ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΑΖΩΜΑ: Γιατί δεν έχει ανασκαφεί το αμφιθέατρο της Αρχαίας Κορίνθου…

0

Μία ενδιαφέρουσα ανάρτηση έκανε το Σωματείο “Διάζωμα”, το οποίο έχει αναλάβει το δύσκολο έργο τη διατήρησης και ανάδειξης των αρχαίων θεάτρων, ως βασικό στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η ανάρτηση αφορά το αμφιθέατρο της Αρχαίας Κορίνθου, για το οποίο, όπως αναφέρεται, “δεν έχει ανασκαφεί, αλλά από τις ενδείξεις του πολεοδομικού σχεδιασμού της ρωμαϊκής αποικίας της Κορίνθου, της Colonia Laus Julia Corinthiensis, φαίνεται να είναι χτισμένο ακριβώς στην άκρη του πολεοδομικού σχεδίου και συνεπώς να είναι σύγχρονο της δημιουργίας της, το 44 π.Χ.

Τα ερείπια ενός μεγάλου αμφιθεάτρου είναι ορατά περίπου 1.000 μέτρα στα βορειοανατολικά του Forum. Μια μεγάλη (78,6 Χ 51,6 μ.) ελλειπτική κοιλότητα ανάμεσα στους σύγχρονους αγρούς σηματοδοτεί τα ερείπια της αρχαίας εγκατάστασης. Το δάπεδο του μνημείου, η arena, καθώς και τα λίθινα καθίσματα είχαν λαξευτεί στο βραχώδες υπόστρωμα και είναι πιθανό ότι η αρχική ανωδομή ήταν κατασκευασμένη από ξύλο.

Ο δρόμος που προσέγγιζε το αμφιθέατρο από το νότο ήταν η κύρια πρόσβαση του. Στο σημείο όπου ο δρόμος συναντούσε το αμφιθέατρο είναι πιθανό να βρισκόταν η Porta Triumphalis που χρησίμευε ως είσοδος στην αρένα για τους μονομάχους και τους άλλους καλλιτέχνες.

Στο βόρειο άκρο του αμφιθεάτρου υπάρχει μια βραχώδης είσοδος που πιθανόν να ήταν η Porta Libitinensis, η έξοδος για τους μονομάχους και τα θηρία. Η αρχαία Κόρινθος είναι βασικό αξιοθέατο του “Μορέα”, της προτεινόμενης από το Διάζωμα Πολιτιστικής Διαδρομής Πελοποννήσου.

Θρίλερ στην Κορινθία: ζούσαν σαν άνθρωποι των σπηλαίων, σε λαγούμι, είχαν τόξα και έκαναν επιθέσεις

Previous article

Λένα Ζευγαρά και Josephine – Που θα τραγουδήσει το δίδυμο – φωτιά, που έρχεται στην Κορινθία

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.