Περιφερεια

Διάβρωση ακτών στον Κορινθιακό: ήμουν νιός και γέρασα…

0

Όσο κανείς κοιτάζει προς τα πίσω, τις ανακοινώσεις για τα μεγάλα έργα υποδομής που έχει ανάγκη η Κορινθία, τόσο διαπιστώνει τον διαχρονικό εμπαιγμό των πολιτών από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για τα δύο μεγαλύτερα έργα: Το φράγμα του Ασωπού, και την διάβρωση των ακτών του Κορινθιακού.

Για το φράγμα Ασωπού έχουν γραφτεί εκατοντάδες χιλιάδες λέξεις. Από την εποχή της πρώτης κυβέρνησης Καραμανλή (2004), όταν ο τότε υπουργός Αναστάσης Παπαληγούρας έλεγε πως “ακούει” τις μπουντόζες να ξεκινούν να σκάβουν, μέχρι σήμερα το έργο παραμένει ανολοκλήρωτο. Αλλά εκεί, τουλάχιστον έχει ξεκινήσει…

Γιατί για την διάβρωση των ακτών του Κορινθιακού που “τρώει” εδώ και χρόνια τον δρόμο για την Πάτρα, “καταπίνει” σπίτια και εξαφανίζει περιουσίες βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο της ολιστικής μελέτης! Μιας μελέτης που ΘΑ αντιμετωπίσει το πρόβλημα συνολικά.

Τα γράφουμε όλα αυτά με αφορμή την επιστολή που υπογράφει ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας και στέλνει προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση. Σε αυτήν του επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης των ζημιών λόγω διάβρωσης από τη θάλασσα, επί της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου – Πατρών.

Ο κ. Νίκας είχε παρέμβει και τον περασμένο Αύγουστο για το θέμα, αφήνοντας μάλιστα καρφιά για το υπουργείο Υποδομών που “καθυστερεί δεκαετίες την μελέτη“.

Ενώ πριν απο έναν περίπου χρόνο, ο (τότε) υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, είχε επισκεφτεί τον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης για το πρόβλημα, διενεργώ τας αυτοψία σε περιοχές στις οποίες η διάβρωση παρουσιάζει ραγδαία επιδείνωση. Τότε είχε ενημερώσει την δημοτική αρχή για την πορεία της πρώτης μελέτης για την αντιμετώπιση της διάβρωσης, η οποία βρισκόταν απο τότε (και ακόμα παραμένει) στο στάδιο ολοκλήρωσης.

Να τι γράφει στην επιστολή του ο κ. Νίκας:

“Αξιότιµε, κ. υπουργέ,

Ασφαλώς γνωρίζετε ότι τα τελευταία (αρκετά) χρόνια παρατηρείται εκτεταμένη διάβρωση της ακτής του Κορινθιακού Κόλπου, ιδιαίτερα στην πλευρά της Πελοποννήσου, και από Δερβένι µέχρι Κόρινθο. Μάλιστα, το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό (το σημαντικότερο πρόβλημα και το πιο αναγκαίο έργο στην Περιφέρειά µας), καθώς η παλαιά εθνική οδός προς Πάτρα υποσκάπτεται, εξοχικά κέντρα κυριολεκτικά διαλύονται, η ακτή εξαφανίζεται σταδιακά, περιουσίες και οικίες χάνονται ή κινδυνεύουν, μεταξύ των οποίων και η οικία του τ. Πρωθυπουργού Τσαλδάρη.

Η Περιφέρειά µας έχει διαθέσει αρκετά χρήματα και στο µέτρο των οικονοµικών δυνατοτήτων της, µε τελευταία παρέμβαση τη διάσωση του αισθητικού πευκοδάσους στο Ξυλόκαστρο. Το υπουργείο Υποδομών, έχουµε την πληροφόρηση ότι ολοκληρώνει τη µελέτη αντιδιαβρωτικής προστασίας του Κορινθιακού Κόλπου, ύστερα από πολλά χρόνια, ώστε να υπάρχει συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος και να µη χρειάζεται να προσφεύγουµε στις διαδικασίες του άρθρου 32 του Ν. 4412/2016, ὀπως γίνεται μέχρι τώρα.

Ομως τώρα και εν όψει του χειμώνα, αλλά και της ανάγκης προστασίας του παλαιού δρόµου και αρκετών ιδιοκτησιών, παρακαλούμε, να εξετάσετε τη δυνατότητα χρηµατοδότησης του έργου αποκατάστασης των ζημιών λόγω διάβρωσης επί της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου – Πατρών, προϋπολογισμού 1.230.000 ευρώ.

Με εκτίμηση
Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
Παναγιώτης Ε. Νίκας
”.

VIDEO: Συνεχίζεται η ανάπλαση της παραλίας Λουτρακίου – Πότε θα ολοκληρωθεί

Previous article

(ΦΩΤΟ): Και στο Λουτράκι διασκέδασαν στην γιορτή του Επιμελητηρίου και του εμπορικού συλλόγου – Σήμερα στο Ξυλόκαστρο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.