Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ένταξη στο Σχέδιο Πόλη Κορίνθου της περιοχής των Βοσέϊκών (ευρύτερη περιοχή Φυλακών Κορίνθου, ενιαίου αθλητικού Κέντρου) είναι ένα σημαντικό γεγονός, ειδικά για τους κατοίκους της περιοχής.
Ωστόσο, αν ξεπεράσει κανείς το γεγονός αυτό, θυμηδία και σκεπτικισμό προκαλεί η περιπέτεια αυτής της πολεοδόμησης. Το χρονολόγιο που ακολουθεί αποτελεί έναν αληθινό τραγέλαφο, αλλά και ένα απτό παράδειγμα για τον παραλογισμό της «Ελληνικής Γραφειοκρατίας».
Αυτό το απίθανο ιστορικό της πολεοδόμησης το κατέθεσε η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Κωνσταντίνα Κόλλια, η οποία άθελά της ανέδειξε όλα τα ζητήματα γραφειοκρατίας που ταλανίζουν το ελληνικό κράτος. Μια ιστορία που έρχεται από την δεκαετία του 80 και χρειάστηκε να περάσουν 40 χρόνια για να έχει αίσιο τέλος.

Η πολεοδόμηση στα Βοσέικα έχει τις ρίζες της στην δεκαετία του 80, οπότε και ανατέθηκε σε γραφείο η μελέτη για την πολεοδόμηση της περιοχής. Πέρασαν σχεδόν 20 χρόνια (Δεκέμβριος 2000) για να εγκριθεί η μελέτη (!!!) και άλλα τέσσερα χρόνια (Μάρτιος 2004) για να γίνει η αποδοχή και παραλαβή της μελέτης από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ύστερα από ενάμιση χρόνο (Δεκέμβριος 2005), η μελέτη έμπλεξε στον κυκεώνα του Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κορινθίας, το οποίο ζήτησε τρεις νέες μελέτες:
- Υδρογεωτεχνική μελέτη, η οποία εγκρίθηκε ύστερα από πέντε χρόνια (Οκτώβριος 2010)
- Μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας, η οποία εγκρίθηκε ύστερα από οκτώ χρόνια (Σεπτέμβριος 2013)
- Γεωλογικής καταλληλότητας, η οποία εγκρίθηκε ύστερα από εννιά χρόνια (Δεκέμβριος 2014)
Χρειάστηκε να περάσουν τρεις μηνες (Μάρτιος 2015), ώστε να προσαρμοστεί η αρχική μελέτη στα δεδομένα των παραπάνω μελετών, αλλά και στο ΓΠΣ του 2013.
Ακολούθησε δεύτερη δημόσια ανάρτηση προκειμένου να γίνουν –αν υπήρχαν- ενστάσεις (Απρίλιος 2015), τον Ιούλιο 2016 ζητήθηκε η έγκριση της μελέτης από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) και εν τέλει (Δεκέμβριος 2016) ο φάκελος έφτασε στο υπουργείο Ενέργειας για να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα.
Αλλά το υπουργείο ζήτησε νέες τροποποιήσεις, οι οποίες έφτασαν τελικά τον Μάιο του 2018, ενώ ζητήθηκαν κι άλλες τροποποιήσεις που πήγαν στο υπουργείο τον Νοέμβριο του 2018.
Το Π.Δ. βγήκε και η νέα δημοτική αρχή το έστειλε (τον Οκτώβριο 2020) στο ΣτΕ για γνωμοδότηση, αλλά το ΣτΕ απέρριψε (!!!) το σχέδιο, καθώς δεν υπήρχε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Όταν εγκρίθηκε το νέο ΓΠΣ (Σεπτέβριος 2021) επανυποβλήθηκε στο ΣτΕ στο ΠΔ, το οποίο και πάλι το απέρριψε ζητώντας διορθώσεις!
Τελικά, με την 22/2023 απόφασή του το ΣτΕ ενέκρινε το Π.Δ. και στις 15 Μαρτίου 2023 η ένταξη των Βοσέικων στο Σχέδιο Πόλης εγγράφηκε στο ΦΕΚ 188Δ/15-03-2023.
Comments