ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Με ρομπότ και δύτες οι έρευνες για τον πιλότο του Phantom, στα 1.000 μέτρα το βάθος στο σημείο της συντριβής

0

Με κάθε δυνατό μέσο συνεχίζονται οι έρευνες για την ανεύρεση του κυβερνήτη του μοιραίου Phantom F-4 που κατέπεσε χθες 25 μίλια νότια της Ανδραβίδας και 8 μίλια δυτικά του Κατάκολου, στο Ιόνιο.

Το Phantom συνετρίβη χθες στις 10:30 το πρωί, ένα τέταρτο μετά την απογείωσή του, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ο 29χρονος συγκυβερνήτης Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας ανασύρθηκε νεκρός, ενώ οι αναζητήσεις για τον αγνοούμενο 31χρονο κυβερνήτη Στάθη Τσιτλακίδη συνεχίζονται με κάθε μέσο.

Το Phantom εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση σε χαμηλό ύψος, κάτι το εξαιρετικά δύσκολο. Συγκεκριμένα, πετούσε σε ύψος περίπου 100 μέτρων πάνω από τη θάλασσα.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι συνέβη, αν επρόκειτο για μηχανική βλάβη ή κάτι άλλο αιφνίδιο που δεν άφησε χρόνο στους πιλότους -που πετούσαν σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος- να αντιδράσουν.

Αναπάντητο είναι προς το παρόν και το ερώτημα για το αν πρόλαβαν τα δύο παιδιά να κάνουν χρήση του συστήματος εγκατάλειψης του μαχητικού. Ούτε υπάρχει απάντηση στο αν το αλεξίπτωτο που βρέθηκε σημαίνει ότι πρόλαβε τουλάχιστον ο ένας να κάνει χρήση του συστήματος εγκατάλειψης.

Κανείς δεν αποκλείει, επίσης, ο 31χρονος που αγνοείται να είναι ακόμη δεμένος στο κάθισμά του στο Phantom, το οποίο έχει βυθιστεί. Σε κάθε περίπτωση οι ελπίδες, μέχρι να βρεθεί ένα στοιχείο που να αποδεικνύει το αντίθετο, δεν σβήνουν.

Ένα από τα αρνητικά στην εξέλιξη των ερευνών που διεξάγονται για τον εντοπισμό του Phantom είναι ότι, όπως υποστηρίζουν γνωρίζοντες, το βάθος της θάλασσας στο σημείο της συντριβής φθάνει τα 1.000 μέτρα.

Ποιοι συμμετέχουν στις έρευνες για την ανεύρεση του μοιραίου Phantom
Στην περιοχή επιχειρούν δύο δύτες της Κινητής Ομάδας Συντήρησης Υποβρυχίων και Θαλάσσιων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της 206 Πτέρυγας Αεροπορικών Υποδομών, καθώς και τρεις δύτες της 31 Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης.

Οι δύτες επιχειρούν σε ναυαγοσωστικό μέσο του Λιμενικού Σώματος, με την αρωγή υποβρυχίου ρομπότ που έχει τη δυνατότητα να φθάνει σε βάθος έως εκατό μέτρων.

Επιπλέον, πέραν του ελικοπτέρου S-70 του Πολεμικού Ναυτικού και Super Puma που επιχειρούν και τις βραδινές ώρες, από τις πρώτες πρωινές ώρες προστέθηκε στις έρευνες ένα ελικόπτερο Agusta Bell.

ΑΡΧΑΙΑ ΠΑΤΗΜΑΤΑ – ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ
Προσπάθεια προσέγγισης και ανάδειξης των ιστορικών μονοπατιών της Κορινθίας από ειδικούς, φορείς και πολίτες

Previous article

Παραδόθηκαν τα σχέδια του κτιρίου που θα στεγάσει την Μικρασιατική Στέγη και τα κειμήλιά της

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.