Life

ΦΩΤΟ: Πελαργοί στον Σολομό; Κι όμως, ναι!

0

Το γνωρίζατε ότι στο Σολομό Κορινθίας υπάρχουν πελαργοί; Γνωρίζατε, πως στην περιοχή μας πελαργοί έχουν να φανούν από την εποχή της Τουρκοκρατίας, όπου είχαν φτιάξει φωλιά σε μιναρέ στην Αρχαία Κόρινθο; Το ξέρατε πως άλλοτε η εξάπλωση των πελαργών άρχιζε από τον Ισθμό της Κορίνθου;

Διαβάστε παρακάτω και δείτε τις φωτογραφίες…

Για δεύτερη χρονιά τέτοια εποχή κάνουν την εμφάνισή τους στο Σολομό Κορινθίας, στη φωλιά που έχουν στήσει πάνω σε κολόνες του ΔΕΔΔΗΕ. Διανύοντας λοιπόν χιλιάδες χιλιόμετρα στους εναέριους μεταναστευτικούς διαδρόμους, ανεμοπορώντας εκμεταλλευόμενοι, τα πολύτιμα για το μακρινό ταξίδι τους, θερμά ανοδικά ρεύματα, επέστρεψαν και τη φετινή άνοιξη οι πελαργοί που πέρυσι τον Μάιο είχε φωτογραφίσει η Brida Athanasiou Drakou, στην παλιά φωλιά τους για να ζευγαρώσουν.

Αξίζουν πολλά ΜΠΡΑΒΟ στην αγαπητή φίλη Brida για την παρατηρητικότητά της, το ενδιαφέρον της και για όλες τις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι σήμερα, ώστε να εγκατασταθεί στο συγκεκριμένο σημείο μια μόνιμη και ειδικά διαμορφωμένη φωλιά, ώστε κάθε χρόνο οι ανθρωπόφιλοι πελαργοί ή τα «Λελέκια» όπως έλεγαν οι παλιοί, να την βρίσκουν έτοιμη για ζευγάρωμα.

Οι πελαργοφωλιές φτιάχνονται πάντα σε ψηλά σημεία, πάνω στις στέγες των σπιτιών, στις καμινάδες, σε κολόνες, μεγάλα δέντρα, γκρεμούς, ερείπια, εκκλησίες και καμπαναριά. Ο αρσενικός πελαργός είναι αυτός που φθάνει συνήθως πρώτος και αναλαμβάνει τη συντήρηση ή και την εξαρχής κατασκευή της φωλιάς. Τα θηλυκά φτάνουν, κατά κανόνα, αργότερα και το ζευγάρωμα γίνεται στη φωλιά, όπου συχνά συναντιούνται οι σύντροφοι του περασμένου χρόνου, αν φυσικά επέζησαν και οι δυο. Αλλιώς ο αρσενικός πελαργός ζητάει να τραβήξει στη φωλιά του μια νέα σύντροφο.

Η εγκατάσταση στη φωλιά είναι δείγμα ότι το πουλί είναι ώριμο πια. Αν και το χτίσιμο της φωλιάς μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες μέρες, οι πελαργοί προτιμούν να μη φτιάχνουν κάθε χρόνο νέα φωλιά, αλλά να επισκευάζουν και να ξαναχρησιμοποιούν την παλιά.

Γεννούν 3-5 αυγά και η επώαση κρατά περίπου ένα μήνα. Στο κλώσσημα των αυγών εναλλάσσονται και οι δύο γονείς. Τα μικρά πραγματοποιούν την πρώτη τους πτήση έπειτα από εννέα έως δέκα εβδομάδες.

H τροφή των πελαργών αποτελείται κατά ένα μεγάλο μέρος από έντομα, σκουλήκια, ερπετά (φίδια, σαύρες) και αμφίβια. Επίσης τρέφονται και με μικρά θηλαστικά (ποντίκια, αρουραίους κ.λπ.). H επιδεξιότητα και η γρηγοράδα τους στη σύλληψη της τροφής τους είναι αξιοθαύμαστη, ειδικά όταν αυτή αφθονεί. Έχει παρατηρηθεί π.χ. ότι μπορούν να πιάσουν 25-30 ακρίδες μέσα σε ένα λεπτό!

Οι πελαργοί, ως ρυθμιστές του πληθυσμού πολλών άλλων οργανισμών (εντόμων, τρωκτικών κ.ά.) έχουν μια σημαντικότατη θέση στα αγροτικά οικοσυστήματα. Είναι δείκτες της ισορροπίας του περιβάλλοντος και παράλληλα αποτελούν σύμβολο της αρμονικής συμβίωσης του ανθρώπου με τη φύση της υπαίθρου.

Στην αρχαία Θεσσαλία, σύμφωνα με τον Πλούταρχο, στο “Περί Ίσιδος- Όσίριδος”, τιμούσαν τους πελαργούς γιατί όταν εμφανίστηκαν στη γη πολλά φίδια, οι πελαργοί τα εξολόθρευσαν και νομοθετήθηκε όποιος σκοτώνει πελαργό να εξορίζεται.

Πέρα λοιπόν από κάθε ωφελιμιστική θεώρηση, οι πελαργοί ήταν πάντοτε συνδεδεμένοι με την αλλαγή των εποχών, καθώς η αναχώρηση και η άφιξή τους σήμαιναν για τους ανθρώπους την αφετηρία μιας καινούργιας περιόδου. Οι πελαργοί φεύγουν στο τέλος του καλοκαιριού και λίγο αργότερα φεύγουν και τα χελιδόνια στις αρχές του φθινοπώρου.

Το παρακάτω δημοτικό δίστιχο υπενθυμίζει ημερολογιακά την αναχώρηση των μεταναστευτικών αυτών πουλιών: «Του Σωτήρος τα λελέκια, του Σταυρού τα χελιδόνια…».

ΠΗΓΗ: WeLove Corinth
Φωτογραφίες: Brida Athanasiou Drakou

VIDEO: Νεμέα: Συγκίνηση στην υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας – Ο Μπακασέτας άναψε τον βωμό

Previous article

Πως έγινε το τροχαίο: Τι λέει η ανακοίνωση της Αστυνομίας για τον θάνατο του 22χρονου με την μηχανή

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Life