ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Ημερίδα με εκπλήξεις από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων για το 6οΣΠ – Ποιο γεγονός μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα

0

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η χτεσινή ενημερωτική ημερίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κορινθίας (ΣΑΚ) γύρω από την πολεοδόμηση του στρατοπέδου. Ταυτόχρονα, όμως συνεισέφερε και κάποια νέα στοιχεία, που προέκυψαν ως απόρροια της προσφυγής που έκανε ο Σύλλογος στο ΣτΕ, και μπορούν να χαρακτηριστούν πολύ σημαντικά και ανατρεπτικά.

Τα νέα αυτά στοιχεία έβαλε στην συζήτηση ο δικηγόρος του ΣΑΚ, Αναστάσιος Κοσμάς, ο οποίος έθεσε το πλαίσιο νομιμότητας της απόφασης του Δ.Σ. περί πολεοδόμησης του στρατοπέδου. Το πρώτο και κυριότερο από αυτά τα νέα στοιχεία είναι πως η προσφυγή ανέδειξε πως το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ το οποίο είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και δεν νοείται ευρύτερα ως Δημόσιο) δεν έχει την ιδιοκτησία, η οποία ανήκει στο Δημόσιο (π.χ. υπουργείο Εθνικής Άμυνας), αλλά την χρήση του στρατοπέδου.

Μάλιστα το ΤΕΘΑ δεν έχει καταθέσει κάποιο τίτλο ιδιοκτησίας του ακινήτου, αλλά χρησιμοποιεί ως τέτοιον την Πράξη Σύστασης του στρατοπέδου! Από αυτό προκύπτει, κατά την πλευρά του ΣΑΚ, ότι δεν μπορεί να συνομιλεί με τον Δήμο περί ανταλλαγμάτων, αφού το στρατόπεδο δεν του ανήκει.

Το δεύτερο στοιχείο αφορά τις σημειακές τροποποιήσεις (ΣΤ) με τις οποίες ο δήμος έκανε προσπάθεια να ξεπεράσει τον σκόπελο των χρήσεων γης που επέβαλλαν για το στρατόπεδο τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια. Όπως είναι γνωστό τόσο το ΓΠΣ του 2013, όσο και η επανέγκριση του 2021, είχαν πρόβλεψη για συγκεκριμένες χρήσεις γης στο στρατόπεδο: αθλητισμός, πράσινο, πολιτισμός, εκπαίδευση. Αυτά και τίποτα άλλο.

Οι ΣΤ που έγιναν πάνω στο τελευταίο ΓΠΣ (2021) έδωσαν την δυνατότητα στο δημοτικό συμβούλιο να αλλάξει αυτές τις χρήσεις γης, για να μπορέσει να γίνει η οικιστική ανάπτυξη στο τμήμα που θα περιερχόταν προς αξιοποίηση στο ΤΕΘΑ.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Κοσμάς, οι ΣΤ αποτελούν ένα εργαλείο για μικρές παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία που αφορούν πολύ μικρές εκτάσεις και έχουν συγκεκριμένους λόγους, αλλά δεν μπορεί να γίνονται πάνω σε μία έκταση 300 στρεμμάτων. Επίσης σύμφωνα με τον κ. Κοσμά, αλλαγή χρήσεων γης και μάλιστα τόσο εκτεταμένη δεν μπορεί να γίνει με απλή απόφαση δημοτικού συμβουλίου, αλλά χρειάζεται Προεδρικό Διάταγμα.

Προς επίρρωσιν αυτής του της γνώμης υποστήριξε ότι ο ίδιος ο μελετητής που ανέλαβε την χάραξη της πολεοδόμησης για λογαριασμό του δήμου παραδέχτηκε ότι για την αλλαγή χρήσεων γης και τις ΣΠ στο στρατόπεδο στην Ποσειδωνία των 10 στρεμμάτων απαιτήθηκε Προεδρικό Διάταγμα, ενώ στο 6ο ΣΠ έγινε απλώς με απόφαση του Δ.Σ.

Ο κ. Κοσμάς εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της απόφασης του ΣτΕ, ειδικά από ένα γεγονός που είναι μάλλον εξαιρετικά σπάνιο για τα νομικά μας πράγματα. Η πρόεδρος του 5ου Τμήματος του ΣτΕ, η οποία εξέτασε το ζήτημα, αναγνώρισε τον επείγοντα χαρακτήρα της συζήτησης και έβαλε σε χρόνο ρεκορ για τα δεδομένα του ΣτΕ την υπόθεση προς εξέταση. Δηλαδή ενώ η προσφυγή κατατέθηκε στις 7 Ιουνίου 2022, η συζήτηση έγινε στις 25 Ιανουαρίου 2023, μέσα σε έξι μήνες.    

Ένα θέμα που προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις προέκυψε από την τοποθέτηση του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Κωστήρη, ο οποίος έβαλε τον ελέφαντα στο δωμάτιο, ρωτώντας για την οικονομική διάσταση των σκέψεων (έτσι τις χαρακτήρισαν οι ίδιοι οι Αρχιτέκτονες, και όχι πρόταση) που κατατέθηκαν χτες.

Ο κ. Κωστήρης ρώτησε αν υπάρχει μελέτη τόσο για την δημιουργία αυτού του υπερτοπικού πάρκου, με τα χαρακτηριστικά που περιγράφονται στις σκέψεις του ΣΑΚ, όσο κυρίως για την βιωσιμότητά του. Εκεί πράγματι δεν υπήρξε συγκεκριμένη απάντηση από κανέναν. Ειπώθηκε μόνο πως ούτε η πρόταση του δήμου έχει αντίστοιχες μελέτες, ενώ άλλες φωνές ανέφεραν πως η ποιότητα ζωής (που καταφανώς είναι καλύτερη αν γίνει υπερτοπικό πάρκο) δεν έχει κόστος.

Ο Χρήστος Γρίσπος για το ίδιο θέμα, πάντως, τόνισε πως το κόστος στην περίπτωση που περάσει η πρόταση του δήμου θα είναι έτσι κι αλλιώς μεγάλο για τον πολίτη, χωρίς όμως κανένα κέρδος για αυτόν, αφού ο δήμος θα πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες του στο σύνολο του χώρου των 300 στρεμμάτων, δηλαδή και στους ιδιώτες με τις κατοικίες…

Επίσης, ο δήμος ουσιαστικά δεν παίρνει 150, αλλά μόνο 30  τ.μ. όπου εκεί θα γίνει ο χώρος πρασίνου και αθλητισμού και τα άλλα θα είναι υποδομές (π.χ. δρόμοι)

Δυστυχώς η εκδήλωση δεν προκάλεσε το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας των κορίνθιων δημοτών, είναι ζήτημα αν βρέθηκαν 50 άνθρωποι στην αίθουσα μα ζί με τους δημοσιογράφους. Ακόμα χειρότερο, όμως, είναι ότι δεν προκάλεσε καν το ενδιαφέρον των δημοτικών συμβούλων και της δημοτικής αρχής.

Από όλο το δημοτικό συμβούλιο στην εκδήλωση βρέθηκαν μόνο οι κ.κ. Σταυρέλης και Δόντης -χωρίς, πάντως, να τοποθετηθούν (με εξαίρεση μία ολιγόλεπτη παρέμβαση εξ αντανακλάσεως του κ. Δόντη που εξήγησε το περιεχόμενο της ένστασης που κατατέθηκε από την «Πνοή Δημιουργίας»). Ήταν ακόμα εκεί ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Πρωτοπαπάς.

Βρέθηκαν ακόμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Θελερίτη, Έλενα Κονομόδη, Τζένη Σουκαρά, η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Φαρμάκη, οι κ.κ. Τσόγκας και Κασίμης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κορινθίας Γιώργος Κωστήρης και άλλοι.

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Previous article

Σχέδιο πόλης στα ΒΟΣΕΙΚΑ (Φυλακές Κορίνθου) για πρώτη φορά!

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.