ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Από τι κινδυνεύουμε πραγματικά και τι μπορεί να μας σώσει…

0

Η καταπληκτική φωτογραφία από τον Αρκτικό Κύκλο (Θάλασσα του Μπάρετζ) δείχνει το πώς μοιάζει το παγωμένο φυσικό αέριο (Υδριτες μεθανίου) σε μικρά θαλασσια βαθη. Αυτό το αέριο έχει διαφύγει από υποκείμενα κοιτάσματα φυσικού αερίου και συσσωρεύτηκε με την μορφή πάγου τα τελευταία πολλά εκατομμύρια χρόνια. Ένα κυβικό μέτρο από αυτόν τον πάγο, αν λιώσει, απελευθερώνει στην ατμοσφαιρα 169 κυβικά μεθανίου. Αυτό είναι τοξικό αέριο θερμοκηπίου 25 φορές τοξικοτερο από το διοξείδιο του άνθρακα, (που ως γνωστόν, είναι και η τροφή των φυτών) και για το οποίο γίνεται πολύς λόγος μόνο.

Από αυτό το μεθάνιο κινδυνεύει σοβαρά κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη αν λιώσουν απότομα αυτοι οι πάγοι, λόγω της υπερθέρμανσης των θαλασσών! Πρέπει να “μαζευτεί” και να καεί (το διοξείδιο του άνθρακα ποτέ δεν ήταν το μεγάλο μας πρόβλημα, όσο δεν αφανίζουμε τα δάση). Το συντομότερο δυνατό!

Οι μεθανυδρίτες με την μορφή πάγου εντοπίζονται μέσα στους γεωλογικούς σχηματισμούς που βρίσκονται κυριως λίγα μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας, σε πάχη που φτάνουν ακόμα και το 1 χλμ. Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Hydramed η ελληνική ΑΟΖ περιέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα υδριτών μεθανίου (CH4) στην Ευρώπη. Παρόμοιες ποσότητες υπάρχουν και στην Νότια Σινικη θάλασσα και κάτω από τους πάγους της Γροιλανδίας.

Οι Υδρίτες μεθανίου στην Ελλάδα

Είναι ως εκ τούτου φανερό ότι μία μαζική ανάδειξη υδριτών μεθανίου στην Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραγωγή καθαρής ενέργειας, μέσω “μπλέ υδρογόνου”, το οποίο θα προέρχεται από την αναμόρφωση με ατμό του αερίου μεθανίου.

Αυτό λαμβανεται με λιώσιμο των παγων με ζεστό νερό, ή με ενέσεις με CO2 ή με κάποια εξωθερμική χημική αντίδραση ασφαλών υλικών (όπως ο ανυδρός ασβέστης ή το πορώδες διοξείδιο του πυριτίου), για την παραγωγή και υδρογόνου από το θαλασσινό νερό σε αυτά τα βάθη. Αποβαίνοντας έτσι μία περίπτωση εξαιρετικά ευεργετική για την διαμόρφωση ενός καλύτερου ενεργειακού μείγματος στην χώρα μας, με παράλληλη ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος

Έρευνα που έχει ήδη γίνει εντός των 80.000 km2 της ελληνικής ΑΟΖ που εκτείνεται υπεράκτια από την Λευκάδα μέχρι και την υπεράκτια νότια Κρήτη και το Καστελοριζο, δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικότατες συγκεντρώσεις υδριτών μεθανίου. Με την τρέχουσα τεχνολογία αξιοποίησής τους θα μπορούσαν (με 50% πιθανότητα και σε ορίζοντα 30ετίας) να αποδώσουν στην χώρα μας τουλάχιστον 10-30 τρισ. m3 μεθανίου, δηλαδή φυσικό αέριο. Ποσότητα ικανή για να καλύψει ΟΛΕΣ τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης για 60-80 χρόνια, χωρίς να χρειάζεται να εξαχθεί ούτε ένα κυβικό από τα υποκείμενα κοιτάσματα υδρογονανθράκων με γεωτρήσεις μεγάλου βάθους!.

Να σημειώσουμε ότι δυτικά των νήσων Λευκάδος και Κεφαλλονιάς υπάρχουν χαρτογραφημένες περιοχές με πάχη υδριτών μεθανίου που ξεπερνούν το ένα χλμ. Οι μεγάλες αυτες συγκεντρώσεις, που είναι γνωστές από το 2005 και τις έρευνες που έκανε το τότε ΙΓΜΕΕ, βρίσκονται στο Νότιο Ιόνιο, στην Νότια Κρήτη και στα υποθαλάσσια όρη Αναξίμανδρος νότια του Καστελόριζου (αυτά που έχει βάλει στο μάτι ο Ερντογάν).

Για τις περιοχές εντός της ΑΟΖ της, η Ελλάδα θα μπορούσε να παραχωρήσει δικαιώματα δοκιμαστικής εκμετάλλευσης κοιτασμάτων μεθανυδριτών με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους και με ιδιαίτερα κίνητρα. Δηλαδή, η σχετική σύμβαση παραχώρησης να επέτρεπε μία κοινοπρακτική τελειοποίηση της τεχνολογίας εκμετάλλευσης των υδριτών μεθανίου με την συμμετοχή και ελληνικών ερευνητικών φορέων και στην συνέχεια η κοινοπραξία της αναδόχου εταιρείας μετά του ελληνικού δημοσίου θα μπορούσε να πουλήσει την τεχνολογία αυτή στην διεθνή αγορά. Μαζί με την παραγόμενη ενέργεια.

Από αναρτηση στο fb του Γιάννη Χατζηχρήστου

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Συναυλία με την Αναστασία και 1700 συμμετοχές

Previous article

Ανακοίνωση Νανόπουλου για το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και την δημοτική επιτροπή…

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.