ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

“Καίει” το Σοφικό το πείσμα Ρωτίδη – Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο

0

Δύο συνεχόμενες τακτικές συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων, γεμάτες ένταση, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Κόρινθο. Κυρίαρχο θέμα στην δεύτερη συνεδρίαση αποτέλεσε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Τοπική Κοινότητα Σοφικού, εξ αιτίας της άρνησης του τέως προέδρου Γρηγόρη Ρωτίδη να συγκαλέσει συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου για την εκλογή νέου προέδρου.

Θυμίζουμε ότι σε επτά τοπικές κοινότητες του δήμου Κορινθίων δημιουργήθηκε ανάγκη να εκλεγούν νέοι πρόεδροι εξ αιτίας της αντισυνταγματικής, όπως κρίθηκε από το ΣτΕ, παρέμβασης Βορίδη. Στα έξι από τις επτά δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και οι εκλογές έγιναν κανονικά, αλλά στο Σοφικό ο κ. Ρωτίδης επιμενει να μην προχωρά στην σύγκληση του τοπικού συμβουλίου επειδή έχει χάσει την πλειοψηφία και ξέρει ότι θα αλλάξει ο πρόεδρος.

Το αποτέλεσμα είναι το χωριό να παραμένει ακέφαλο, να μην πραγματοποιούνται παρεμβάσεις, με την ανοχή της δημοτικής αρχής, η οποία δεν φαίνεται να προσπαθεί ιδιαίτερα να πείσει τον κ. Ρωτίδη να κάνει το σωστό: να συγκαλέσει το συμβούλιο και να παραδώσει την προεδρία, ώστε να μην χάσει το χωριό τις πάγιες εντολές, που είναι χρήματα απαραίτητα για τη λειτουργία του δήμου.

Ήταν πραγματικά κωμικές οι στιγμές που οι κ.κ. Παπαδημητρίου και Κορδώσης επιχειρούσαν να εκμαιεύσουν από τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου το όνομα του προέδρου του Τ.Σ.: «πείτε ποιος είναι πρόεδρος στο χωριό», έλεγαν και επί 15-20 λεπτά παιζόταν ένα παιχνίδι, με τον κ. Νανόπουλο, αλλά και τον κ. Κυριαζή να σφυρίζουν αδιάφορα.

Απογοητευμένος ο Αλέξανδρος Πνευματικός από τα τραγελαφικά πήρε τον λόγο και είπε το όνομα που κανείς δεν ήθελε να πει, με τον κ. Νανόπουλο στην συνέχεια να το παραδέχεται. Σημειωτέον πως ο κ. Ρωτίδης έχει κατέβει τυπικά ως ανεξάρτητος συνδυασμός το 2019 (μόνο η παράταξη Πνευματικού κατέβασε παραταξιακό ψηφοδέλτιο στο Σοφικό), αν και όλοι ξέρουν πως είναι κοντά στον κ. Νανόπουλο.

Στο δια ταυτα: ο κ. Νανόπουλος υλοποίησε την πράξη με την οποία ο κεντρικός δήμος αναλαμβάνει να διαχειριστεί τις υποθέσεις του χωριού. Ο ίδιος εκχώρησε όλες τις αρμοδιότητες στους αντιδημάρχους που θα φροντίσουν να λύνουν τα προβλήματα του χωριού.

Ο κ. Σταυρέλης κατέθεσε μια πρόταση που ενσωμάτωσε και την πρόταση του Βαγγέλη Παπαϊωάννου, ο οποίος ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα προκειμένου να ασκηθουν εκ νέου (μάλλον άγονες) πιέσεις στον κ. Ρωτίδη να συγκαλέσει το τοπικό συμβούλιο. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Σταυρέλης συμπλήρωσε ότι αν αυτό δεν ευοδωθεί σε 7 ημέρες, τότε να εξουσιοδοτήσει (από σήμερα) το σώμα τον δήμαρχο να καλέσει εκείνος τα μέλη του τοπικού συμβουλίου για να εκλέξουν νέο πρόεδρο.

Η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε με 13 ψήφους (οι 7 σύμβουλοι Πνευματικού και Νανόπουλου συντάχθηκαν με …σκετη αναβολή επτά ημερών και μετά …βλέπουμε), αλλά είναι αμφιβολο αν θα υλοποιηθεί, αφού ο κ. Νανόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν θα το κάνει, αν δεν διασφαλίσει πρώτα ότι μια τέτοια πράξη είναι σύννομη.

Το παράξενο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι σε κάποιον βαθμό, όλοι έχουν δίκιο, καθώς οι κυβερνητικές παρεμβάσεις Βορίδη έχουν δημιουργήσει κενό νόμου.

Δηλαδή, από τη μεριά του ο κ. Νανόπουλος (αλλά και ο κ. Πνευματικός σε μια ιδιότυπη συνταύτιση απόψεων) ορθώς υποστηρίζει ότι μία τέτοια πράξη, κατά πάσα πιθανότητα θα καταπέσει στην Αποκεντρωμένη, αν και εφόσον προσφύγει (θα φτάσει άραγε σε αυτό το σημείο;) ο Γρηγόρης Ρωτίδης. Από την άλλη, όμως, ορθώς και ο κ. Σταυρέλης υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε ο εκβιασμός Ρωτίδη, αλλά ούτε και η ουσιαστική συγκάλυψη της πράξης του από την δημοτική αρχή –γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα γίνονται υπό την ανοχή της δημοτικής αρχής.

Άλλωστε, όπως ειπώθηκε και δεν διαψεύστηκε ο κ. Ρωτίδης θα είναι υποψήφιος με την Συμμαχία Πολιτών στις επόμενες εκλογές, ενώ τις τελευταίες ημέρες Νανόπουλος και Ρωτίδης βρέθηκαν αρκετές φορές σε κοινές εμφανίσεις και εκδηλώσεις, ενώ θα περίμενε κανείς μία -τυπική τουλάχιστον- αποδοκιμασία του τέως προέδρου του Σοφικού.

Η αλήθεια είναι όμως, ότι μια κινητοποίηση των κατοίκων του χωριού θα ήταν ίσως η πιο μεγάλη άσκηση πίεσης στον Γρηγόρη Ρωτίδη. Μια κινητοποίηση, μια ειρηνική διαμαρτυρία που θα έφερνε τους κατοίκους του Σοφικού στην κεντρική πλατεία προκειμένου ο κ. Ρωτίδης να υποχρεωθεί να κάνει το αυτονόητο: να συγκαλέσει το τοπικό συμβούλιο και να πάμε στην επόμενη μέρα.

Αξίζει να σημειώσει κανείς πως ο κ. Νανόπουλος προκλήθηκε και από τον Σωτήρη Παπαδημητρίου και από τον Χρήστο Κορδώση να επιβεβαιώσει ότι προσπάθησε να πιέσει τοπικούς συμβούλους να υπερψηφίσουν τον κ. Ρωτιδη. Ο δήμαρχος το αρνήθηκε, αλλά οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι επέμειναν λέγοντας, “αν λέμε ψέματα κάνε μας μήνυση“.

Παραιτήθηκε ο Πιέτρης απο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου

Previous article

Δεν θα γίνει μέσα στο 2023 η άρδευση Άσσου Λεχαίου λέει η Πνοή Δημιουργίας

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.