ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Πού θα επιστρέψει η μάσκα -Σήμερα αποφασίζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τον covid

0

Σε λίγη ώρα αναμένεται να γίνει από τον ΕΟΔΥ η ανακοίνωση για τις συστάσεις αναφορικά με τα προληπτικά μέτρα λόγω της κυκλοφορίας του κορωνοϊού και άλλων ιογενών λοιμώξεων. Υπενθυμίζεται ότι χθες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμώξεων συζητήθηκε το θέμα επαναφορά της μάσκας στα νοσοκομεία και στους κλειστούς χώρους.

Τι προτείνει η Επιτροπή σύμφωνα με πληροφορίες:

  • Θα υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και σε μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση του εμβολιασμού έναντι της Covid-19 για τις ευπαθείς ομάδες.
  • Θα δοθεί έμφαση στη σωστή και έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων.
  • Σύσταση για καθολική (υποχρεωτική) εφαρμογή της χρήσης μάσκας στις μονάδες υγείας (θα αποφασίζει η Επιτροπή Λοιμώξεων του κάθε νοσοκομείου εάν υπάρχει κάποιος λόγος εξαίρεσης).

Η παραλλαγή του κορωνοϊού JN.1 εξαπλώνεται ταχύτατα -Τι λέει ο ΠΟΥ
«Παραλλαγή ενδιαφέροντος» χαρακτήρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την JN.1, μια νέα υποπαραλλαγή του στελέχους Όμικρον της Covid-19, λόγω της «ταχέως αυξανόμενης εξάπλωσής της».

Η παραλλαγή αυτή έχει εντοπιστεί σε πολλές χώρες ανά την υφήλιο, από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, μέχρι την Κίνα και την Ινδία, και μολονότι ο κίνδυνος για την υγεία των πολιτών κρίνεται προς το παρόν χαμηλός και υφιστάμενα εμβόλια εξακολουθούν να παρέχουν προστασία, ο ΠΟΥ προειδοποιεί πως τα κρούσματα της Covid-19 και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού μπορεί να αυξηθούν αυτόν τον χειμώνα.

CDC: «Δεν γνωρίζουμε εάν η JN.1 προκαλεί νοσηλείες»
H καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη και ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Πρόκειται για αύξηση από 15% έως 29% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είχε προβλέψει το CDC έως τις 8 Δεκεμβρίου. Η συνεχιζόμενη αύξηση υποδηλώνει ότι η υποπαραλλαγή είτε είναι πιο μεταδοτική, είτε ότι… αποφεύγει τα ανοσοποιητικά συστήματα συγκριτικά με άλλες υπομονάδες, πρόσθεσε το CDC.

Είναι νωρίς για να γνωρίζουμε εάν και με ποιον τρόπο η JN.1 θα προκαλέσει νοσηλείες, αναφέρει το CDC, προσθέτοντας πως τα υφιστάμενα εμβόλια, τα τεστ και οι θεραπείες λειτουργούν ακόμη αποτελεσματικά εναντίον της.

Αύξηση περιστατικών γρίπης, RSV και παιδικής πνευμονίας
Οι ιοί του αναπνευστικού συστήματος, όπως η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και η παιδική πνευμονία, καταγράφουν επίσης άνοδο στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη μας.

Ο κορωνοϊός που προκαλεί την Covid-19 αλλάζει διαρκώς με την πάροδο του χρόνου, κι αυτό ενίοτε οδηγεί στην εμφάνιση νέων παραλλαγών, με την Όμικρον να κυριαρχεί παγκοσμίως εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα.

Ο ΠΟΥ παρακολουθεί επί του παρόντος ορισμένες «παραλλαγές ενδιαφέροντος» που συνδέονται με την Όμικρον -συμπεριλαμβανομένης της JN.1-, αν και καμία από αυτές δεν θεωρείται ανησυχητική.

Αγαπηδάκη: «Δεν υπάρχει πίεση στους σκληρούς δείκτες του ΕΣΥ»
Καθησυχαστική ήταν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία, καθώς τα κρούσματα ιώσεων και κορωνοϊού αυξήθηκαν σημαντικά τις τελευταίες ημέρες.

Η αναπληρώτρια υπουργός επιβεβαίωσε πως υπάρχει συνωστισμός στα παιδιατρικά νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα, κυρίως γιατί τα παιδιατρικά ιατρεία των ιδιωτών παιδιάτρων είναι κλειστά λόγω των εορτών. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν παρατηρείται πίεση στους σκληρούς δείκτες του ΕΣΥ.

Η κ. Αγαπηδάκη συνέστησε σε όσους είναι άνω των 60 ή έχουν χρόνια νοσήματα να μην αμελήσουν τον εμβολιασμό τους με το νέο εμβόλιο. Σημείωσε, επίσης, πως από τους 160.000 εμβολιασμούς που έχουν γίνει, πάνω από το 80% αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών, ποσοστό το οποίο θα πρέπει ωστόσο να αυξηθεί.

Πως θα γιορταστούν φέτος τα Θεοφάνεια – Σύσκεψη στην Μητρόπολη

Previous article

Αύριο ορκίζεται η νέα Δημοτική Αρχή στο Ζευγολατιό

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΥΓΕΙΑ