ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Η Κόρινθος γιορτάζει την ανακήρυξή της σε πρώτη πρωτεύουσα της νεώτερης Ελλάδας

0

Τον εορτασμό της ανακήρυξης της Κορίνθου ως πρώτης πρωτεύουσας της νεώτερης Ελλάδας θα γιορτάσει η Κόρινθος στις 25 Ιανουαρίου. Πρόκειται για ένα γεγονός που πολλοί Κορίνθιοι αγνοούσαν και ανακάλυψαν πρόσφατα με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Στην πρώτη Εθνοσυνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Επίδαυρο 20-12-1821 έως 16-1-1822 ορίστηκε πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος η (Αρχαία) Κόρινθος.

 Σε αυτή συμμετέχουν αντιπρόσωποι απ’ τις επαναστατημένες περιοχές. Ψηφίζεται  για πρώτη φορά Σύνταγμα, γνωστό ως «Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος» Διακηρύσσεται η ανεξαρτησία των Ελλήνων Σχηματίζονται δύο σώματα για την άσκηση διοίκησης το Βουλευτικό και το Εκτελεστικό Η Κόρινθος ορίζεται ως Πρωτεύουσα του νέου κράτους.

 Οργανώνονται  Υπουργεία και ρυθμίζεται  η απονομή δικαιοσύνης με διαφορετικό τρόπο από ότι κατά την Τουρκοκρατία Το κράτος αποκτά  σταδιακά μια διοικητική δομή ανάλογη περίπου με τη σημερινή.

Το εκτελεστικό αποτελείτο από τους Πρόεδρο Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο αντιπρόεδρο τον Αθανάσιο Κανακάρη και μέλη τους Ιωάννη Ορλάνδο Αναγνώστη Δεληγιάννη και Ιωάννη Λογοθέτη. Το εκτελεστικό κατήρτισε το συμβούλιο των μινίστρων.

Αρχιγραμματέας της επικρατείας και μηνίστρος των εξωτερικών υποθέσεων ονομάστηκε ο Θεόδωρος Νέγρης  Μινίστρος των Εσωτερικών ο Ιωάννης Κωλέττης της οικονομίας ο Πανούτσος Νοταράς. Του πολέμου ο Νότης Μπότσαρης του δικαίου ο Θεοδωράκης Βλάσης των θρησκευτικών ο επίσκοπος Ανδρούσης Ιωσήφ της αστυνομίας ο Λάμπρος Νάκος και  των ναυτικών τριμελής επιτροπή από τον Νικόλαο Παντελάκη, Ιωάννη Λαζάρου και Ανδρέα Χατζηναργύρου. 

Στις 16 του Γενάρη καταρτίστηκε το βουλευτικό από 33 μέλη ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Γεώργιος Καλαράς της Κορινθίας και ορίστηκαν. Πρόεδρος ο Δημήτριος Υψηλάντης που απουσίαζε στην Κόρινθο, αντιπρόεδρος ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και γραμματέας ο μακεδόνας Ιωάννης Σκανδαλίδης.

Με την διάλυση της εθνικής συνελεύσεως άρχισε από την ημέρα αυτή τις εργασίες του το βουλευτικό που τις συνέχισε μέχρι και τις 22 Γενάρη Αλλά τόσο το βουλευτικό οσο και το εκτελεστικό έμειναν στην Επίδαυρο.

Στις 25 του Γενάρη 1822  τα μέλη και των δύο σωμάτων ανεχώρησαν για την Κόρινθο που ορίστηκε πρωτεύουσα και έδρα της προσωρινής διοικήσεως της Ελλάδος.. Τα γραφεία της προσωρινής διοικήσεως και η εθνική Βουλή εγκαταστάθηκαν στο Μέγαρο του Κορινθίου πρόκριτου και γερουσιαστή Θεοχαράκη Ρέντη. Στο μέγαρο αυτό λειτούργησε το πρώτο Νομισματοκοπείο που έκοψε τα πρώτα μετάλλια του αγώνα καθώς και το πρώτο Εθνικό Τυπογραφείο.

Εκεί τυπώθηκαν το πρώτο σύνταγμα της Ελλάδος, προκηρύξεις προς το λαό και τον στρατό. Οι πρώτοι νόμοι, η περίφημη διακήρυξη της εθνικής ανεξαρτησίας της Ελλάδος που κοινοποιήθηκε στους προξένους των Φιλικών δυνάμεων. Με έδρα την Κόρινθο Δημιουργήθηκε στις 28 Ιανουαρίου του 1822 το πρώτο έγγραφο της πρώτης κυβέρνησης της Ελλάδος.

Οι πρόκριτοι της Ύδρας απευθύνθηκαν στην υπέρτατη διοίκηση της Ελλάδος. Αφού ειδοποιούν για την έξοδο του εχθρικού στόλου τονίζουν ότι τα χρήματά τους εξαντλήθηκαν για να πληρώνουν τους ναύτες σε 50 καράβια του νησιού τους και των Σπετσών. Ζητούν δε οικονομική ενίσχυση καθώς μπαρούτι και βόλια.

Το πρώτο έγγραφο της προσωρινής διοικήσεως γράφει μεταξύ άλλων  ότι τους στέλνει μπαρούτι και βόλια , τους επαινεί αλλά δεν κάνει καμία αναφορά για χρήματα.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Έλυσε τον γρίφο δύο ληστειών σε 24 ώρες η Αστυνομία

Previous article

Κι από Χριστούγεννα, απόκριες: ο δήμος Βέλου Βόχας ανοίγει κιόλας το …Τριώδιο!

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.