ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τράπεζα Θεμάτων: “Έπεσε” και σήμερα η πλατφόρμα – τα τρία αμείλικτα ερωτήματα

0

Εκπαιδευτικοί και μαθητές μετά την αναστάτωση της Δευτέρας, αγωνιούν και σήμερα καθώς δίνουν εξετάσεις όλες οι τάξεις του Λυκείου, ενώ για σήμερα έχουν μεταφερθεί και οι εξετάσεις της Γ’ Λυκείου που δεν έγιναν χθες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπαιδευτικοί προσπάθησαν από τις 6 το πρωί να μπουν στην Τράπεζα Θεμάτων για να κληρώσουν τα θέματα των εξετάσεων, όμως μάταια.

Σημειώνεται ότι χθες η ηλεκτρονική πλατφόρμα είχε καταρρεύσει και άρχισε να υπολειτουργεί μετά τις 09:30 το πρωί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει πολύ η διαδικασία των εξετάσεων της πρώτης βάρδιας, αλλάζοντας συνολικά το πρόγραμμα.

Επίσης, αναβλήθηκαν οι εξετάσεις της Α’ και Β’ Λυκείου σε αρκετά σχολεία, ενώ σε ορισμένα και της Γ’ Λυκείου με αποτέλεσμα να γίνουν σήμερα οι εξετάσεις.

Ακόμη, πρόβλημα υπάρχει και στην πρόσβαση στο my school. Σημειώνεται πως το myschool είναι ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα με στόχο τη μηχανογραφική υποστήριξη των σχολικών μονάδων και των διοικητικών δομών της εκπαίδευσης.

Οι “εξηγήσεις” των υπουργείων
“Με απλά λόγια, έγιναν μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα (μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο) οι οποίες έχουν ως σκοπό να την κάνουν μη λειτουργική. Αυτές οι κατανεμημένες επιθέσεις DDοS αποσκοπούν κακόβουλα να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα”.

Το παραπάνω είναι το πλέον χαρακτηριστικό απόσπασμα από την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν την Δευτέρα το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να δικαιολογήσουν τη χαώδη κατάσταση που προκλήθηκε μετά την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων στις ενδοσχολικές εξετάσεις στα Λύκεια της χώρας τη Δευτέρα.

Ελα, όμως, που αυτή η μάλλον διάτρητη δικαιολογία περί… κακόβουλης ηλεκτρονικής επίθεσης δημιουργεί για την εν λόγω πλατφόρμα περισσότερα ερωτηματικά από τις απαντήσεις που υποτίθεται ότι δίνει.

Ερώτημα 1ο: Υπήρχε πλέγμα προστασίας για τέτοιο ενδεχόμενο; Είχαν προετοιμάσει δηλαδή οι κατασκευαστές της πλατφόρμας το σύστημα για μία τέτοια επίθεση; Στην αγορά κυκλοφορούν ουκ ολίγα τέτοια συστήματα προστασίας που έχουν εξαιρετικές επιδόσεις και βοηθούν έτσι ώστε να αποφεύγονται οι κακοτοπιές. Αλήθεια, το σε άλλα θέματα (βλέπε υπόθεση “Αγόρια στο Ντους”) λαλίστατο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής μπορεί να μάς λύσει αυτήν την απορία;

Ερώτημα 2ο: Αν πράγματι υπήρχαν εγκατεστημένα συστήματα προστασίας γιατί δεν λειτούργησαν; Ηταν δα τόσο έντονη και μεγάλη η κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε η πλατφόρμα;

Ερώτημα 3ο: Ποιο ήταν το Plan Β του Υπουργείου Παιδείας για ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Είχε σχεδιαστεί εναλλακτικό πλάνο για την ομαλή συνέχιση της εξέτασης σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά με την πλατφόρμα; Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι δεν υπήρχε άλλο πλάνο καθώς η εξέταση αναβλήθηκε για επόμενη μέρα. Αν το Υπουργείο είχε πράγματι σχέδιο, καλό θα είναι να πληροφορήσει τον εκπαιδευτικό κόσμο γι’ αυτό.

news247.gr

Στην Κόρινθο την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Previous article

Ο Κυριάκος διαλέγει τον Βλάσση – Στα δύο η γαλάζια πολυκατοικία στην περιφέρεια Πελοποννήσου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.