ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιβάτες προαστιακού: “ανασφάλεια, δυσλειτουργίες και απόγνωση χαρακτηρίζει τις μετακινήσεις μας”

0

Την ενημέρωση της …σταγόνας παρέχει η Hellenic train στους επιβάτες του προαστιακού σχετικά με το πότε θα λειτουργήσει ξανά το μέσο για να το χρησιμοποιήσουν.

Όπως είπε ο κ. Γιάννης Παπαδημητρίου στο Korinthia.net.gr τα ερωτήματα των επιβατών, όπως εκφράστηκαν μέσα από το Σωματείο Εργαζομένων Επιβατών Προαστιακού (ΠΡΟΣΟΧΗ δεν είναι οι εργαζόμενοι του προαστιακού, αλλά οι εργαζόμενοι που ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ τον προαστιακό) έμειναν αναπάντητα από την Hellenic trains, οι οποίοι το μόνο που κάνει είναι να ενημερώνει κάθε βράδυ για το τι θα συμβεί την επόμενη μέρα.

Αυτή την στιγμή η αίσθηση (αλλ όχι η επίσημη πληροφόρηση) είναι ότι ο προαστιακός θα λειτουργήσει την επόμενη εβδομάδα, αν και υπάρχει μία σχετική επιφύλαξη για το αν αυτό θα καταστεί εφικτό.

Ενδιαφέρον έχει ακόμα η ανακοίνωση του ΣΕΕΠ, η οποία βγήκε στις 5 Μαρτίου και η οποία περιγράφει την κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επιβάτες του προαστιακού κατά τις μετακινήσεις τους.

Μάλιστα, επισημαίνουν “την σειρά σοβαρών σιδηροδρομικών δυσλειτουργιών, ατυχημάτων και δυστυχημάτων ανά την Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια, και έχοντας βιώσει οι ίδιοι και οι ίδιες οριακούς εκτροχιασμούς του Προαστιακού (στα Μέγαρα και στους Αγίους Θεοδώρους το 2019, στο Ξυλόκαστρο το 2020), άκρως επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες μεταφοράς λόγω υπερπληρότητας των συρμών σε σταθμούς μετεπιβίβασης, αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, ακυρώσεις και καταργήσεις δρομολογίων (που μόνον εν μέρει υποκαθίστανται ενίοτε από ανεπαρκή αριθμό λεωφορείων), πολύωρες αναμονές υπό ακραίες καιρικές συνθήκες σε κάποια σιωπηλή αποβάθρα, βλέπουμε σήμερα να επιβάλλεται, ως αδιαμφισβήτητος πλέον, ο κίνδυνος των κατάφωρων κενών ασφαλείας και να εντείνεται το ήδη διαδεδομένο αίσθημα ανησυχίας απέναντι στη μετακίνηση με τον Προαστιακό και τους ελληνικούς σιδηροδρόμους εν γένει.“.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ

Τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων Επιβατών Προαστιακού (ΣΕΕΠ), το επιβατικό κοινό, μαζί με σύσσωμο το πανελλήνιο, εκφράζουμε την οδύνη και τον αποτροπιασμό μας για τον τραγικό χαμό των συνανθρώπων μας, επιβατών και εργαζομένων στα δύο τρένα που συγκρούστηκαν στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Το πολύνεκρο δυστύχημα συνεχίζει να εγείρει μέσα μας αισθήματα πόνου, οργής, αλλά και βαθιάς ανασφάλειας, πολλώ δε μάλλον καθώς δεν διαφαίνεται ακόμη στον ορίζοντα μια κάποια ουσιώδης θεσμική ανταπόκριση.

Ως εργαζόμενοι και επιβάτες του Προαστιακού σιδηρόδρομου, είδαμε, δυστυχώς, τις μακρόχρονες ανησυχίες μας να επιβεβαιώνονται με τον πιο απάνθρωπο και άδικο τρόπο στην Κοιλάδα των Τεμπών.

Αναλογιζόμενοι τη σειρά σοβαρών σιδηροδρομικών δυσλειτουργιών, ατυχημάτων και δυστυχημάτων ανά την Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια, και έχοντας βιώσει οι ίδιοι και οι ίδιες οριακούς εκτροχιασμούς του Προαστιακού (στα Μέγαρα και στους Αγίους Θεοδώρους το 2019, στο Ξυλόκαστρο το 2020), άκρως επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες μεταφοράς λόγω υπερπληρότητας των συρμών σε σταθμούς μετεπιβίβασης, αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, ακυρώσεις και καταργήσεις δρομολογίων (που μόνον εν μέρει υποκαθίστανται ενίοτε από ανεπαρκή αριθμό λεωφορείων), πολύωρες αναμονές υπό ακραίες καιρικές συνθήκες σε κάποια σιωπηλή αποβάθρα, βλέπουμε σήμερα να επιβάλλεται, ως αδιαμφισβήτητος πλέον, ο κίνδυνος των κατάφωρων κενών ασφαλείας και να εντείνεται το ήδη διαδεδομένο αίσθημα ανησυχίας απέναντι στη μετακίνηση με τον Προαστιακό και τους ελληνικούς σιδηροδρόμους εν γένει.

Συγχρόνως, καθώς έρχονται στο φως της δημοσιότητας όλο και περισσότερα, συνταρακτικά τεκμήρια για τη σχεδόν προδιαγεγραμμένη πορεία των ελληνικών σιδηροδρόμων προς την απαξίωση, παρακολουθούμε με απορία την απουσία μέριμνας, στα όρια της πλήρους αδιαφορίας, για τις τρέχουσες ανάγκες του επιβατικού κοινού: ανάγκες άμεσης και έγκυρης ενημέρωσης, ανάγκες ασφαλούς συγκοινωνιακής κάλυψης, ανάγκες αποκατάστασης της εμπιστοσύνης προς το μέσο μεταφοράς που κάποτε θεωρούσαμε και επιλέγαμε ως το καταλληλότερο και ασφαλέστερο για τις καθημερινές μετακινήσεις μας.

Μπροστά σε αυτό το κενό, πολλοί επιβάτες του Προαστιακού και το ίδιο το ΣΕΕΠ έχουν ήδη αρχίσει να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες αλληλοβοήθειας για την αποτελεσματική μετακίνησή τους :εν αναμονή μιας κάποιας ουσιώδους θεσμικής ανταπόκρισης.

Ως εργαζόμενοι επιβάτες του Προαστιακού, ως Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες με κατοχυρωμένα δικαιώματα, απαιτούμε από την HellenicTrain ΑΕ, τον ΟΣΕ, την ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ, τη ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ, τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, να προβούν, σύμφωνα με την αρμοδιότητά τους, στην άμεση και διεξοδική ενημέρωσή μας:

  • (1) για τα υπάρχοντα ενεργά συστήματα ασφαλείας και ελέγχου σε όλο το δίκτυο του Προαστιακού και των σιδηροδρόμων της χώρας, καθώς και, κυρίως, για τα προβλεπόμενα μέτρα βελτίωσης, αποκατάστασης ή και εφαρμογής των συστημάτων αυτών·
  • (2) για τους τρόπους με τους οποίους σκοπεύουν να αποκαταστήσουν την εύρυθμη λειτουργία του Προαστιακού και όλων των σιδηροδρόμων της χώρας, σε επίπεδο στελέχωσης, υποδομών, συνθηκών μετακίνησης, εργασιακών συνθηκών, ενημέρωσης, προγραμματισμού και ομαλότητας δρομολογίων.
  • (3) για τους τρόπους με τους οποίους σκοπεύουν να καλύψουν τις τρέχουσες, κατεπείγουσες ανάγκες μετακίνησης των χιλιάδων επιβατών.

Με πρόεδρο Κυριαζή και παρόντα τον Νανόπουλο συνεδρίασε το ΚΕΠΑΠ

Previous article

Ο Πλεύρης “σφύριξε” την λήξη της πανδημίας – Τέλος η υποχρεωτική χρήση μάσκας, τι αλλάζει με τα rapid τεστ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.