ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Βλάσης Οικονόμου: “Γιατί πανηγυρίζουμε που το φυσικό αέριο θα μπει στα σπίτια με δημόσια χρηματοδότηση;” – οι αντιρρήσεις και η μελέτη

0

Σε λίγη ώρα (12.00) πραγματοποιείται κοντά στο Πεδίο Βολής η τελετή αγιασμού των εργασιών κατασκευής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου της Κορίνθου. Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη για την τοπική οικονομία και επιγραμματικά, όσα ενδιαφέρουν τους πολίτες συνοψίζονται στα εξής:

  • Θα υπάρξει τοπικό γραφείο της επιχείρησης στην Κόρινθο, μέσω του οποίου θα γίνονται οι αιτήσεις για σύνδεση όσων επιχειρήσεων ή νοικοκυριών το επιθυμούν. 
  • Θα ωφεληθεί ένας σημαντικός κύκλος επαγγελματιών, ανάμεσά τους και οι υδραυλικοί, οι οποίοι θα κάνουν τις συνδέσεις
  • Το κόστος για όποιον συνδεθεί θα είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό που δαπανά σήμερα, και σε κάθε περίπτωση θα καθορίζεται από την ΡΑΕ και όχι από τον επενδυτή ή τον δήμο.
  • Τα δίκτυα θα περάσουν στην ιδιοκτησία του δήμου ύστερα από 15 χρόνια.
  • Δυστυχώς θα πρέπει η πόλη να ξανασκαφτεί, για να περάσουν οι σωληνώσεις, αλλά θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η όποια όχληση να είναι μικρή.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο project προκάλεσε από την πρώτη στιγμή αντιρρήσεις, σε ό,τι αφορά την σκοπιμότητα και την σχέση κόστους και βιωσιμότητας με τις μελέτες που απορρίπτουν το συγκεκριμένο έργο να δημοσιοποιούνται.

Μία από αυτές παρουσιάζει μέσω του Korinthias.net.gr o κ. Βλάσσης Οικονόμου, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Ενέργειας και Κλιματικής Πολιτικής (IEECP)* ο οποίος αναφέρει:

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε ότι 12 εκατ. € θα δαπανηθούν από το ΕΣΠΑ για την περιοχή της Κορίνθου και Τρίπολης για τις συνδέσεις των καυστήρων φυσικού αερίου. Παρά τα καλά λόγια των Δημάρχων για την έλευση του αερίου, μάλλον ξεχνάμε πως αναφερόμαστε στο ακριβότερο καύσιμο στη θέρμανση (με βάση και τις αναμενόμενες τιμές), με αρκετά χαμηλή απόδοση σε σχέση με τις εναλλακτικές, ενώ από το 2026 με την νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία το κόστος του για θέρμανση στα σπίτια θα εκτιναχθεί. Προς τι λοιπόν οι πανηγυρισμοί;

Σε μελέτη (σ.σ. δείτε παρακάτω) που εκπονήσαμε στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Ενέργειας και Κλιματικής Πολιτικής (IEECP) για τους δύο δήμους, παρουσιάζουμε ότι τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά έχει πολύ περισσότερο νόημα τα 12 εκατ € να δαπανηθούν σε ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών (των πιο ευάλωτων νοικοκυριών), σε φωτοβολταϊκά στη στέγη και σε αντλίες θερμότητας, ενώ η χειρότερη επιλογή είναι να πάνε σε καυστήρες φυσικού αερίου (περισσότερα από 3-4000 νοικοκυριά θα μπορούσαν να επωφεληθούν που αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα).

Αν ήθελαν οι δήμοι, θα μπορούσαν να αιτηθούν τα χρήματα αυτά και να χρηματοδοτήσουν τέτοιες επεμβάσεις που είναι αποδοτικότερες αντί του αερίου. Αλλά δεν θέλουν. Το ερώτημα είναι γιατί. Γιατί δεν εξηγούν ότι το κόστος θα αυξηθεί σε 3 χρόνια από τώρα κατά 20-30% με τη νέα νομοθεσία; Υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ειναι βιώσιμη και χρήσιμη επένδυση για τους κατοίκους του Δήμου; Θα ήταν ενδιαφέρον να γίνει μια συζήτηση πάνω στο θέμα με ξεκάθαρες θέσεις.

Ας μην ξεχνάμε απλά οτι η εμμονή της χώρας με το αέριο μας έχει φέρει να έχουμε σταθερά τις υψηλότερες τιμές χονδρικής και να δαπανάμε το 4-5% του ΑΕΠ μας για να είμαστε στο μέσο όρο τιμών λιανικής με την ΕΕ. Μάλλον δεν είναι μονόδρομος!

Δείτε εδώ την μελέτη

*Το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Ενέργειας και Πολιτικής για το Κλίμα (IEECP) είναι ένα μη κερδοσκοπικό, ανεξάρτητο ερευνητικό ίδρυμα που εργάζεται, από το 2015, για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής με βάση την επιστήμη, την ενεργειακή απόδοση και την πολιτική ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με μια διεθνή διεπιστημονική ομάδα εμπειρογνωμόνων που δημιουργεί και τη διάδοση της επιστημονικής γνώσης.

Ο κορονοϊός επιστρέφει, ενώ η τριδυμία σαρώνει

Previous article

Έγινε η τελετή παράδοσης παραλαβής στην Αντιπεριφέρεια μεταξύ Κόρκα και Βυτινιώτη

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.