Πόλεμος φαίνεται πως έχει ξεσπάσει μεταξύ των οινοποιών της Νεμέας και των αμπελουργών. Λίγες ώρες πριν από την επίσημη πρεμιέρα της μεγάλης γιορτής του κρασιού, την Παρασκευή, οι αγρότες σε συνέλευση αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στις μέρες Νεμέας, αλλά και να μην εκπροσωπηθούν καίτοι είχαν προσκληθεί στην εκδήλωση των εγκαινίων.
Η ανακοίνωση από τον αγροτικό σύλλογο Νεμέας είναι χαρακτηριστική:
«Φτάνοντας στον Τρυγητό και μετά από ένα Καλοκαίρι με σοβαρές ζημιές στον Αμπελώνα του Δήμου Νεμέας, Υψηλό κόστος παραγωγής και βλέποντας το εισόδημα του παραγωγού να συρρικνώνεται, καλούμαστε να συναντηθούμε και να γιορτάσουμε τη πλούσια Οινοποιητική Κληρονομιά μας, με τον Παραγωγό για ακόμη μια χρονιά σε ρόλο Θεατή.
Καλούμε όλες τις Οινοποιητικές μονάδες της περιοχής να ανταποδώσουν στον Παραγωγό την αξία του προϊόντος που τους προσφέρει.
Για αυτό η Γενική Συνέλευσής του Αγροτικού Συλλόγου Νεμέας αποφάσισε να μην παρίσταται στην Έναρξη των Μεγάλων Ημερών δηλώνοντας έτσι ότι το εισόδημα μας δεν μπορεί πλέον να καλύψει τις ανάγκες των οικογενειών μας».
Ωστόσο μεγαλο ενδιαφέρον είχε ένα απόσπασμα απο όσα είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Οινοποιών Νεμέας, Νίκος Βλάχος, ο οποίος έφερε το παράδειγμα του Μπορντό.
Συγκεκριμένα, στην Μέκκα του οίνου για τους λάτρεις του κρασιού, η αδυσώπητη πραγματικότητα έρχεται να αλλάξει άρδην το εμβληματικό τοπίο. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνοδεύουν την κλιματική αλλαγή και οι αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών πλήττουν το κορυφαίο αμπελουργικό διαμέρισμα της Γαλλίας τόσο βάναυσα, ώστε για πολλούς δεν είναι πλέον βιώσιμη η αμπελουργία και η οινοποιία.
«Τα επόμενα πέντε χρόνια, θα δούμε λιγότερα αμπέλια στο Μπορντό», δήλωσε στο CNBC η Sylvie Courselle, γεωπόνος μηχανικός και οινολόγος στο Château Thieuley.
Σύμφωνα με στοιχεία των τοπικών αρχών, από τις αρχές Ιουνίου έως τα μέσα Ιουλίου, καταχωρίσθηκαν 584 αιτήματα για αποζημίωση από οινοποιούς που ζητούν είτε να τερματίσουν εντελώς την παραγωγή τους είτε να διαφοροποιήσουν τη χρήση της γης τους.
Συνολικά, αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν 50.000 στρέμματα. Οι παραγωγοί είχαν μόνο μέχρι τα μέσα Ιουλίου για να αιτηθούν κρατική υποστήριξη.
Δεν είναι μόνο η κλιματική αλλαγή
Όμως, οι προκλήσεις δεν εξαντλούνται στην την κλιματική αλλαγή.
Ιστορικά, έχει δοθεί έμφαση στην παραγωγή του περίφημου κόκκινου κρασιού στο Μπορντό. Όμως, σταδιακά οι καταναλωτές επιλέγουν όλο και περισσότερο την μπύρα και ελαφρύτερα κρασιά. Απόδειξη αυτού είναι η έκρηξη του αριθμού των ενεργών ζυθοποιών στη Γαλλία, από 322 το 2009 σε 2.500 το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Statista.
Στο Μπορντό, λοιπόν, οινοποιοί και αμπελουργοί ένωσαν τις δυνάμεις τους και αιτήθηκαν παρεμβάσεις από το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας, το οποίο ανταποκρίθηκε. ΚΙ έτσι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίζουν την μεγάλη πρόκληση. Εδώ;
Comments