ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Σύνδεση των δημόσιων σχολείων με φυσικό αέριο: γιατί η Πράσινη Πόλη διαφωνεί

0

Τους λόγους για τους οποίους ψήφισε αρνητικά στο ζήτημα της σύνδεσης των σχολείων με το φυσικό αέριο εξήγησε η Πράσινη Πόλη με ανακοίνωση που εξέδωσε. Όπως αναφέρει, με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί μακροπρόθεσμα το κόστος ενέργειας, σε αντίθεση με την τοποθέτηση αντλιών θερμότητας που επιφέρουν μεγάλη μείωση.

Η εμμονή της Δημοτικής Αρχής να συνδέσει τα πρώτα δέκα σχολεία με το φυσικό αέριο προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι οι καυστήρες φυσικού αερίου δίδονται δωρεάν από την εταιρεία που θα τους εγκαταστήσει, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση του κόστους ενέργειας στα σχολεία, το οποίο θα επωμιστεί ο Δήμος μας” γράφει η Πράσινη Πόλη.

Παράλληλα στερεί τη δυνατότητα επιλογής ευρωπαϊκών προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας διότι η χρήση φυσικού αερίου σημαίνει αυτόματα χαμηλή βαθμολογία για ένταξη σε πρόγραμμα. Ήδη από το 2026, η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία στο σύνολό της σταδιακά απομακρύνει τους καυστήρες φυσικού αερίου και απαιτεί από τον δημόσιο τομέα να γίνει ενεργειακά καθαρός.

Στοιχειοθετήσαμε τη θέση μας καταθέτοντας ως παράδειγμα τη μελέτη ενός σχολείου 1000 μ2, που μέσα σε ένα χρόνο  εξοικονομεί από τη θέρμανση με φυσικό αέριο 4.100€, ενώ εάν επιλέγαμε αντλίες θερμότητας η εξοικονόμηση θα έφτανε στο ποσό των 19.300€! Όσον δε αφορά την εξοικονόμηση χρημάτων στην ψύξη, είναι αποδεδειγμένο ότι με τις αντλίες θερμότητας  η εξοικονόμηση είναι πολύ μεγαλύτερη από τα κλιματιστικά. Σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά στη στέγη του κάθε σχολείου και χρήση μονώσεων το κόστος για κάθε κτιριακό σχολικό συγκρότημα θα ήταν ελάχιστο.

Η άποψη της δημοτικής αρχής, δια στόματος του Αντιδημάρχου Δ. Μανωλάκη, ότι το κόστος είναι μεγάλο δεν ευσταθεί, εάν αναλογιστούμε τον πολύ σύντομο χρόνο απόσβεσης. Εκτός των άλλων, πιστεύουμε ότι ο πάροχος φυσικού αερίου δεν θα δεχτεί να απομακρύνει τους καυστήρες του σε 2-3 χρόνια για να αντικατασταθούν από αντλίες θερμότητας, χωρίς να έχει κάνει την απόσβεσή του. 

Πράσινη Πόλη: στο φυσικό αέριο το κέρδος, στον δήμο το κόστος

Previous article

Δημήτρης Αγγελόπουλος: “Πολιτική χωρίς πριγκηπέσσες”

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.