωποι των Πολιτειακών, Περιφερειακών, Δημοτικών, Στρατιωτικών, Αστυνομικών και άλλων Αρχών.

Σχίσμα στον Σύνδεσμο Φιλολόγων: έγιναν δύο εκλογές, εκλέχτηκαν δύο διοικητικά συμβούλια, στα δικαστήρια θα κριθεί η νέα διοίκηση

Previous article

Σοκ στο Ξυλόκαστρο! Υπάλληλος της καθαριότητας σκοτώθηκε εν ώρα υπηρεσίας σε τροχαίο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.