Μαζί με την δημιουργία θαυμαστών τεχνολογιών, έχουμε και μια βίαια μετατροπή στον τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Ξεκινώντας με το πώς μεγαλώνουν και διαπαιδαγωγούνται πια γενιές παιδιών, με τους γονείς και τους δασκάλους τους να έχουν αφεθεί να τα κοιτάζουν ανήμποροι να επέμβουν:
Τα παιδιά δεν παίζουν πια στους δρόμους. Δεν είναι στις παρέες, με, φίλους αλλά στις οθόνες με “friends” και “followers”. Τα νέα κορίτσια βιώνουν την καθημερινή αγωνία αντιμέτωπες με την “front faced” κάμερα του “έξυπνου κινητού”, καταδικασμένα να εισπράττουν αλλεπάλληλες ήττες, συγκρίνοντας τις εικονικές και στημένες πραγματικότητες των influencers, με την σκληρή δική τους, όλο και πιο μοναχική καθημερινότητα. Και με αγόρια που διαπαιδαγωγούνται για τον “αρσενικό” ρόλο μέσα από video games και πορνό το οποίο δεν μπορούν να αξιολογήσουν.
Διαβάζοντας λοιπόν για το νέο iPad Apple που είναι εξοπλισμένο με τους ολοκαίνουργιους M4 μικροεπεξεργαστές και υποτίθεται πως είναι το πιο γρήγορο στην κατηγορία τους στον κόσμο, οδηγήθηκα στο διαφημιστικό του. Ήταν να παίξει στο διαδίκτυο και στην τηλεόραση. Από την τηλεόραση στην Αμερική αποσύρθηκε. Αξίζει όμως να μιλήσουμε για αυτή, αφού τη δείτε.
Σε αυτό, μια τεράστια γυαλιστερή βιομηχανική πρέσα κατεβαίνει αμείλικτα. Με αδυσώπητη δύναμη συνθλίβει τα πάντα από τον “αναλογικό κόσμο” μας, τα μουσικά όργανα, πνευστά, κιθάρες, ένα πιάνο, ένα μετρονόμο και μαζί έργα τέχνης, προτομές καλλιτεχνών, και βιβλία. Η πράξη έχει κάτι το σαδιστικό. Στο τέλος κλείνει ερμητικά, έχοντας βίαια μετατρέψει όλα τα σύμβολα του παγκόσμιου πολιτισμού σε υγρό και σκόνη.
Βλέποντας την διαφήμιση, το πρώτο πράγμα που ένοιωσα ήταν θυμός.
Το δεύτερο ήταν απορία:
Πώς γίνεται μια εταιρεία με τόσους έξυπνους και έμπειρους ανθρώπους να επιτρέψει μια τέτοια χυδαία καμπάνια, ειδικά όταν οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί είναι οι πιο πιστοί της πελάτες; Από την Πέμπτη που μας πέρασε η αντίδραση ήταν σφοδρή. Ήδη την Παρασκευή, ο Tor Myhren, αντιπρόεδρος επικοινωνίας και μάρκετινγκ ζήτησε δημόσια κάποιου τύπου συγγνώμη. Η δε Apple ανακοίνωσε πως αποσύρει το διαφημιστικό αυτό από τα τηλεοπτικά δίκτυα.
Έχουν πάντως περάσει πέντε ημέρες και ο CEO της Apple, o Tim Cook διατηρεί τη διαφήμιση στο Twitter του.
Ο Tim Cook δεν είναι Elon Musk. Είναι ένας συγκροτημένος και μετρημένος CEO o οποίος κρατάει χαμηλό δημόσιο προφίλ. Το 2011 διαδέχθηκε τον εξαιρετικά χαρισματικό Steve Jobs. Αρκετοί λένε πως κατά την διάρκεια της ηγεσίας του η Apple δεν παρουσίασε κανένα συγκλονιστικό προϊόν που να επαναπροσδιορίζει τεχνολογικές βιομηχανίες και καταναλωτικές συμπεριφορές όπως ο προκάτοχος του. Παρ’ όλα αυτά στη διάρκεια της θητείας του η Apple αναπτύχθηκε σταθερά, κυριαρχόντας σε διάφορους τεχνολογικούς τομείς, όπως πχ στα smart phones, με τη χρηματιστηριακή της αξία να υπολογίζεται στα 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια (ναι, τρισεκατομμύρια).
Είμαστε στο 2024 και είναι προφανές πως σήμερα η Apple δεν αντιπροσωπεύει την “επανάσταση” του 1984 απέναντι σε κάποια κρατούσα “αυτοκρατορία.” Σήμερα η Apple είναι η “αυτοκρατορία.”
Δεν πιστεύω πως η εταιρεία επιδίωκε να προκαλέσει παγκόσμια φρίκη. Άθελά της όμως μας αποκάλυψε για ποιο μέλλον προοριζόμαστε αν δεν αντιδράσουμε.
Οι νέες λαμπερές τεχνολογίες της Silicon Valley, με αποκορύφωμα την τεχνητή νοημοσύνη, προελαύνουν για να συντρίψουν ανελέητα όλον τον “ξεπερασμένο”, τον “άχρηστο” για αυτές κόσμο. Στη σκόνη του θα μας αφήσουν ένα κρύο, μεταλλικό παιχνίδι.
Comments