ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκινά η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Κορίνθου – Λουτρακίου – Υπογράφεται την Τετάρτη

0

Η πρώτη πράξη στο μεγάλο έργο της ανάπλασης του ενιαίου παραλιακού μετώπου Κορίνθου και Λουτρακίου θα “παιχτεί” την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου της Κορίνθου.

Εκεί θα υπογραφεί η σύμβαση ανάμεσα στον Δημόπρακτο και την ανάδοχο εταιρεία, παρουσία των δύο δημάρχων Σταυρέλη και Γκιώνη, αλλά και του υφυπουργού υποδομών Νίκου Ταγαρά…

Θυμίζουμε ότι το έργο έχει προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ και αποσκοπεί στη σύνδεση των πόλεων της Κορίνθου και του Λουτρακίου, με όρους βιώσιμης κινητικότητας, μέσω ενός συνεκτικού δικτύου ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων. Αφορά, δε, σε τρεις περιοχές παρέμβασης:

Περιοχή 1:   Ανάπλαση σιδηροδρομικών γραμμών ΟΣΕ στο διατιθέμενο εύρος απαλλοτρίωσης

Περιοχή 2:   Περιοχή βυθιζόμενης γέφυρας Διόλκου – στρατοπέδου Σχολής Μηχανικού

Περιοχή 3:   Οδός Ποσειδώνος (από το τέλος του στρατοπέδου μέχρι την συμβολή με την οδό Αιγαίου)

Η συγκεκριμένη πρόταση προάγει τη χρήση ποδηλάτου, ως μέσο εξυπηρέτησης και μεταφοράς, παράλληλα με την οδική ασφάλεια, η οποία τέθηκε ως βασική παράμετρος σχεδιασμού, καθ’ ότι ο ποδηλάτης πρέπει να νιώθει ασφαλής και να υπάρχει κατάλληλη διαδρομή με μεγάλο μήκος.

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Κορίνθου – Λουτρακίου περιλαμβάνει σε όλο της το μήκος (πλην του τμήματος από το στρατόπεδο έως την οδό Αιγαίου) ποδηλατόδρομο αμφίδρομης κυκλοφορίας συνολικού μήκους 2,7 χλμ και μαζί με τον ΣΒΑΚ Κορίνθου από το τμήμα σιδηρδρομικού σταθμού, μήκος σχεδόν 3 χλμ.

Πέραν της κατασκευής ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων, ένα τμήμα της οδού Ποσειδώνος πρόκειται να μετατραπεί σε οδό ήπιας κυκλοφορίας, ενώ ένα άλλο θα αναδιαμορφωθεί με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση και πεζοδρόμια εκατέρωθεν, για να λειτουργήσει ως μεικτής χρήσης (μηχανοκίνητη κυκλοφορία και ποδήλατο).

Μάλιστα, η ανάπλαση θα γίνει με σύγχρονο σχεδιασμό, υλικά και τρόπους εφαρμογής, προκειμένου να οργανωθούν οι υπαίθριοι χώροι και χώροι πρασίνου με όρους βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και να διασφαλίζεται η πλήρης και ασφαλής πρόσβαση και των ΑμεΑ, βάσει σχετικής εκθέσεως που έχει ήδη εκπονηθεί.

Το παραπάνω έργο έρχεται να προστεθεί στον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής Κορίνθου για ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στα Καλάμια, που ξεκίνησε ήδη να υλοποιείται με την κατεδάφιση των κτισμάτων στο τέλος του πεζόδρομου και την ενοποίηση μέχρι τα 5Φ, με προοπτική η επέκταση του πεζοδρόμου να φτάσει μέχρι το Κανταρέ σε δεύτερη φάση.

ρόκειται για την  μεγαλύτερη αστική ανάπλαση με τις αρχές της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στον νομό Κορινθίας και αποτελεί, με προϋπολογισμό 12 εκ. ευρώ, μια σημαντική επιτυχία των δήμων Κορινθίων και Λουτρακίου-Περαχώρας–Αγίων Θεοδώρων

Το έργο είναι αποτέλεσμα συστηματικής και στοχευμένης δουλειάς, πλήρους φακέλου και βεβαίως αμέριστης και καθοριστικής αρωγής, συμβολής και υποστήριξης  του Υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά σε όλες τις φάσεις ωρίμανσης και ένταξης του έργου, αλλά και στις διαδικασίες παραχωρήσεων της σιδηροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ στην Κόρινθο και των εδαφικών εκτάσεων του στρατοπέδου «Παπαπαναγιώτου» (ΣΜΧ) στο Λουτράκι, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.

Το έργο αφορά την  ένωση του παράκτιου μετώπου των 2 πόλεων (Κορίνθου-Λουτρακίου) σε μία ενιαία διαδρομή, επιχειρείται για 1η φορά και το καθιστά μοναδικό σε ολόκληρη τη χώρα. Επι της ουσίας μιλούμε για τον «μετασχηματισμό», κατόπιν σχετικών παραχωρήσεων στους 2 Δήμους, ενός χώρου που μέχρι σήμερα δεν χρησιμοποιείται (τμήμα σιδηροδρομικών γραμμών του ΟΣΕ) και ενός χώρου που χρησιμοποιείται για στρατιωτικές χρήσεις (τμήμα εν ενεργεία στρατοπέδου), σε “γραμμικό πάρκο” μήκους 6 χιλιομέτρων, καθιστώντας τον χώρο εναλλακτικής ασφαλούς μετακίνησης, περιπάτου, ποδηλασίας και αναψυχής, με την δημιουργία:

  • Ποδηλατόδρομου διπλής κατεύθυνσης
  • Πεζόδρομου
  • Χώρων Πρασίνου
  • Χώρων ξεκούρασης & δραστηριοτήτων ελεύθερου χρόνου

συμβάλλοντας καθοριστικά στην:

  • Αισθητική & περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής 
  • Βιοκλιματική βελτίωση
  • Σύνδεση χώρων και λειτουργιών των 2 πόλεων
  • Βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων
  • Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας

Το έργο χρηματοδοτείται από το  Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας & το Ταμείο Ανάκαμψης με φορέα υλοποίησης και κατασκευής τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΔΗΜΟΠΡΑΚΤΟΣ ΑΕ». Η δημοπράτηση του έργου αναμένεται εντός του φθινοπώρου του 2022.

φωτο: Η Κόρινθος σήκωσε το λάβαρο του …καρναβαλιού από την Αρχαία!

Previous article

Καλάβρυτα: Εγκλωβίστηκαν 90 επιβάτες στον Οδοντωτό λόγω κατολίσθησης

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.