Η Πέπη Σούκουλη – Καλαμπαλίκη ζει στην σκιά του επιβλητικού Ακροκορίνθου εδώ και 27 χρόνια. Μεγάλωσε τέσσερα παιδιά, δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά και ένιωσε ώριμη για να ασχοληθεί με τα κοινά, έχοντας επίγνωση της αποδοχής των συμπολιτών της στην ιστορική πρωτεύουσα του δήμου Κορινθίων, την Αρχαία Κόρινθο. Μια αποδοχή που εκφράστηκε στις τελευταίες εκλογές, οπότε και εκλέχτηκε νέα πρόεδρος του χωριού:
«Είμαι μόνιμη κάτοικος επί 27 χρόνια, σε αυτόν τον τόπο που μεγαλώνω τα παιδιά μου», μας λέει. «Με ρωτάτε γιατί δραστηριοποιήθηκα στις εκλογές; Καταρχάς αυτή είναι η δεύτερη φορά. Ήμουν και το 2019 υποψήφια με την Δύναμη Εξέλιξης και τον Πελοπίδα Καλλίρη. Μοναδικό μου κίνητρο και τότε και τώρα ήταν να δω τον τόπο μου να γίνεται καλύτερος. Όλα αυτά τα χρόνια έχω την εκτίμηση, την αγάπη και τον σεβασμό των συμπολιτών μου και μετά από ώριμη σκέψη ένιωσα την ανάγκη να βάλω ένα λιθαράκι, για την βελτίωση της καθημερινότητας στο χωριό μας. Δεν γίνεται να κοιτάμε μόνο απ έξω ούτε να λέμε “άσε να ασχοληθεί κάνας άλλος”. Γνωρίζοντας από κοντά τον Νίκο Σταυρέλη είμαι σίγουρη πως ο δήμος μας, υπό την διοίκησή του, θα έχει οργάνωση και την δυναμική για να γίνει η Αρχαία Κόρινθος αυτό που τις αξίζει: Τόπος καλύτερος να ζεις, να εργάζεσαι και να μεγαλώνεις τα παιδιά σου».
Το πιο σημαντικό κίνητρο για την ίδια ωστόσο αποτέλεσε η διαπίστωση πως η Αρχαία Κόρινθος ήταν ξεχασμένη από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές: «Τα σημαντικά ζητήματα για την κοινότητα της Αρχαίας Κορίνθου είναι ξεχασμένα από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, χωρίς να γίνονται παρεμβάσεις για το απαραίτητο νοικοκύρεμα», σημειώνει με παράπονο και συνεχίζει:
«Κάντε μια βόλτα στο χωριό κι ελάτε μετά να κουβεντιάσουμε ξανά. Εδώ και χρόνια βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο. Σε κάθε προεκλογική περίοδο συζητάμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τέσσερα χρόνια μετά, στην επόμενη, διαπιστώνουμε πως συζητάμε ξανά τα ίδια».
– Ποια είναι αυτά που συζητάτε δηλαδή;
«Να ξεκινήσουμε με την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη; Με το να μαζεύουμε τα σκουπίδια από ένα χωριό που δέχεται κάθε χρόνο, χιλιάδες επισκέπτες, χειμώνα καλοκαίρι; Να ολοκληρώσουμε με την κυκλοφοριακή μελέτη για να μην χάνονται όσοι έρχονται να μας επισκεφτούν και δεν ξέρουν πώς να κινηθούν; Να δημιουργήσουμε περισσότερα σημεία με πράσινο, για να μειώσουμε την αφόρητη ζέστη τους καλοκαιρινούς μήνες; Να δουμε τι θα γίνει με χώρους αθλοπαιδιών, τέχνης, πολιτισμού και αναψυχής; Μια σύγχρονη παιδική χαρά, ένα καινούργιο θέατρο, που μπορεί να γίνει το επίκεντρο μεγάλων πολιτιστικών γεγονότων με θέα τον Ακροκόρινθο; Σας φαίνονται υπερβολικά όλα αυτά;», ρωτάει και συνεχίζει:
«Αν λύσουμε αυτά μπορεί να δούμε και τα άλλα τα πιο μεγάλα: να διαμορφώσουμε σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τους δραστήριους συλλόγους του χωριού, τους στόχους της τουριστικής μας ανάπτυξης και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να τους υλοποιήσουμε. Να δούμε τι θα γίνει με το πολύπαθο σχολείο που είναι το δικό μας “γεφύρι της Άρτας”».
– Αλήθεια τι γίνεται με το σχολείο; Γιατί σκαλώνει το έργο διαρκώς;
«Είμαι μητέρα τεσσάρων παιδιών και όταν πρωτοσυζητήθηκε το θέμα, ένιωσα τυχερή που τα παιδιά μου θα φοιτούσαν σε ένα πρότυπο σχολικό συγκρότημα. Για μένα όπως και για όλους τους κατοίκους της Αρχαίας Κορίνθου, το σχολείο είναι ένα όνειρο. Αλλά όπως συμβαίνει συχνά, τα όνειρα δεν βγαίνουν αληθινά. Το σχολείο έχει περάσει από 40 κύματα. Ο διαγωνισμός όπως γνωρίζουμε έγινε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, με την σύμβαση με τον ανάδοχο να έχει γίνει από τον Μάιο του 2020, αφού και οι αρχαιολογικές έρευνες τελείωσαν από το 2019. Τι έχουμε τώρα; 2024; Ε, δείτε τι καθυστερήσεις έγιναν σε αυτά τα τέσσερα χρόνια. Απ όσο γνωρίζουμε ο εργολάβος περίμενε δύο χρόνια για την έναρξη των εργασιών, αλλά δεν έπαιρνε πράσινο φως. Οπότε υπέβαλε αίτηση διάλυσης σύμβασης και το μόνο βέβαιο είναι ότι οι καθυστερήσεις ήταν ευθύνη της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Ότι τα παιδιά μου φοίτησαν και ότι τα υπόλοιπα παιδιά στην Αρχαία φοιτούν σε ένα ακατάλληλο σχολείο, σε box, χωρίς προαύλιο, σε συνθήκες απαράδεκτες. Εύχομαι και ελπίζω η νέα δημοτική αρχή να ολοκληρώσει το όνειρό μας, για ένα νέο σχολείο».
– Και με τον φωτισμό του Ακροκορίνθου;
«Αυτό είναι έργο της Περιφέρειας, δεν είναι ένα έργο που αφορά τον δήμο, οπότε εμείς μόνο να το παρακολουθούμε και να πιέζουμε μπορούμε. Φαίνεται να υπάρχουν ευχάριστα νέα Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου πολιτισμού το έργο προχώρα με τις μελέτες μέσω προγραμματικής σύμβασης πολιτιστικής ανάπτυξης των αναγκαίων μελετών. Η σύμβαση υπογράφτηκε ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια, το Νοέμβριο του 2021. Είναι ευχάριστο που ένας άνθρωπος διεθνώς αναγνωρισμένος στον τομέα αυτό, όπως η Ελευθερία Ντεκώ, έχει αναλάβει το έργο. Αυτό μας κάνει να νιώθουμε πιο σίγουροι για το τελικό αποτέλεσμα.
Επίσης, εκτός από τον φωτισμό του Ακροκορίνθου, θα διαμορφωθούν και διαδρομές περιήγησης του κάστρου για περιπατητές. Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις…», λέει.
Για την κυρία Καλαμπαλίκη, πάντως, η Αρχαία Κόρινθος δεν είναι μόνο το κέντρο του χωριού και ο λόφος πάνω στον οποίο είναι χτισμένο, αλλά… «και το αρχαίο λιμάνι στο Κανταρέ. Χρειάζεται να γίνουν και εκεί πράγματα, σίγουρα πρέπει να κατασκευαστεί ένα νέο αποχετευτικό, με αγωγό ομβρίων, στον οικισμό του αρχαίου λιμανιού. Και το σπουδαιότερο; κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην παλαιά εθνική στην Κορίνθου – Πατρών, στο ύψος του Κανταρέ, για την ασφαλή διάβαση των πεζών. Έχουν γίνει πολλά ατυχήματα εκεί…».
Πριν φύγουμε η κυρία Καλαμπαλίκη μάς σταματά: «Ξέρετε, για πρώτη φορά νιώθω αισιόδοξη και σίγουρη ότι όλα όσα είπαμε μπορούν να υλοποιηθούν. Είτε τα μικρά, είτε τα μεγάλα. Έχω εμπιστοσύνη στον Νίκο Σταυρέλη. Το ήθος του, η αξιοπιστία του, η εντιμότητά του είναι ελπιδοφόρα στοιχεία πως θα καταφέρουμε το απόλυτο για την παγκοσμίου φήμης Αρχαία Κόρινθο. Με πρόγραμμα, οργάνωση και διάθεση για δουλειά, αλληλεγγύη μεταξύ μας και μεταξύ των φορέων του τόπου μας, όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε…».
Comments