ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ: υποβάθμιση και υποστελέχωση στο Νοσοκομείο Κορίνθου – όλα τα προβλήματα που περιγράφει η ερώτηση στον Πλεύρη

0

Ερώτηση για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Νοσοκομείο Κορίνθου κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΚΚΕ, παίρνοντας την σκυτάλη απο ανάλογες πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΜΕΡΑ 25 και της Ελληνικής Λύσης.

Το ΚΚΕ στην ερώτησή του περιγράφει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο που παραμένει υποστελεχωμένο και υποβαθμισμένο.

– Το προσωπικό του Νοσοκομείου αγωνίζεται καθημερινά για την απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου με ηρωικές προσπάθειες, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ υπάρχουν εργασιακές σχέσεις που καθιστούν πολλούς εργαζομένους σε εργασιακή «ομηρία», με επικουρικούς, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, 6μηνα, 3μηνα, ΣΔΙΤ, συμβάσεις ΟΑΕΔ κ.α. Ακόμα και στο νοσηλευτικό προσωπικό που αναφέρεται ως υπερπλήρες, υπάρχουν χρωστούμενες άδειες 2 και 3 ετών, ρεπό και οι νυχτερινές τους βάρδιες είναι υποστελεχωμένες. Ακόμα και όλες οι οργανικές θέσεις του νοσοκομείου να καλύπτονταν, σε καμία περίπτωση δεν θα καλύπτονταν οι σύγχρονες ανάγκες λόγω του απαρχαιωμένου πλέον οργανογράμματος.

-Το Νοσοκομείο λειτουργεί δίχως πνευμονολόγο, ενώ διαθέτει ΜΕΘ που κατά την διάρκεια της πανδημίας μετατράπηκε -και ακόμα λειτουργεί- ως ΜΕΘ covid, αφήνοντας τον κορινθιακό νομό δίχως Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για τις υπόλοιπες παθήσεις.

-Τα ΤΕΠ επανδρώνονται από ιατρούς Γενικής Ιατρικής, που είναι μετακινούμενοι όλοι από Κέντρα Υγείας και από Περιφερειακά ιατρεία, έναν επικουρικό ορθοπεδικό και τον διευθυντή της Χειρουργικής κλινικής, δίχως τμήμα διαλογής, χωρίς ειδικότητες καρδιολογίας, εντατικολογίας, παθολογίας.

-Από την έναρξη και κατά την διάρκεια της πανδημίας υπήρξαν τουλάχιστον 20 παραιτήσεις εξειδικευμένων ιατρών, με τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα την παραίτηση του μοναδικού μόνιμου καρδιολόγου των ΤΕΠ. Πολλά Τακτικά Ιατρεία έπαψαν την λειτουργία τους.

– Παρόλο που στο νοσοκομείο υπάρχει παιδιατρική κλινική δεν είναι στελεχωμένη με τον απαραίτητο αριθμό μονίμων παιδιάτρων, οπότε ή δεν λειτουργεί ή λειτουργεί περιστασιακά. Την ώρα που υπάρχει και λειτουργεί μαιευτική-γυναικολογική κλινική και η ανάγκη για παιδίατρο που να εφημερεύει πάντα είναι απαραίτητη για τα νεογνά που γεννιούνται εκεί.

-Το νοσοκομείο οφείλει όπως και κάθε τέτοιο μεγάλου νομού με μεγάλη βιομηχανική ανάπτυξη, να έχει την ετοιμότητα κάλυψης έκτακτων αναγκών, όπως σεισμών ή μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος, πράγμα που δεν υποστηρίζεται.

-Και στις υπόλοιπες υπηρεσίες η εικόνα δεν είναι καλύτερη, όπως στη τεχνική υπηρεσία που υπηρετούν μόνο 13 εργαζόμενοι, που δεν επαρκούν για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργία της και την συντήρηση απαρχαιωμένων υποσταθμών ρεύματος, δικτύων ρεύματος, οξυγόνου, ψύξης θέρμανσης κ.α., επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την εισαγωγή ιδιωτών, όπως στον θερμαντήρα του νοσοκομείου που το έχει αναλάβει πλέον ιδιώτης, με τις συνέπειες κάτι τέτοιου (εντατικοποίηση, ανύπαρκτες ΣΣΕ, κουτσουρεμένα ατομικά μέτρα ασφάλειας κ.α.).

-Προβλήματα υποστελέχωσης επίσης υπάρχουν και στους χώρους επιστασίας, επισιτισμού. Στα πλυντήρια μεταφέρονται εργαζόμενοι από την καθαριότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επίσης, πρόβλημα υπάρχει και όσον αφορά το κτιριακό που μαζί με το απαρχαιωμένο δυσλειτουργικό υλικοτεχνικό εξοπλισμό, η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων βρίσκεται σε κίνδυνο. Ενώ με την πρόσφατη παραίτηση ενός μάγειρα και τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό στον επισιτισμό η δουλειά γίνεται όλο και δυσκολότερη.

-Επιπλέον, στο νομό υπάρχει Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) δομή που εντάσσεται στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, εξοπλισμένο αλλά υποστελεχωμένο που αφήνεται να ρημάζει προκλητικά, ενώ λίγα χιλιόμετρα μακριά ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης κάνει χρυσές δουλειές με τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να πληρώνουν αδρά τις υπηρεσίες που όφειλαν να τους παρέχονται σε δημόσιες δομές. Και αφού υπάρχει τέτοια δομή στο νομό, όπου άτομα με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια ή νευρολογικά άλλα χρόνια ή επείγοντα περιστατικά μπορούν να επωφεληθούν για την αποκατάστασή τους, δεν υπάρχει νευρολογική κλινική ή κάποιοι νευρολόγοι, νευροχειρουργοί στο νοσοκομείο.

-Όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι χρόνια τώρα και από όλα τις κυβερνήσεις, διαμορφωμένη έτσι που ολόκληρες περιοχές, με έντονη τουριστική δραστηριότητα ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, να μην βρίσκουν γιατρό ούτε και των πιο στοιχειωδών ειδικοτήτων ούτε καν για τις μικρές ηλικίες. Επίσης, πολλοί γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του νομού αποτελούν το ιατρικό προσωπικό που στελεχώνει τα ΤΕΠ του νοσοκομείου. Υποστελεχώνοντας ακόμα περισσότερο την υποβαθμισμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του πληθυσμού στα γύρω χωριά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:


-Να στελεχωθεί άμεσα το νοσοκομείο Κορίνθου καθώς και τα κέντρα Υγείας του νομού, με όλο το αναγκαίο, μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικό προσωπικό.

– Να ενισχυθεί με τον αναγκαίο ιατροτεχνολογικό και λοιπό εξοπλισμό.

-Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες υγείας του νομού, με τη λειτουργία και στελέχωση των αποκεντρωμένων μονάδων (ΨΥΧΑΡΓΟ, ΚΕΦΙΑΠ).

Επανέρχονται με νέα συνέντευξη Τύπου οι αρχιτέκτονες για την πολεοδόμηση του στρατοπέδου

Previous article

«Εκλογές τώρα είναι πολιτική αυτοκτονία»: Πώς το Μαξίμου αποφάσισε τη μετάθεση των εκλογών τον Μάιο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.