Περιφερεια

Κοινή δήλωση Νικολάκου, Πετρίτση και Μποζίκη για τις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας

0

Εντάσεις εξακολουθεί να προκαλεί η σύνθεση των Οικονομικών Επιτροπών στους δήμους και τις περιφέρειες, μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Θεοδωρικάκου, με τον οποίο πέρασαν στις επιτροπές (Οικονομική και Ποιότητας Ζωής) αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου ενώ άλλαξε και η σύνθεσή του, παραβιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα.

Παρά το γεγονός ότι όλες οι αποφάσεις -υπό την σημερινή σύνθεση των Επιτροπών- μετά την 1η Δεκεμβρίου θεωρούνται άκυρες πολλοί δήμοι και περιφέρειες εξακολουθούν να συνεδριάζουν και να λαμβάνουν αποφάσεις, γεγονός που καταγγέλλουν με κοινή του δήλωση τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι Πελοποννήσου.

Ειδικότερα, η Ντίνα Νικολάκου, ο Γιώργος Πετρίτσης και ο Τάσος Μποζίκης σημειώνουν ότι “ ακόμα και σήμερα, με ήδη κατατεθειμένες τις τροπολογίες, η περιφερειακή πλειοψηφία επιμένει να συζητηθούν θέματα στην Οικονομική Επιτροπή θέματα που είναι βέβαιο ότι η αρμοδιότητα τους θα μεταβιβαστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα

Η Περιφερειακή Αρχή του κ.Νίκα παρότι γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι από την Ολομέλεια του ΣτΕ έχει κριθεί Αντισυνταγματικός ο νόμος του κ. Θεοδωρικάκου σε ό,τι αφορά τη σύνθεση και τις αρμοδιότητες των Οικονομικών Επιτροπών, συνεχίζει κανονικά τις συνεδριάσεις αγνοώντας εντελώς την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Χώρας μας.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ και καθ’όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου του 2022 μέχρι και σήμερα πλήθος αποφάσεων έχουν ληφθεί που αφορούν εγκρίσεις σύναψης προγραμματικών συμβάσεων, τροποποιήσεις προγραμμάτων και εντάξεις έργων καθώς και άλλα θέματα που αφορούν αρμοδιότητες οι οποίες ανήκουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και παράνομα μεταφέρθηκαν στην Οικονομική Επιτροπή.

Ως μέλη της Οικονομικής Επιτροπής αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ και σε κάθε συνεδρίαση αιτούμεθα τα θέματα των οποίων οι αρμοδιότητες εμπίπτουν στον Αντισυνταγματικό νόμο του κ.Θεοδωρικάκου να διαβιβάζονται προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που ανήκουν στην παράταξη του κ.Νίκα καταψηφίζουν κάθε τέτοια πρόταση και συνεχίζουν να λαμβάνουν αποφάσεις, γράφοντας την απόφαση του ΣτΕ στα «παλιά τους τα παπούτσια».

Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (17.1.2023) τα όρια όμως ξεπεράστηκαν.

Στη Βουλή ήδη έχουν κατατεθεί τροποποιήσεις προς συμμόρφωση της απόφασης του ΣτΕ από το Υπουργείο Εσωτερικών στις οποίες εμφανώς προκύπτουν ότι οι αρμοδιότητες του Αντισυνταγματικού νόμου του κ.Θεοδωρικάκου επανέρχονται στα Δημοτικά και στα Περιφερειακά Συμβούλια και αναμένεται μέχρι το βράδυ η ψήφιση τους.

Η αντίδραση της Περιφερειακής Αρχής του κ.Νίκα και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής που ανήκουν στην παράταξη του ήταν πέρα και έξω από κάθε προηγούμενο αφού ακόμα και σήμερα, με ήδη κατατεθειμένες τις τροπολογίες, επέμεναν να συζητηθούν θέματα που είναι βέβαιο ότι η αρμοδιότητα τους θα μεταβιβαστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η πρόταση μας να αναβληθεί η συνεδρίαση και να μην συζητηθούν συγκεκριμένα θέματα καταψηφίστηκε από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που ανήκουν στην παράταξη του κ.Νίκα και σύμφωνα με το ΣτΕ παράνομα συμμετέχουν στη σύνθεση της.

Η σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής έγινε παρότι δεν υπήρχε καν η αναγκαία απόφαση του Περιφερειάρχη περί τροποποίησης των μελών της Οικονομικής Επιτροπής με  τον ορισμό των νέων  Αντιπεριφερειαρχών.

Η φοβική διάθεση και η αμηχανία που υπήρχε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομική Επιτροπής από τα μέλη της παράταξης του κ.Νίκα αποδεικνύει τη σκοπιμότητα της πολιτικής λογικής «του πάρτα όλα», δηλαδή να περάσουμε άρον- άρον ότι προλαβαίνουμε παρότι γνωρίζουμε ότι δεν είναι νόμιμο”.

Συνεχίζονται οι εργασίες για την πλήρη ανακατασκευή του γηπέδου Περαχώρας

Previous article

Μία σημαντική δωρεά των Ροταριανών Ομίλων Αγίας Παρασκευής και Κορίνθου στην Αρχαία Κόρινθο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.