ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Γιατί απεργούν οι γιατροί και κλείνουν τα εργαστήριά τους τα διαγνωστικά κέντρα – Τι είναι το clawback

0

Κλειστά θα είναι από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή τα εργαστηριακά κέντρα (ακτινογραφίες, μικροβιολογικές εξετάσεις κ.λπ), καθώς απεργούν οι γιατροί τους, με απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας (ΙΣΚ).

Αιτία είναι το περίφημο clawback μία μνημονιακή υποχρέωση που έχει αναλάβει η Ελλάδα και η οποία, όπως λέει ο ΙΣΚ, έχει βυθίσει στα χρέη τα κέντρα αυτά.

Να πούμε, καταρχάς, ότι ο όρος Clawback σημαίνει την επιστροφή χρηματικού ποσού από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τα εργαστηριακά, διαγνωστικά κέντρα προς το δημόσιο, και συγκεκριμένα προς τον ΕΟΠΥΥ ή/και το Υπουργείο Υγείας. Η επιστροφή αυτή προκύπτει ετησίως από την υπέρβαση του προκαταβολικά προκαθορισμένου ορίου του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (αλλά και ευρύτερα της νοσοκομειακής και φαρμακευτικής δαπάνης). 

Για να γίνει κατανοητό:

Κάθε φορά που αγοράζουμε ένα φάρμακο ή κανουμε μία εξέταση (μικροβιολογική, ακτινογραφία μαγνητική κ.λπ) ένα ποσό το πληρώνουμε εμείς (η συμμετοχή μας) και το υπόλοιπο ποσό το πληρώνει το κράτος, μέσω του ΕΟΠΥΥ.

Κάθε χρόνο (ως μνημονιακή διευθέτηση) το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ έχουν ένα συγκεκριμένο όριο που “πληρώνουν” στα φαρμακεία και τα ΕΔΚ ως συμμετοχή του δημοσίου. Όταν γίνεται υπέρβαση αυτού του ορίου, τότε ο ΕΟΠΥΥ δεν καταβάλλει το υπερβάλλον ποσό και το παρακρατά ως “υπέρβαση” του σχετικού ορίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι συνεργαζόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ φορείς υγείας να πληρώνουν από την τσέπη τους τις εξετάσεις ή τα φάρμακα.

Απο εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλα αιτήματα τα οποία καταθέτει ο ΙΣΚ και αφορούν οικονομικές διεκδικήσεις των γιατρών,

Να τι λέει στην ανακοίνωσή του ο ΙΣΚ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας με υψηλό αίσθημα ευθύνης, στηρίζει και καλύπτει απόλυτα τους εργαστηριακούς γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην δίκαιη αντίδρασή τους,  που ξεκινά την Τετάρτη 8 Μαΐου, οι οποίοι για 12 ολόκληρα χρόνια διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή να αμείβονται όπως όλοι οι εργαζόμενοι, για το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

  • Επί 12 χρόνια ο ΕΟΠΥΥ καταλογίζει στα εργαστήρια τις υπερβάσεις του κλειστού κι ελλειμματικού προϋπολογισμού του, φορτώνοντας στους εργαστηριακούς υπέρογκα χρέη, τα οποία τους οδηγούν σε κλείσιμο των ιατρείων τους κι αδυναμία συνταξιοδότησης.
  • Ο ΕΟΠΥΥ, ως ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός Οργανισμός της χώρας, που καλύπτει 11,5 εκατομμύρια Ελλήνων, δεν έχει εφαρμόσει ακόμη τις Διεθνείς Κατευθυντήριες οδηγίες ορθής κλινικής συνταγογράφησης και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, δημιουργώντας έτσι κενά, τα οποία καλούνται να καλύψουν τα εργαστήρια με τα ληστρικά μέτρα υφαρπαγής των χρημάτων που δικαιούνται.
  •  Έτσι, 1,6 δις χρέη τους καταλογίστηκαν, καταστράφηκαν οικονομικά χωρίς να έχουν ευθύνη και όταν αποφάσισαν να αντιδράσουν, ο Υπουργός Υγείας έφερε μια τροπολογία και με το άρθρο 69 του Νόμου 5102/2024 απαγορεύει οποιαδήποτε κινητοποίηση, αφού απειλεί να διακοπεί η σύμβασή τους για 18 μήνες.

Καταγγέλλουμε την αντισυνταγματική αυτή τροπολογία που καταστρατηγεί τη συνδικαλιστική ελευθερία, φιμώνει τους επιστήμονες γιατρούς, τρομοκρατεί κι ασκεί ψυχολογική πίεση στα μέλη των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. Αναρωτιόμαστε, αν αυτή η τροπολογία με τη στέρηση του δικαιώματος στην απεργία, ταιριάζει στην Ελλάδα, στη χώρα της Δημοκρατίας και της ισονομίας.

Ο ΙΣ Κορινθίας προασπίζει το αναφαίρετο δικαίωμα των γιατρών για συμμετοχή σε αντιδράσεις. Δεν εκβιαζόμαστε, δεν επιτρέπουμε να τρομοκρατούνται τα μέλη μας και δεν θα επιτρέψουμε να διακοπεί ούτε μια σύμβαση εργαστηριακού γιατρού επειδή απέργησε.

250.000 ευρώ στην Κορινθία για ναυαγοσώστες

Previous article

Eurovision 2024: Στον Τελικό η Κύπρος – Αυτές είναι οι 10 χώρες που προκρίθηκαν

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.