ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τέλος χρόνου για την καλλιέργεια της σταφίδας: την χτυπούν ξηρασία, περονόσπορος και κυβερνητική αδιαφορία

0

Τεράστια ειναι η καταστροφή που έχουν υποστεί αμπέλια και σταφίδες από τον περονόσπορο, που έπληξε τα κλήματα. Συγκεκριμένα η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη σε «μαύρη» κορινθιακή σταφίδα και αμπέλια πάνω από 50%, ενώ σε ορισμένες περιοχές η καταστροφή είναι ολοκληρωτική καταστροφή. Πολλοί παραγωγοί αναγκάζονται να μην πάρουν μέτρα θωράκισης για αυτές της ασθένειες, αφού είναι ασύμφορο το κόστος και γνωρίζοντας ότι και η φετινή χρόνια θα τους βάλει μέσα.

Αυτό καταγγέλλει η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων της περιφέρειας Πελοποννήσου σε ανακοίνωσή της, στην οποία προσθέτει πως έχουν πληγεί καλλιέργειες αμπελιών σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου με την καταστροφή να αγγίζει το 90%, ενώ σε πολλές περιοχές της Κορινθίας αλλά και της Αργολίδας, λόγω μεγάλης έλλειψης νερού και σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές τιμές που φτάνουν στα 60 ευρώ την ώρα, πέρα από τη μειωμένη, βγαίνουν ακόμα και εκτός παραγωγής καλλιέργειες.

Προς εξαφάνιση οδεύει και η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας και από την κυβερνητική αδιαφορία για τρίτη χρονιά, με χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση. Σε λίγες μέρες ξεκινά η συγκομιδή της καινούργιας σοδειάς με τις αποθήκες γεμάτες από πέρυσι μιας και οι ανοιχτές εξευτελιστικές τιμές  παραγωγού 50 και 70 λεπτά  δεν κάλυπταν το κόστος παραγωγής το οποίο έχει εκτοξευτεί.

Εδώ και δυο χρόνια δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση μόνο ψίχουλα και υπόσχεσης με αποτέλεσμα να ξεριζώνονται πολλά κτήματα και να απαξιώνεται ένα από τα πιο εμβληματικά προϊόντα της χώρας μας οι ευθύνες τους τεράστιες και η ζημία ανεπανόρθωτη. 

Απαιτούμε :

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους (π.χ. κορινθιακή σταφίδα)
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Επιδότηση των λιπασμάτων και του κόστους στα μέσα και εφόδια
  • Κατώτατη εγγυημένη τιμή, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να επιτρέπει την επιβίωση των παραγωγών και συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.
  • Άμεση αποζημίωση του ΕΛΓΑ στους καλλιεργητές σταφίδας, επιτραπέζιων σταφυλιών, αμπελοκαλλιέργειας για τις καταστροφές που υπέστησαν από τον περονόσπορο, άλλες ασθένειες που έχουν πλήξει τα αγροτικά προϊόντα. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση».

Πως αποχαιρέτησαν τη Μαριάννα Βαρδινογιαννη οι εργαζόμενοι στην Μότορ Όιλ

Previous article

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ: Τραγική η κατάσταση στα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.