Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε πριν από λίγο ο διοικητής του Νοσοκομείου Κορίνθου Γρηγόρης Καρπούζης. Στην συνέντευξη παρέθεσε όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει επί των ημερών του και απέκρουσε τις κατηγορίες ότι το Νοσοκομείο λειτουργεί υποστελεχωμένο.
Ο κ. Καρπούζης υπεραμύνθηκε εμμέσως του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αναφέροντας ότι αν δεν υπήρχαν τα δημόσια νοσοκομεία στην περίοδο της πανδημίας η Ελλάδα θα ζούσε συνθήκες Μπέργκαμο. Χαρακτήρισε μάλιστα ηλεκτρική καρέκλα την θέση του και συνέχισε πως με την βοήθεια όλου του προσωπικού το Νοσοκομείο ανταποκρίθηκε στον ρόλο του.
Ο διοικητής του νοσοκομείου αναφέρθηκε στον αριθμό των γιατρών και των νοσηλευτών που υπηρετούν αυτή την στιγμή στο Νοσοκομείο, κάνοντας και μία σύγκριση με την κατάσταση που παρέλαβε: “τον Ιανουάριο 2020, όταν ανέλαβα το νοσηλευτικό προσωπικό αριθμούσε 218 άτομα και σήμερα αριθμεί 294. Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς οι γιατροί ήταν 96 σήμερα είναι 97, ενώ έχουν αποχωρήσει 48 γιατροί… Αυτοί οι αριθμοί αρκούν για να καταδείξουν τη μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει…”.
Για το ζήτημα των πνευμονολόγων που εξακολουθεί να στερείται το Νοσοκομείο ο κ.Καρπούζης ανέφερε πως έχουν προκηρυχθεί δύο φορές θέσεις, αλλά δεν έχουν πληρωθεί, ούτε καν με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Παράλληλα, απεκδύθηκε τις όποιες ευθύνες της διοίκησης σημειώνοντας ότι κάθε νοσοκομείο “αιτείται” και “ζητά” προσλήψεις, αλλά δεν αποφασίζει μόνο του. Για το ίδιο θέμα ο κ. Καρπούζης κατέθεσε αρχεία της σχετικής αλληλογραφίας, ενώ επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί αποκλείστηκε η Κορινθία από την προκήρυξη για τις προσλήψεις γιατρών είπε ότι ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Κορινθία είχε πάρει δέκα γιατρούς τον Αύγουστο το 2022.
O k. Καρπουζης παραδέχτηκε ότι υπάρχει θέμα με το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στο οποίο οι οργανικές θέσεις σύμφωνα με τον κανονισμό του Νοσοκομείου (κανονισμό που έρχεται από τον περασμένο αιώνα) είναι μόλις τρεις. Σύμφωνα με τον κ. Καρπούζη, το 2017 έγινε προσπάθεια οι τρεις οργανικές θέσεις να γίνουν έξι, αλλά η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε.
Σημείωσε ακόμα ότι έχει θεσμοθετηθεί η μεταφορά γενικών γιατρών από τα Κέντρα Υγείας στο Νοσοκομείο Κορίνθου. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν αποσπαστεί έξι γιατροί από Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία στο Νοσοκομείο Κορίνθου, σε μόνιμη βάση, ενώ άλλοι τέσσερις γιατροί έρχονται για εφημερίες.
Ωστόσο, όπως θυμούνται οι περισσότεροι Κορίνθιοι και επιβεβαιώνουν και γιατροί του νοσοκομείου που μίλησαν μαζί μας την περίοδο 2016-2019 το ΤΕΠ είχε φτάσει να έχει 15 και κάποια περίοδο ακόμα και 17 γιατρούς χειρουργικών και παθολογικών ειδικοτήτων, ανεξάρτητα εάν αυτοί ήταν επικουρικοί ή και κάποιοι μετακινημένοι με πλήρη καθήκοντα από τα Κέντρα Υγείας.
Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι πως σύμφωνα με τον κ. Καρπούζη αυτό δεν επηρεάζει την λειτουργία των Κέντρων Υγείας, ή των περιφερειακών Ιατρείων, παρά το γεγονός ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κορινθίας διαμαρτύρεται για το γεγονός πως οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων δεν πάνε στις θέσεις τους, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα με την συνταγογράφηση.
Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι πως ο κ. Καρπούζης καλούσε τους πολίτες να επιλέγουν τα Κέντρα Υγείας ή τα Περιφερειακή Ιατρεία και να μην συνωστίζονται στο Νοσοκομείο. Το ερώτημα βέβαια είναι πως μπορεί να συμβεί αυτό, όταν η ιδια η ΥΠΕ τα αποδυναμώνει από προσωπικό και καθιστά δύσκολη την εξυπηρέτηση των ασθενών.
Comments