ΔΗΜΟΙ

ΕΥΔΑΠ: Με το βλέμμα στραμμένο στην επέκταση σε 3 νομούς – Mέσα και η Κορινθία

0

Με το βλέμμα στραμμένο στην επέκταση της περιοχής ευθύνης της και στη μεγέθυνσή της μέσω της απορρόφησης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) τριων νομών, οι οποίες βαίνουν προς συγχώνευση βάσει του νομοσχεδιου που καταρτίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βρίσκεται η ΕΥΔΑΠ.

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμα η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την κοστολόγηση του νερού, οι αυξήσεις στα τιμολόγια ύδατος της πρωτεύουσας φαίνεται να παίρνουν …6μηνη παράταση.

Στο διάστημα έως τον προσεχή Ιούνιο θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα νέα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ, η οποία, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, θα αναλάβει και την υδροδότηση των νομών Βοιωτίας, Φωκίδας και Κορινθίας. Αυτό επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης απαντώντας σε ερώτηση του ethnos.gr αναφορικά με τα τιμολόγια και τις αλλαγές που θα φέρει το νέο πλαίσιο για τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης στην περιφέρεια.

«Θα αναμένουμε την ΚΥΑ για την κοστολόγηση και τιμολόγηση για να δούμε πως ακριβώς θα λειτουργήσει το τιμολόγιο και μετά θα συζητήσουμε με την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδρευσης (ΡΑΑΕΥ) να δούμε τι θα αποδεχτεί από τα κόστη, από τις επενδύσεις και αυτά θα διαμορφώσουν το τιμολόγιο. Τότε θα ξέρουμε τι θα γίνει με τα τιμολόγια, αν θα μείνουν ίδια, αν θα ανέβουν. Σε έξι μήνες θα έχουμε πολύ καλύτερη ιδέα για το τί θα γίνει», ανέφερε.

Τα επόμενα βήματα αφορούν την έκδοση της συγκεκριμένης ΚΥΑ μέχρι το τέλος του έτους. Εως τότε και η ΕΥΔΑΠ θα έχει ολοκληρώσει τα Σχεδια Υπηρεσιών Υδάτων που σχετίζονται με την κοστολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών ύδρευσης, τη διαμόρφωση τιμολογιακής πολιτικής και το επίπεδο ανάκτησης κόστους. Η εν λόγω ΚΥΑ θα ανοίξει και το δρόμο για την ανάκτηση των 157 εκ. ευρώ που η εταιρία έχει διαθέσει γαι το αδιύλιστο νερό την περίοδο 2013 – 2020.

Επανέλαβε, πάντως, ότι η ΕΥΔΑΠ παρέχει το δεύτερο φθηνότερο νερό παγκοσμίως, σύμφωνα με το Global Water Intelligence, ενώ κατατάσσεται στην πρώτη θέση αναφορικά με την ποιότητα νερού μεταξύ 180 χωρών παγκοσμίως, συμφωνα με τον δείκτη Περιβαλλοντικών Επιδόσεων του Πανεπιστημίου Yale.

Την ίδια στιγμή θολό παραμένει το τοπίο για τους όρους με τους οποίους θα γίνει η επέκταση της περιοχής αρμοδιότητας της ΕΥΔΑΠ δεδομένου ότι και το σχετικό νομοσχέδιο δεν έχει αναρτηθεί ακόμα σε δημόσια διαβούλευση, ύστερα από τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πρώτες διαρροές γι΄αυτό σε δημους, ΔΕΥΑ και εργαζομένους.

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο κ. Σαχίνης σημείωσε πως εφόσον οι ΔΕΥΑ των τριων αυτών νομών υπαχθούν στην ΕΥΔΑΠ, δε θα έρθουν κενές, αλλά με το προσωπικό τους: «Εχουν κόσμο που δουλεύει και το ενδιαφέρον είναι ότι έχουμε κι εμείς κόσμο που δουλεύει σε περιοχές όπως η Φωκίδα γιατί συντηρούμε το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα οπότε έχουμε εκεί εγκαταστάσεις και ανθρώπους».

Αν και τόνισε ότι ακόμα η συζήτηση αυτή είναι πρώιμη, προσέθεσε ότι στοίχημα θα αποτελέσει και το τί ακριβώς παίρνει η εταιρία: «Ακόμα πιο σημαντικό είναι όμως να δούμε το τί παίρνουμε, δηλαδή δεν ξέρουμε τί θα δούμε εκεί θα πρέπει να κάνουμε μελέτη, να δούμε και τί επενδύσεις θα απαιτηθούν. Ως εταιρία έχουμε στόχο το καθαρό νερό για όλους. Θα πρέπει το ίδιο να εξαφαλίσουμε και γι΄αυτές τις περιοχές. Αυτό μπορεί να θέλει επενδύσεις, να έχει έξτρα κόστος, ανθρώπους. Θα πρέπει να υπάρξουν συζητήσεις και με την ΡΑΑΕΥ ως προς το αν θα έχουν διαφορετικό τιμολόγιο ή το ίδιο», τόνισε συμπληρώνοντας πως τον ερχόμενο Απρίλιο με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας, το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει αρκετά.

Πώς θα γίνει η συγχώνευση των ΔΕΥΑ
Για τον σχεδιασμό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης ενημέρωσε την Τετάρτη την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), επισημαίνοντας ότι σήμερα οι ΔΕΥΑ έχουν ανείσπρακτες οφειλές από τους πολίτες ύψους 700 εκ. ευρώ, 170 εκ. ευρώ αποθεματικά, 700 εκ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές για ηλεκτρική ενέργεια και 144 εκ. ευρώ από δάνεια.

Εκτίμησε μάλιστα ότι πιθανότητα είσπραξης μέσα στην επόμενη πενταετία δεν υπάρχει για ποσοστό μεγαλύτερο του 50% – 60% των οφειλών: «Αυτό σημαίνει ένα κενό 350 εκ. ευρώ. Η ουσία της πρότασής μας είναι να έρθει το κράτος να βοηθήσει οικονομικά ώστε να αποκτήσουμε περισσότερο αποτελεσματικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, καλύτερης ποιότητας και φτηνότερες», τόνισε διαβεβαιώνοντας τους δημάρχους ότι το σχέδιο δεν αφορά ιδιωτικοποίηση του νερού, ενώ οι δήμοι θα συνεχίσουν να έχουν την ευθύνη, καθώς η παρουσία του κράτους θα είναι μειοψηφική στα Δοικητικά Συμβούλια με 2 εκπροσώπους στα 9 ή 11 μέλη.

Ο κ. Σκυλακάκης δεσμεύτηκε για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας επισημαίνονας πως θα προβλεφθεί διατήρηση της προσωπικής διαφοράς, αλλά και δυνατότητα παροχών ως μπόνους εφόσον πιάνονται οι στόχοι που θα τίθενται, κατι που ισχύει μόνο για ένα μικρό τμήμα του Δημοσίου και μπορεί να ανεβάσει – όπως είπε – τις αποδοχές κατά 15%.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ενεργειακού κόστους ο υπουργός τόνισε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί πανελλαδικά, με το σχέδιο «Απόλλων», με τη δημιουργία από τις νέες επιχειρήσεις ενεργειακών κοινοτήτων, διασφαλίζοντας τον απαραίτητο ενεργειακό χώρο.

Για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ηλεκτρικής ενέργειας των ΔΕΥΑ, ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι μεγάλο μέρος αυτών θα το πληρώσει το κράτος, και θα το αποπληρώσουν άτοκα οι δήμοι σε βάθος 30ετίας. Προυπόθεση είναι η λύση να δοθεί μέσα στο 2024, που το υπουργείο έχει εξασφαλίσει 250 εκ. ευρώ για αυτό το σκοπό.

Για την τιμολόγηση διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να παρέμβει σε ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα και ότι θα τηρηθούν αυτές οι αρχές.

Η ρύθμιση περιλαμβάνει επίσης την γεωγραφική κατανομή των νέων ΔΕΥΑ, για την οποία όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, η κυβέρνηση δεν έχει καμία ιδεολογική εμμονή, αντιθέτως αναζητεί την καλύτερη λύση και όχι πριν ακούσει την άποψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ethnos.gr

Φρουτώδες και πικάντικο το λάδι της Κορινθίας – τα συμπεράσματα ενός ενδιαφέροντος σεμιναρίου

Previous article

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: Οι εορταστικές εκδηλώσεις των ημερών στο νομό

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΔΗΜΟΙ