Μεγάλες ανατροπές στον τρόπο διακυβέρνησης των ΟΤΑ έρχονται με τον νέο εκλογικό νόμο (Ν. 5056/2023) κυριότερη των οποίων είναι πως καταργούνται οι Επιτροπές (Οικονομική, Παιδείας, Ποιότητας Ζωής κ.λπ) και τα Νομικά Πρόσωπα (εκτός των Λιμενικών Ταμείων, τα οποία μάλλον βαίνουν προς ιδιωτικοποίηση, όπως συνέβη με τα αεροδρόμια). Για τις μεν Επιτροπές, δημιουργείται πλέον μία και μόνη επιτροπή (ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ), ενώ τις αρμοδιότητες των Νομικών Προσώπων θα ασκεί η δημοτική αρχή μέσω των αντιδημάρχων.
Εξ αυτού του λόγου αυξάνεται ο αριθμός των αντιδημάρχων: Ειδικότερα στον δήμο Κορινθίων με το 33μελες Δημοτικό Συμβούλιο οι αντιδήμαρχοι θα είναι 10 (8 έμμισθοι και 2 άμισθοι), ενώ στους δήμους Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, Βέλου – Βόχας, Σικυωνίων και Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης με τα 25μελη ΔΣ θα είναι 7 (5 και 2).
Oι σχολικές επιτροπές, πάντως θα συνεχίσουν να λειτουργούν έως τις 30 Ιουνίου 2024, δηλαδή µέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς 2023-2024. Από εκείνη τη µέρα παύει και η λειτουργία των Πρωτοβάθµιων και ∆ευτεροβάθµιων Σχολικών Επιτροπών, των οποίων οι αρµοδιότητες περνούν στις αντίστοιχες διευθύνσεις των δήµων. Τα χρήµατα που θέλει ένα σχολείο για θέρµανση ή για βελτίωση του σχολικού κτιρίου θα τα διαχειρίζεται ο δήµος κεντρικά και όχι η Σχολική Επιτροπή. Συστήνεται πάγια προκαταβολή µε διαχειριστή τον διευθυντή κάθε σχολικής µονάδας για τη στήριξη της λειτουργίας της. Τα έξοδα για πετρέλαιο, για επισκευές και συντήρηση θα προβλέπονται εφεξής στον ενιαίο δηµοτικό προϋπολογισµό.
Με την θητεία των νέων δημοτικών αρχών να ορίζεται στα πέντε χρόνια (60 μήνες) η θητεία των προεδρείων του ΔΣ θα είναι 30 μήνες. Παράλληλα, απλοποιείται η διαδικασία εκλογής του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου, με την κατάργηση της ενδοπαραταξιακής ψηφοφορίας για την ανάδειξη υποψηφίου από τις οικείες δικαιούμενες παρατάξεις. Η κάθε παράταξη, υποδεικνύει το δικό της υποψήφιο, ενώ η ψηφοφορία που θα ακολουθήσει για την εκλογή των προτεινομένων υποψηφίων είναι για πρώτη φορά φανερή.
Ως προς την απόφαση ορισμού και το χρόνο θητείας των αντιδημάρχων, με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι ο ελάχιστος χρόνος της θητείας τους εξακολουθεί να είναι ετήσιος, μπορεί, όμως, η ανάκληση ορισμού τους να λάβει χώρα οποτεδήποτε με απόφαση του δημάρχου.
Με άλλες διατάξεις
Περιορίζεται η υποχρεωτική διά ζώσης διεξαγωγή της συνεδρίασης του ∆ηµοτικού Συµβουλίου σε µία φορά τον µήνα και ενθαρρύνεται η τηλεδιάσκεψη.
Καταργείται η έντυπη ενηµέρωση των µελών του ∆ηµοτικού Συµβουλίου και καθιερώνεται αποκλειστικά η ηλεκτρονική, µε υποχρεωτική ελάχιστη προθεσµία δύο ηµερών για την ενηµέρωσή τους για τα θέµατα των συνεδριάσεών του.
Μόνο οι δήµοι θα είναι υπεύθυνοι για την καθαριότητα στους δρόµους για τους οποίους είχε ευθύνη, µέχρι τώρα, η περιφέρεια και παράλληλα µεταφέρονται κονδύλια έως 2% από τον προϋπολογισµό των περιφερειών στους δήµους. Ολες αυτές οι αλλαγές θέτουν πολύ υψηλά τον πήχυ για τις νέες δηµοτικές αρχές και ιδιαίτερα για εκείνες που θα αναλάβουν πρώτη φορά το τιµόνι του δήµου.
Τέλος, μία ακόμα ενδιαφέρουσα πρόβλεψη του νέου νόμου είναι πως για πρώτη φορά προβλέπεται ότι δημοτικός σύμβουλος που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε χάνει τη θέση που κατείχε, λόγω της ιδιότητας του συμβούλου δημοτικής παράταξης, σε όλα τα όργανα και τις θέσεις.
Comments