ΥΓΕΙΑ

Επελαύνουν κορονοϊός και γρίπη – στο χείλος του γκρεμού ξανά του ΕΣΥ

0

Το «κοκτέιλ» γρίπης και κορονοϊού ανησυχεί τους ειδικούς καθώς η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε συνδυασμό με την γρίπη προκαλεί «ασφυξία» στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, εχθές έγιναν 172 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 72 στην Αθήνα. Συνολικά οι νοσηλείες είναι 1.415, 84 άτομα έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας και 7 σε μονάδες αυξημένης φροντίδας.

Την ίδια ώρα, ξανά στο χείλος του γκρεμού φαίνεται πως βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε ό,τι αφορά τις κλίνες. Το ΝΙΜΤΣ παραχωρεί 50 στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ενώ οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και προτρέπουν να εμβολιαστούν όσοι είναι άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Διευθυντής της Β΄ Πνευμονολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο Αττικόν, Στέλιος Λουκίδης μιλά (ΕΡΤ) για αύξηση κατά 25% στις νοσηλείες.

«Υπάρχει μια μεγάλη δυναμική η οποία φαίνεται ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο γιατί την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 1.700 -1.800 και φτάσαμε 2.300. Άρα καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει μια μεγάλη δυναμική που πιθανότατα μέσα στις επόμενες ημέρες θα πιάσει μάλλον κορυφή, που θα είναι ακόμα μεγαλύτερος ο αριθμός των περιστατικών και των εισαγωγών και πιθανότατα και των ημερήσιων περιστατικών. Και σκεφτείτε ότι τα περισσότερα περιστατικά δεν αναφέρονται και δεν αναφέρονται στην πλατφόρμα της δήλωσης των περιστατικών», ανέφερε.

Από 20 Δεκεμβρίου μέχρι την 1η Ιανουαρίου εισήχθησαν περίπου 4.500 ασθενείς με βαριά συμπτώματα κορονοϊού

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο κατά το δεκαήμερο από 20 Δεκεμβρίου μέχρι την 1η Ιανουαρίου εισήχθησαν περίπου 4.500 ασθενείς με βαριά συμπτώματα κορονοϊού.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας επεσήμανε ακόμα ότι, ίσως, φέτος χάσαμε το τρένο της πρόληψης. Δεν κάναμε όλοι μαζί μια καλύτερη επιστημονική αποτύπωση της αναμνηστικής δόσης και αυτό το πράγμα οδήγησε σε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών. «Αυτό ήταν ίσως το λάθος μας», ανέφερε.

Μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση ο κ. Λουκίδης τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη έξαρση, ίσως η μεγαλύτερη τον τελευταίο χρόνο που το ευτύχημα είναι ότι δεν αποτυπώνεται σε πολύ σκληρούς δείκτες γιατί υπάρχουν καλύτερες δυνατότητες για θεραπευτικά πρωτόκολλα μέσα στο νοσοκομείο.

«Υπάρχει έξαρση θα πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα»

«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό και θα πρέπει να κάνουμε τις προσαρμογές που χρειάζεται την εποχή που χρειάζεται», τόνισε (ΣΚΑΪ) ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων που παρατηρείται.

«Ο ιός ζει ανάμεσά μας και όταν υπάρχει έξαρση θα πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα», είπε και πρόσθεσε ως πρώτο μέτρο την πρόληψη και τον άμεσο εμβολιασμό, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες που υπολογίζονται σύμφωνα με τον ίδιο σε 2 εκατομμύρια άτομα.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, ο αριθμός των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί ανέρχεται σε 130.000- κάτι που μεταφράζεται σε ποσοστό κάτω από 10%.

Αντίθετα, όπως είπε, πολλοί περισσότεροι έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της γρίπης.

«Έχουμε εμβολιαστεί πολύ περισσότερο για τη γρίπη, που έχει σκοτώσει μόλις 5 ανθρώπους το φθινόπωρο. Ενώ κάθε εβδομάδα χάνονται 50-60 από τον κορονοϊό», υποστήριξε. Για τις μάσκες σημείωσε ότι τουλάχιστον οι ευπαθείς πρέπει να φοράνε ενώ στην περίπτωση που βγουν θετικοί στον ιό να κάνουν χρήση των αντιικών φαρμάκων ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι επιπλοκές.

Αλλάζουν μέρα οι λαϊκές αγορές σε Κόρινθο, Λουτράκι και Αγίους Θεοδώρους

Previous article

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ: Πως κρίνει τους νέους αντιδημάρχους και τα πρόσωπα που επέλεξε ο Σταυρέλης!

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΥΓΕΙΑ