ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κράτος τσίρκο: Έφτιαξαν ψηφιακή πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα – Ερχονται «τσουχτερά» πρόστιμα

0
SANYO DIGITAL CAMERA

Τι προηγούμενες ημέρες δημοσιεύθηκε ΚΥΑ κατ’ εξουσιοδότηση του ν. 5075/2023 που καθορίζει ότι όλοι οι ιδιοκτήτες, μισθωτές, υπομισθωτές και επικαρπωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων οφείλουν μέχρι την 31η Μαΐου, δηλαδή μέχρι την άλλη Παρασκευή, να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση ότι έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους (δηλαδή να τις έχουν εκπληρώσει κιόλας) σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, άλλως θα τους επιβληθεί πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Έχει πραγματικά ενδιαφέρον, όμως, να δει κανείς τι συμβαίνει πραγματικά.

Γιατί την ίδια ώρα, ο Δήμος αναλαμβάνει να προχωρήσει στις εργασίες καθαρισμού που απαιτούνται, με ελάχιστο αντίτιμο 200 ευρώ ανά ιδιοκτησία. Όμως, σχεδόν κανένας δήμος δεν έχει μέρος για να αποτεθούν τα υλικά, οπότε ο κάθε ιδιώτης θα πρέπει να αποταθεί σε ιδιώτη.

Δηλαδή μέσα σε δέκα μέρες, όλοι οι ιδιοκτήτες, σε όλη την Ελλάδα, πρέπει:

  • να βρουν ειδικά συνεργεία καθαρισμού των ιδιοκτησιών τους, χωρίς ακριβείς οδηγίες και για το ποιος είναι ο καθαρισμός αυτός, (καθώς υπάρχουν υποχρεώσεις ακόμη και κοπής δέντρων), πράγμα, όμως, που σύμφωνα με άλλες διατάξεις μπορεί να είναι παράνομο (!),
  • να βρουν μέρος να αποθέσουν τα υλικά και
  • να υποβάλουν και υπεύθυνες δηλώσεις σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, αλλιώς χιλιάρικο πρόστιμο.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν ιδιοκτησίες στις οποίες καποιος μπορεί να κατέχει μέρος του οικοπέδου (το 1/3, ή το 1/6, ή το 1/8) στο χωριό του παππού του, παρά ταύτα, πρέπει να κάνει όλα τα παραπάνω συν την υπεύθυνη δήλωση ότι το καθάρισε.

Εν τω μεταξύ η υποχρέωση καθαρισμού από τον νόμο είναι μεταξύ 1ης και 30ης Απριλίου κάθε έτους, αλλά η ΚΥΑ δημοσιεύθηκε στις 16 Μαΐου, οπότε έδωσαν κι ένα τράτο 15 μέρες.

Την ίδια στιγμή, επαρκή μέτρα πυροπροστασίας είναι αμφίβολο αν θα ληφθούν, το κράτος δεν έχει λάβει την παραμικρή μέριμνα ώστε να μπορούν να ληφθούν, προγραμματισμός για τον καθαρισμό και την αποψίλωση δασών δεν έχει γίνει, αλλά ψηφιακή πλατφόρμα για να υποβληθούν πρόστιμα σε όσους δεν κάνουν υπεύθυνες δηλώσεις έγινε.

Το Λουτράκι συστήνει στην Κορινθία το Σούμο – ξεκίνησαν οι αγώνες στο κλειστό

Previous article

Όμιλος Αντισφαίρισης Κορίνθου: Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Εσωτερικο Τουρνουα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.