Με την άποψη του εισαγγελέα συντάχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαστικό συμβούλιο, που κλήθηκε σήμερα το πρωί να αποφασίσει για την προφυλάκιση ή μη των τριών εκ των 11 φερόμενων κατηγορουμένων για την απόφαση των πλαστών διπλωμάτων.
Ειδικότερα το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ (3-0) την ΜΗ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ των τελευταίων τριών φερόμενων κατηγορουμένων, αλλά την επιβολή περιοριστικών όρων μέχρι την δίκη.
Θυμίζουμε ότι ήδη οι οκτώ πρώτοι φερόμενοι κατηγορούμενοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ήδη από την Τρίτη. Ως εκ τούτου, πλέον όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι.
Το Korinthia.net.gr ζήτησε την άποψη του έγκριτου νομικού Νίκου Παπακυριάκου, που είναι νομικός σύμβουλος ενός εκ των φερόμενων κατηγορουμένων, για τους λόγους που μπορεί να οδήγησαν τόσο τους δύο δικαστικούς λειτουργούς (για την περίπτωση των οκτώ πρώτων φερόμενων κατηγορουμένων), όσο και το Δικαστικό Συμβούλιο (για τους άλλους τρεις) να αποφασίσει την ΜΗ προφυλάκιση.
Όπως μας εξήγησε, η προφυλάκιση είναι το έσχατο μέτρο περιορισμού και πρέπει να συντρέχουν τέσσερις προϋποθέσεις για να επιβληθεί:
- να είναι ο κατηγορούμενος ύποπτος φυγής, ή να μην έχει μόνιμη κατοικία
- να έχει καταδικαστεί για ομοειδές αδίκημα
- να είναι ύποπτος τέλεσης ίδιου αδικήματος
- να υπάρχει κίνδυνος να αλλοιώσει στοιχεία της έρευνας
Από την στιγμή που οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν συνέτρεχαν ήταν δύσκολο να επιβληθεί το μέτρο της προφυλάκισης.
Σε ό,τι αφορά το κατηγορητήριο, ο κ. Παπακυριάκος μάς τόνισε πως υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει, όταν θα εκδοθεί το παραπεμπτικό βούλευμα. Το πιο πιθανό, όμως, είναι το κατηγορητήριο να ανατραπεί κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, καθώς ο δικαστής είναι ο υπέρτατος κριτής. Εκεί, θα πρέπει οι κατηγορίες να αποδειχτούν πέραν πάση αμφιβολίας, ή όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακυριάκος, “να είναι 1000% βέβαιο το δικαστήριο, καθώς πάντα οι αμφιβολίες είναι υπέρ του κατηγορουμένου“.
Comments