ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Φωτιά στον Έβρο: Επαγγέλματα απειλούνται με εξαφάνιση – Τεράστια οικολογική καταστροφή

0

Ένας εφιάλτης χωρίς τέλος. Έτσι μοιάζει η φωτιά στον Έβρο που συνεχίζει να καίει για 12η μέρα. Το μέτωπο είναι στη Δαδιά και η προσπάθεια είναι οι φλόγες να μην φτάσουν τον μικρό πυρήνα του δάσους, κάτι που εξαρτάται και από τη φορά και ένταση των ανέμων.

Χθες Τρίτη εστάλη εκ νέου μήνυμα μέσω του 112 αυτή τη φορά για να εκκενωθεί η περιοχή Κοτρωνιά με τους κατοίκους να απομακρύνονται προς Γιαννούλη. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει υψηλός και σήμερα.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετέχουν πυροσβεστικές δυνάμεις από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στην μεγαλύτερη δασική φωτιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ με την Κομισιόν να ανακοινώνει ότι έχει κινητοποιήσει τη μισή αεροπορική πυροσβεστική δύναμη που διαθέτει για να βοηθήσει στις μάχες με τις φλόγες.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει: «Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Επιτροπής έχει κινητοποιήσει 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο από το αποθεματικό rescEU».

H φωτιά έκαψε μέχρι στιγμής πάνω από 800.000 στρέμματα, και η καμένη έκταση εκτιμάται ότι ισούται με αυτή της Νέας Υόρκης.

Μη αναστρέψιμη η καταστροφή

Η καταστροφή που έχει υποστεί το δάσος της Δαδιάς, ένα μοναδικό οικοσύστημα ενταγμένο στο δίκτυο Natura, είναι ανυπολόγιστη και μη αναστρέψιμη. Η κυβέρνηση κήρυξε τις εκτάσεις αναδασωτέες, αλλά οι ειδικοί δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι ότι μπορεί η ζημιά που έγινε να αποκατασταθεί.

Ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος μιλώντας για την καταστροφή στην Δαδιά, ανέφερε «Πρακτορείο FM 104,9», ότι «το δάσος της Δαδιάς όπως το ξέραμε δεν θα το ξαναδούμε».

«Δεν θα μπορέσουμε να ξαναέχουμε το οικοσύστημα της Δαδιάς. Δεν μπορούμε το συγκεκριμένο οικοσύστημα να το εντάξουμε στις γενικότερες απώλειες του 1.500.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που κάηκαν. Είναι κάτι το μοναδικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτό το δάσος έχει χαθεί. Οι μαυρόγυπες, οι ασπροπάρηδες, και τα όρνεα που φώλιαζαν σε αυτό το δάσος και αναπαράγονταν είτε έχουν καεί είτε έχουν φύγει. Δεν θα επανέλθουν. Και αυτό το δάσος δεν θα επανέλθει σε αυτήν του την μορφή.

Οι δασικές πυρκαγιές χρειάζονται δασοπυρόσβεση

Ήταν ένα αρχέγονο δάσος μαύρης πεύκης αποτελούνταν από πολύ γηραιά δένδρα με πεπλατυσμένη κορυφή, πράγμα που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε 100 με 150 χρόνια για να αποκτήσουμε τέτοια δέντρα με τέτοιο σχήμα ώστε να πάνε να ξαναφωλιάσουν εκεί οι μαυρόγυπες» τόνισε.

Ο ίδιος απορεί γιατί οι δασοπυροσβέστες δεν έχουν τον πρώτο λόγο στην κατάσβεση της φωτιάς τονίζοντας ότι  «οι δασοπυροσβέστες είναι η δουλειά τους και για αυτό προετοιμάζονται όλο το χρόνο. Τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δε συμμετέχουν».

Οικονομική καταστροφή

Απώλεια μεροκάματων για εργάτες γης και πιθανή μετανάστευση εργαζόμενων από την περιοχή λόγω απώλειας αντικειμένου εργασίας, πλήγμα για τον τουρισμό και το επενδυτικό γόητρο της περιοχής και έστω πρόσκαιρη μείωση της απόδοσης των παραγωγικών ζώων, είναι κάποιες από τις συνέπειες που επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο  πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Έβρου (ΣΒΒΕΕ), Χρήστος Γιορδαμλής, διευθύνων σύμβουλος της ακριτικής βιομηχανίας παραγωγής τεχνολογιών αιχμής «Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ».

Η επόμενη ημέρα αναμένεται να είναι δύσκολη: «περίπου 90.000 άτομα στην πληγείσα περιοχή έχουν επηρεαστεί κατά κάποιο τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Ο τουρισμός υπέστη μεγάλο πλήγμα, που θα πάρει χρόνια να αποκατασταθεί, αφού είχαμε καταστροφές στα γραφικά χωριά της περιοχής και στο μοναδικής οικολογικής αξίας δάσος της Δαδιάς.

Εργασιακό αντικείμενο χάθηκε και δεν πρόκειται να αποκατασταθεί σύντομα, κάτι που σημαίνει ότι σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις ήδη δυσκολεύονται να βρουν ανθρώπινο δυναμικό, ακόμα περισσότεροι άνθρωποι θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν, επιδεινώνοντας το πρόβλημα. Επιπλέον, νομίζω ότι χάνεται η επενδυτική εμπιστοσύνη στην περιοχή μας, όταν εκκενώνονται νοσοκομεία και η Εγνατία Οδός ανοιγοκλείνει κατ’ ανάγκη λόγω πυρκαγιάς ή πλημμύρας», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΒΒΕΕ.

Θα εξαφανιστούν συντεχνίες

«Κάθε φορά που γίνεται απογραφή στον Έβρο αποδεικνύεται ότι ο πληθυσμός του έχει μειωθεί σημαντικά. Οι πυρκαγιές, πέραν της ανυπολόγιστης οικολογικής καταστροφής, προκάλεσαν τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Χάθηκαν πολλές καλλιέργειες και κινδυνεύουν να εξαφανιστούν ολόκληρες συντεχνίες, όπως οι υλοτόμοι και οι μελισσοκόμοι.

Φοβάμαι ότι οι άνθρωποι δεν θα μείνουν στην περιοχή, δεν θα καθίσουν να αναστήσουν ξανά τις δουλειές τους, ότι τα νέα παιδιά, που προσπαθούμε συνέχεια να κρατήσουμε στην περιοχή, δεν θα μείνουν στον Έβρο για να ξαναφτιάξουν ό,τι χάθηκε», εκτιμά η κ. Σαράντη, πρόεδρος της ΑΚΡΙΤΑΣ ΑΕ, της μοναδικής ελληνικής βιομηχανίας παραγωγής μοριοσανίδας, που απασχολεί πάνω από 250 εργαζομένους.

Ο δορυφόρος μίλησε: απόλυτη καταστροφή, 826.000 στρέμματα κάηκαν στον Εβρο, 58.300 στην Πάρνηθα

Previous article

Το απίστευτο ποσό που εισπράττει ο Αντετοκούνμπο στο NBA

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.